BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Μέσα στο Νοέμβρη ο νέος κύκλος δανειοδότησης μέσω ΕΤΕΑΝ

Εντός του Νοεμβρίου, προσδιορίζει την έναρξη του νέου κύκλου δανειοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Νο 2 (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ο πρόεδρος του Κώστας Γαλιάτσος.

ΕΤΕΑΝ: Πόροι 120 εκατ. κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν διατεθούν

1
0

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε σχετική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα εκκινήσει τη δραστηριότητά του με κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα οποία με τη συνεπένδυση του τραπεζικού συστήματος (1 προς 1 με το ΕΤΕΑΝ) και τη σχετική μόχλευση, θα παράσχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολική χρηματοδότηση ύψους ενός δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς το μοντέλο λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ, η διοίκηση του Ταμείου και η κυβέρνηση, έχουν θέσει ένα πλέγμα φιλόδοξων στόχων, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως συμφωνούν και οι δύο πλευρές, το νέο ΕΤΕΑΝ, θα έχει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιάτσο, εντός του ΤΕΠΙΧ το οποίο θα απαρτίζεται από μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και εγγυήσεων, θα περιληφθεί και ένα Ταμείο Μικροπιστώσεων για το οποίο, ωστόσο, απαιτείται η δημιουργία του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Εκτός του ΤΕΠΙΧ, το οποίο θα αποτελεί και την «αιχμή του δόρατος» των χρηματοδοτήσεων, το ΕΤΕΑΝ, έχει προχωρήσει και στο σχεδιασμό του νέου Ταμείου Εξοικονομώ Κατ' Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ) που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ και με το συνολικό αριθμό των ωφελούμενων νοικοκυριών να ανέλθει στις 38.572.

«Συμπληρωματικά» προς το ΤΕΞΟΙΚ, αναμένεται να λειτουργήσει και το Ταμείο Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΤΕξΕΠ) που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και στο οποίο θα μπορούν να υπαχθούν δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλιάτσος, ένα μεγάλο στοίχημα για το ΕΤΕΑΝ είναι η διαφοροποίηση και διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησής του (funding) ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει πρόσθετα κεφάλαια στις ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει επαφές με διάφορους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως π.χ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να συνεισφέρουν στην αύξηση των κεφαλαίων του ΕΤΕΑΝ είτε να δημιουργηθούν συνέργειες με αυτούς (για παράδειγμα χρηματοδότηση των τραπεζών από ένα διεθνή φορέα, τα δάνεια των οποίων θα εγγυάται το ΕΤΕΑΝ).

Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΤΕΑΝ, έγιναν λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας «στροφής» λειτουργίας του Ταμείου με πόρους του ΕΣΠΑ η οποία «κλείνει» στις 31 Οκτωβρίου.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για τα δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΤΕΑΝ, φαίνεται ότι τα δύο τελευταία έτη, σημειώθηκε μεγάλη βουτιά στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το βασικό «όπλο» του Ταμείου, δηλαδή το ΤΕΠΙΧ. Στελέχη του ΕΤΕΑΝ, αναφέρουν ότι γι΄αυτό ευθύνονται οι τράπεζες οι οποίες δεν προωθούσαν τα προγράμματα του Ταμείου, εν αντιθέσει με τα δικά τους.

Πάντως, το τελικό ισοζύγιο, όπως εμφανίζεται από το ΕΤΕΑΝ στον πίνακα που ακολουθεί είναι... συντριπτικά καλύτερο τη διετία 2015 - Σεπτέμβριος 2016 σε σύγκριση με τη διετία 2013 - 2014. Κι αυτό, διότι στα δύο τελευταία έτη συμπεριλαμβάνει και τα 200 εκατ. ευρώ του IfG που δόθηκαν εντός του 2015, καθώς και την πληρωμή των καταπτώσεων δανείων ύψους 238.400.000 προς τις τράπεζες.

Στα παραπάνω ποσά, προστίθενται και 34.199.764 εκατ. ευρώ δανείων μέσω του ΤΕΠΙΧ για το έτος 2015 και 40.144.157 εκατ. ευρώ το 2016 (έως τις 30 Σεπτεμβρίου).

Έτσι το σύνολο το σύνολο της ρευστότητας, σύμφωνα με το ΕΤΕΑΝ, ανέρχεται στα 512.745.937 εκατ. ευρώ, όταν τη διετία 2013 - 2014 ήταν 293.204.895 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ το 2013 ανήλθαν στα 117.526.622 ευρώ και το 2014 στα 175.674.246 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία