BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ακόμα και στα 80 δολάρια το πετρέλαιο λέει η Citigroup

Το 2018 μπορεί να αποδειχθεί έτος αναταράξεων για την αγορά πετρελαίου, προειδοποιεί η Citigroup, σε νέα της έκθεση υπό τον τίτλο Wildcards for 2018, εκτιμώντας ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να αγγίξει και τα 80 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και της στάσης που τηρούν Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, μεταδίδει το Bloomberg.

Σε υψηλό τριών ετών οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

1
0

Μετά την αύξηση των τιμών που πυροδότησε η μείωση της παραγωγής πετρελαίου με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε την προσοχή του  στους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ οι κυρώσεις που επέβαλε σε Ιράν και Βόρεια Κορέα έχουν δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Αυτό σε συνδυασμό με πολιτικές αναταράξεις σε κάποια μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Λιβύη και το Ιράκ, μπορεί να ωθήσουν το πετρέλαιο στην περιοχή μεταξύ 70 – 80 δολαρίων το βαρέλι.

«Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες αβεβαιότητας έχουν σημαντικές συνέπειες για τα εμπορεύματα», αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, επισημαίνοντας ότι εστιάζουν ιδιάιτερα στις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους για μείωση της παραγωγής βοήθησαν στην αύξηση των τιμών και το 2017. Οι επενδυτές τώρα περιμένουν να δουν αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους – μια απειλή που επικρεμάται πάνω από την αγορά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται φέτος από το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα διαταράξει την παγκόσμια πολιτική τάξη. Πέρυσι, το μπρεντ που αποτελεί σηματωρό για  το 50% του παγκόσμιου πετρελαίου, διαπραγματεύτηκε σε μια μέση τιμή 54,75 δολάρια/βαρέλι. Τα futures του μπρεντ βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στα 69,05 δολ/βαρέλι, ενώ  το ο WTI διαπραγματευόταν στα 63,38 δολ/βαρέλι.

Επίσης, η επιβολή εκ νέου των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν ενδέχεται να εκτοπίσει τουλάχιστον 500.000 βαρέλια από τις εξαγωγές του κράτους της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα να επέλθει μια αύξηση 5 δολαρίων στο πετρέλαιο.

Κλιμάκωση υπήρξε τους τελευταίους μήνες και στη ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, και ο κίνδυνος να εξελιχθεί αυτό σε μια πολεμική σύγκρουση κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι, σημειώνει η  Citigroup. Η συγκέντρωση αποθεμάτων αγαθών στρατηγικής σημασίας όπως είναι το αργό, μπορεί να αυξηθεί, υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πολέμου.

Τέλος, οι αναταραχές στο Ιράν, όπως και οι διακοπές στην προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα μπορεί να καταλήξει στη μείωση του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου κατά τουλάχιστον 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος. Αλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι η επιβολή ακόμα αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανόνες στην Κίνα, η πορεία της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά και η κλιμάκωση των προστριβών στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Πηγή: newmonoey.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία