BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Καραμούζης: Βρήκα μπροστά μου Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και τον άγριο Ποσειδώνα

Σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουλίου την αποχώρησή του από τον όμιλο της Eurobank ο πρόεδρος Νίκος Καραμούζη, κλείνοντας οριστικά τον επαγγελματικό του κύκλο στην Eurobank, στον οποίο υπηρέτησε 19 χρόνια από τα 30 της παρουσίας του στο τραπεζικό γίγνεσθαι.

Καραμούζης: Βρήκα μπροστά μου Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και τον άγριο Ποσειδώνα

2
0

«Η τράπεζα έχει ισχυρές βάσεις και άξια στελέχη που θα την οδηγήσει με αυτοπεποίθηση στο νέο περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου που αποχωρεί από τη θέση του και εισηγείται αλλαγές στο νέο επιλογής στελεχών.

«Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι συνέβαλα στην ανάπτυξη της τράπεζας διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. Η τράπεζα είναι δυνατή, έχει κύρος και αξιοπιστία, είναι θωρακισμένη από κινδύνους. Έχει στέρεες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, έχοντας ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το άξιο προσωπικό της», είπε ο Ν. Καραμούζης.

«Βρήκα μπροστά μου πολλές φορές Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και τον άγριο Ποσειδώνα, αλλά δεν φοβήθηκα, κράτησα την ψυχή μου και τη σκέψη μου καθαρή, και το πνεύμα και το σώμα μου ζωντανά», ανέφερε συγκινημένος ο απερχόμενος πρόεδρος, εκφράζοντας την ευχή ο επόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank να είναι Έλληνας,  καθώς και τα επόμενα μέλη του Δ.Σ. που τυχόν θα εκλεγούν. Συγκεκριμένα, στην ελληνική νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2015, εισήχθησαν διατάξεις που καθορίζουν ένα εξαιρετικά μονοδιάστατο εύρος προϋπηρεσίας, δεξιοτήτων και εμπειριών, ως προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αποδεκτό υποψήφιο μέλος του Δ.Σ. σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

«Ελπίζω, η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ, να προχωρήσει σύντομα στην αναθεώρηση του σχετικού νόμου, για την εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών, στο συγκεκριμένο θέμα και να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τις ισχύουσες διεθνώς βέλτιστες πρακτικές,  σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), λαμβάνοντας υπόψη και τις προδιαγραφές του Fit & Proper που καθορίζει ο SSM για τα μέλη Δ.Σ. τραπεζών.», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι «η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, φοβάμαι, όμως, πως θα μας αφήσει πίσω της, όχι μόνο σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά κυρίως τον κίνδυνο επικράτησης παρακμιακών κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που δηλητηριάζουν την κοινωνία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση ακραίων, συγκρουσιακών, διχαστικών και απλοποιημένων προσεγγίσεων σε σύνθετα προβλήματα, άγονων διαχωριστικών γραμμών και αναχρονιστικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, νοσηρών κοινωνικών και προσωπικών συμπεριφορών και επιθέσεων, ένα τοξικό περιβάλλον, που καλλιεργεί τη διχόνοια και το φόβο, αποδυναμώνει και νοθεύει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, την ποιότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, το δυναμισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, το σεβασμό δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, τις αρχές και αξίες, που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη, ανοικτή και ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνθήκες βελτίωσης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο όμως αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως ο ριζικός μετασχηματισμός του μοντέλου λειτουργίας και των σχέσεων με την πελατεία, τις σημαντικές επενδύσεις και τη μετακίνηση πόρων προς τον σκοπό αυτό, το υψηλό ακόμη κόστος λειτουργίας, τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, την απεξάρτηση από τον ELA, τον ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς φορείς και τις καταιγιστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, τη συνεχή προσαρμογή με το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, την ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσης στα τέλη του 2018, και τον σταδιακό μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Όπως τόνισε ο Ν. Καραμούζης, «μετά από 30 χρόνια εμπειρίας στις τράπεζες, μπορώ να δηλώσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τράπεζα με την πελατεία δυσαρεστημένη, το προσωπικό απογοητευμένο, και την κοινωνία απέναντι, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση με διαφάνεια και συνετή διαχείριση των κινδύνων. Η διαχρονική δύναμη μιας τράπεζας είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μεταξύ των οποίων η φήμη, η αναγνώριση από την κοινωνία, και το ήθος των διοικούντων της».

Ο Νίκος Καραμούζης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού και της διοίκησης της τράπεζας, τους μετόχους και προσωπικά τον Prem Watsa που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του, τον Νίκο Νανόπουλο και τον Σπύρο Λάτση, που του έδωσαν πριν από 19 χρόνια την ευκαιρία και το προνόμιο να βρεθεί στον όμιλο της Eurobank που όπως είπε ήταν μια πολύτιμη προσωπική εμπειρία και κορυφαία επαγγελματική καταξίωση.

 

Ομιλία κ. Νικόλαου Καραμούζη Προέδρου

Αγαπητοί μέτοχοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, ανακοίνωσα πριν λίγες εβδομάδες την απόφασή μου να ολοκληρώσω οριστικά τον κύκλο παρουσίας μου στη Eurobank, στη δημιουργία και την επιτυχία της οποίας, είχα την ευκαιρία και το προνόμιο να συμβάλω, σε συνεργασία με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους.

Οι λόγοι της απόφασής μου αναφέρονται λεπτομερώς στην επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που με τίμησαν με την επιλογή τους, την εμπιστοσύνη τους, τη συνεργασία τους και την άριστη αξιολόγησή μου για τρία συνεχόμενα έτη.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους πελάτες και τους μετόχους για την αμέριστη στήριξη και εκτίμησή τους, ακόμη και σε δύσκολες εποχές και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα τον Prem Watsa, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον Νίκο Νανόπουλο και τον Σπύρο Λάτση, που μου προσέφεραν την ευκαιρία πριν 19 χρόνια να έχω αυτό το πολύ ενδιαφέρον ταξίδι προσωπικών εμπειριών και επαγγελματικής καταξίωσης.

Ο Νίκος Νανόπουλος, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και μεγέθυνση αυτού του οργανισμού.

Διαμόρφωσε ισχυρή ηγετική ομάδα, προσέλαβε από την αγορά τους καλύτερους και ανέδειξε σημαντικά στελέχη, διαμορφώνοντας περιβάλλον συλλογικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, παρά τις διαφορετικές και αντικειμενικά ισχυρές προσωπικότητες.

Εργάστηκε δε αρμονικά και με σεβασμό για το κοινό καλό, με έντονες και έμπειρες προσωπικότητες και απαιτητικούς Προέδρους, όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Γόντικας και ο Τίμος Χριστοδούλου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διοικητικής Επιτροπής,

  • που μοιράστηκαν μαζί μου επιτυχίες, λάθη, αγωνίες και επιχειρηματικές αναζητήσεις,

  • που με τιμούν έμπρακτα με την εκτίμηση, αγάπη, και εμπιστοσύνη τους,

  • ακόμα και πολύ πρόσφατα με την άριστη αξιολόγησή μου.

Θα κρατώ βαθιά μέσα μου για πάντα, όλα όσα μου προσφέρατε, σαν ένα σπουδαίο δώρο ζωής, σαν κορυφαία επιβεβαίωση για εμένα της επαγγελματικής μου καταξίωσης.

Αποχωρώ από την Τράπεζα με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. 

Εργάστηκα και εκτιμώ ότι συνέβαλα με τις δυνάμεις μου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση και το προσωπικό, στο να είναι η Τράπεζα σήμερα εδώ, δυνατή, με κύρος και αξιοπιστία, θωρακισμένη έναντι αβεβαιοτήτων και κινδύνων,  με ενισχυμένη την εκτίμηση του προσωπικού, της πελατείας και των αγορών, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς σημαντικές προκλήσεις, κινδύνους και ασκήσεις προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, έτοιμη και με σχέδιο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της νέας εποχής, να πρωταγωνιστήσει στο νέο βελτιούμενο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα διαθέτει στέρεες βάσεις και ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:

το καταρτισμένο, έμπειρο, δυναμικό και ικανό προσωπικό της, καθώς και άξια στελέχη και Διοίκηση, που θα την οδηγήσουν με αυτοπεποίθηση και σχέδιο σε νέες επιτυχίες και διακρίσεις, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η βελτίωση των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο βελτιώνονται σταθερά,

  • το ύψος των NPEs περιορίζεται,

  • οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά,

  • η πρόσβαση στις αγορές διευρύνεται,

  • οι αβεβαιότητες περιορίζονται, και

  • η οργανική κερδοφορία αποκαθίσταται.

Αλλά, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας που διαταράσσουν τα υφιστάμενα τραπεζικά πρότυπα.

H επιτυχής αντιμετώπισή τους, προϋποθέτει το ριζικό και συνολικό μετασχηματισμό των σχέσεων με την πελατεία και του τρόπου εξυπηρέτησής της, των τραπεζικών εργασιών και των λειτουργικών τραπεζικών προτύπων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισής τους, σημαντικές επενδύσεις, μετακίνηση πόρων και  επανιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, ως συστατικά στοιχεία ανταγωνιστικής επιβίωσης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Τα μεγάλα ζητήματα μπροστά μας είναι τα ακόλουθα:

1.            το σημαντικό ύψος των NPEs,

2.            το υψηλό κόστος λειτουργίας,

3.            η συμπίεση των μεικτών εσόδων,

4.            η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA,

5.            ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς και τις αγορές,

6.            το νέο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο,

7.            οι καταιγιστικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ιδιαίτερα οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, της κεντροποίησης και της ρομποτικής στις τραπεζικές εργασίες, την εξυπηρέτηση της πελατείας και τις λειτουργίες,

8.            η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, και

9.            ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με βάση το σχεδιασμό του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Να θυμόμαστε πάντα ότι, η διαχρονική δύναμη,  το μονιμότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας τράπεζας, είναι:

  • τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά,

  • τα άυλα περιουσιακά στοιχεία,

  • η φήμη, η ασφάλεια και το κύρος του οργανισμού,

  • η ποιότητα, η πίστη και η κινητοποίηση του προσωπικού,

  • η  πελατοκεντρική κουλτούρα,

  • τα αποτελεσματικά πρότυπα λειτουργίας και διαχείρισης κινδύνων,

  • η ποιότητα εξυπηρέτησης της πελατείας, 

  • η εμπιστοσύνη, εκτίμηση και ο σεβασμός της πελατείας και των αγορών,

  • η αναγνώριση της κοινωνίας για τη συμβολή και το έργο της,

  • η σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση,

  • το ήθος των διοικούντων.

Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής τραπεζικός οργανισμός

  • με τους πελάτες δυσαρεστημένους,

  • το προσωπικό απογοητευμένο και παθητικό,

  • την ηγεσία χωρίς όραμα και στρατηγική,

  • με την κοινωνία απέναντι, καχύποπτη για τις προθέσεις μας.

  • Δεν νοείται επιτυχής τραπεζικός οργανισμός σήμερα, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση ευθύνης και διαφάνειας και χωρίς αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. 

Κυρίες και Κύριοι,

Τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών έχουν ευθύνη και κεντρική αποστολή:

  • να καθορίσουν τους στρατηγικούς στόχους,

  • τα πρότυπα και τις αξίες,

  • να ελέγχουν και να αξιολογούν την πορεία της τράπεζας και των στελεχών της και τέλος

  • να παρακολουθούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων και στόχων.

  • Αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνονται εντός ενός πλαισίου συνετών και αποτελεσματικών ελέγχων, σύγχρονων κανόνων κανονιστικής συμμόρφωσης και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κινδύνων.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, ουσιαστικές προϋποθέσεις  διασφάλισης, όχι μόνο των συμφερόντων των μετόχων, αλλά κυρίως των καταθετών και της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας του κλάδου και της οικονομίας αποτελούν:

α.            η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των μελών του Δ.Σ. στη λήψη των αποφάσεών τους,

β.            η εφαρμογή σύγχρονων αρχών διαφάνειας, λογοδοσίας, αποφυγής σύγκρουσης καθηκόντων και συμφερόντων και ασυμβίβαστων ρόλων,

γ.            η διαμόρφωση συνετής κουλτούρας διαχείρισης κινδύνων,

δ.            και η δημιουργία ισχυρών εσωτερικών προληπτικών γραμμών άμυνας στη διαχείριση των κινδύνων.

Οι τράπεζες έχουν τη μεγάλη ευθύνη και την κεντρική αποστολή της ασφαλούς διαχείρισης της κοινωνικής αποταμίευσης που τους εμπιστεύτηκαν οι πελάτες τους, καθώς και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της οικονομίας, των επενδύσεων και της πελατείας.

Οι τράπεζες μετασχηματίζουν τη ρευστότητα σε χρηματοδότηση, την αποταμίευση σε επενδύσεις και ως εκ τούτου, συνδιαμορφώνουν καθημερινά την οικονομική πορεία, προοπτική και ευημερία της κάθε χώρας και των πολιτών της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις των Δ.Σ. πρέπει να λαμβάνονται πάντα με σχέδιο, υπεύθυνα, με διαφάνεια, σύνεση και τήρηση των βέλτιστων κανόνων λειτουργίας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της πελατείας και τη στήριξη της οικονομίας.

Στόχος είναι η διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων, μετόχων, εργαζομένων, καταθετών, εποπτικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος,

καθώς και η επίτευξη διαχρονικής χρηματοοικονομικής ευρωστίας, ικανοποιητικών αποδόσεων, αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και θωράκισης του οργανισμού, έναντι πιθανών αβεβαιοτήτων και απρόσμενων διακυμάνσεων των αγορών και των οικονομικών μεγεθών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τυχόν τραπεζική αποτυχία, δεν θα ζημιώσει μόνο τους μετόχους, αλλά και τους καταθέτες και τελικά και τους φορολογούμενους, με βάση τη νέα σύγχρονη, εγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει υιοθετηθεί και στην Ελλάδα (bail-in).

Κυρίες και Κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εφαρμόσει στην Ελλάδα, βέλτιστες πρακτικές και κώδικες Εταιρικής Διακυβέρνησης, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της οποίας έχουν αναμφίβολα βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Όμως, το παραπάνω πλαίσιο έχει κάποιες ουσιαστικές και συγκεκριμένες περιοριστικές διατάξεις, που δεν συναντάς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε αντίστοιχες νομοθεσίες.

Αποτέλεσμα, τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών να στελεχώνονται τα τελευταία χρόνια κυρίως από ξένους επισκέπτες, ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, άξια, έμπειρα και κατηρτισμένα στελέχη αλλά με περιορισμένη γνώση του τοπικού περιβάλλοντος, της πελατείας και των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2015, εισήχθησαν διατάξεις που καθορίζουν ένα εξαιρετικά μονοδιάστατο εύρος προϋπηρεσίας, δεξιοτήτων και εμπειριών, ως προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αποδεκτό υποψήφιο μέλος του Δ.Σ. σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Απαιτείται μόνο πολυετής προηγούμενη τραπεζική ή χρηματοπιστωτική εμπειρία και προηγούμενη συμμετοχή μόνο σε Δ.Σ. χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κυρίως του εξωτερικού.

Ουσιαστικά, αποκλείστηκε δια νόμου η συμμετοχή σε Δ.Σ. ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σημαντικού αριθμού ικανών Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων κύρους, διότι δεν έχουν τραπεζική εμπειρία, όπως για παράδειγμα, διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες, με ισχυρό και πλούσιο βιογραφικό και σημαντική προϋπηρεσία σε ευρύ φάσμα οικονομικών, νομικών, ελεγκτικών, ερευνητικών και μη χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή ικανών μη τραπεζικών προσωπικοτήτων στα Δ.Σ., σε συνδυασμό με τα σημερινά άξια τεχνοκρατικά στελέχη που συμμετέχουν ήδη στα Δ.Σ. των τραπεζών, εμπλουτίζουν το Δ.Σ. και διαμορφώνουν ένα αποτελεσματικό και ισορροπημένο μείγμα προσωπικοτήτων στο Δ.Σ., με διευρυμένο εύρος, γνώσεων, ειδικοτήτων και εμπειριών.

Αυτή είναι εξάλλου και η πρακτική που ακολουθείται στα εγκυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε διακριτική μεταχείριση κατά των Ελλήνων πολιτών, αποκλείοντας συλλήβδην όλους τους υποψηφίους που είχαν οποιαδήποτε σχέση κατά  την τελευταία δεκαετία με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι των επιτροπών του Δ.Σ., απαιτείται να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας μόνο σε πιστωτικό ίδρυμα εξωτερικού και δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό με προκαθορισμένη εξειδίκευση και εμπειρία.

Ο Πρόεδρος δε της Τράπεζας δεν επιτρέπεται να προεδρεύει επιτροπών Δ.Σ, ούτε της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, που είναι μια από τις βασικές του αρμοδιότητες σε άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ελπίζω, η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ, να προχωρήσει σύντομα στην αναθεώρηση του σχετικού νόμου, για την εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών, στο συγκεκριμένο θέμα και να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τις ισχύουσες διεθνώς βέλτιστες πρακτικές,  σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), λαμβάνοντας υπόψη και τις προδιαγραφές του Fit & Proper που καθορίζει ο SSM για τα μέλη Δ.Σ. τραπεζών.

Εύχομαι και προτείνω, ο επόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank να είναι Έλληνας,  καθώς και τα επόμενα μέλη του Δ.Σ. που τυχόν θα εκλεγούν.

Όλοι γνωρίζουμε ότι, υπάρχουν πολλοί Έλληνες ικανοί, άξιοι, δημιουργικοί, έμπειροι και με ήθος συμπολίτες μας που διαπρέπουν σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι,

Η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, φοβάμαι, όμως, πως θα μας αφήσει πίσω της, όχι μόνο σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά κυρίως τον κίνδυνο επικράτησης παρακμιακών κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση ακραίων, συγκρουσιακών, διχαστικών και απλοποιημένων προσεγγίσεων σε σύνθετα προβλήματα, άγονων διαχωριστικών γραμμών και αναχρονιστικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, νοσηρών κοινωνικών και προσωπικών συμπεριφορών και επιθέσεων, ένα τοξικό περιβάλλον, που καλλιεργεί τη διχόνοια και το φόβο, αποδυναμώνει και νοθεύει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, την ποιότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια,το δυναμισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, το σεβασμό δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, τις αρχές και αξίες, που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη, ανοικτή και ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.

Όλα δε αυτά σε μια στιγμή που η χώρα οφείλει να διανύσει μεγάλη απόσταση σε ακανθώδες έδαφος για να ολοκληρώσει την εξυγίανσή της, σε μια Ευρώπη που αμφισβητείται καθημερινά η συνοχή της και οι θεμελιώδεις αξίες της.

Κλείνοντας ν’ απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!  Παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένω πάντα νέος, δημιουργικός και ανήσυχος.

Εκτιμώ ότι διαθέτω ακόμα σημαντικό απόθεμα ενέργειας, δημιουργικότητας, εμπειρίας και επιχειρηματικότητας, που ευελπιστώ να το αξιοποιήσω σε νέες επαγγελματικές προκλήσεις, ίσως και εκτός του τραπεζικού τομέα.

Θα διατηρώ πάντα αδιαπραγμάτευτο σημείο αναφοράς μου το σεβασμό στις επαγγελματικές και προσωπικές μου αρχές, που μου επέτρεψαν, με όλες τις δυσκολίες, να ακολουθήσω, με το δικό μου τρόπο, αυτό το υπέροχο επαγγελματικό ταξίδι.

Βρήκα μπροστά μου πολλές φορές Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και τον άγριο Ποσειδώνα, αλλά δεν φοβήθηκα, κράτησα την ψυχή μου και τη σκέψη μου καθαρή, και το πνεύμα και το σώμα μου ζωντανά.

Εύχομαι στον κ. Καραβία, στη Διοίκηση και στην Τράπεζα, κάθε επιτυχία. Εύχομαι επίσης ο νέος Πρόεδρος της να συμβάλει στη συνέχιση της δυναμικής πορείας της Τράπεζας, συνεργαζόμενος με τη Διοίκηση και το Δ.Σ., ενισχύοντας περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της.

Ευχαριστώ πολύ._

 

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου

Κύριες και κύριοι μέτοχοι,

Θα ήθελα και εγώ να σας καλωσορίσω στη φετινή Τακτική Γενική Συνέλευση και σας ευχαριστήσω θερμά που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου πριν κάνω τον απολογισμό της Τράπεζας μας για το 2017 να αναφερθώ σε μια πρόσφατη εξέλιξη που αφορά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως γνωρίζετε από τη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, ο κ. Νίκος Καραμούζης αποφάσισε να ολοκληρώσει την θητεία του τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, δεν νομίζω να υπάρχει πιο κατάλληλο βήμα από αυτό της Γενικής Συνέλευσης, για να του απευθύνω - εκ μέρους της οικογένειας της Eurobank αλλά και προσωπικά - ένα πρώτο μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που επί σειρά ετών προσέφερε και προσφέρει στον όμιλο της Eurobank.

Ο κ. Καραμούζης διετέλεσε επί 15 σχεδόν χρόνια αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου και, μετά από μια σύντομη απουσία, επανήλθε πριν από τρεισήμισι χρόνια ως Πρόεδρος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου. Από όλες τις καίριες θέσεις, τόσο στη φάση της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας όσο και στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, είχε διακριτή προσωπική συμβολή στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που κατέβαλε η Τράπεζα, για την αξιοποίηση ή αντιμετώπιση των προκλήσεων και της συγκυρίας. Ο Νίκος Καραμούζης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διαδρομή και στην φυσιογνωμία του οργανισμού, ενώ πολλά από τα στελέχη της σημερινής διοικητικής ομάδας και εγώ προσωπικά ωριμάσαμε επαγγελματικά δίπλα του. Μπορώ να βεβαιώσω ότι η συνεργασία μαζί του, είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε, πάντοτε με κριτήριο την πρόοδο της Τράπεζας, ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση.


Κύριες και κύριοι μέτοχοι,

Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της. Αποδείχτηκε έτσι ότι, όταν εξωτερικοί παράγοντες δεν δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες, η Τράπεζα διαθέτει την ορθή στρατηγική, το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Η θετική μακροοικονομική πορεία του 2017 έθεσε τις βάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά και για το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους στο εξής, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Μιας συμφωνίας η οποία αίρει τους κινδύνους  της αναχρηματοδήτησης για σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας στη χώρα χρόνο και χώρο ώστε να βάλει την ανάπτυξη στο επίκεντρο.

Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη για φέτος, η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2% του ΑΕΠ στηρίζεται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, αποκτά εκ των πραγμάτων προτεραιότητα η εκπλήρωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Παρά τις πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο ρυθμός με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται και προωθεί επενδύσεις χρήζει βελτίωσης και επιτάχυνσης. Και επειδή το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει περιοριστικό για πολλά χρόνια ακόμη, η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε θετικές εκπλήξεις σε άλλους τομείς όπως:

• Τη συγκέντρωση σε ένα μόνον κρατικό φορέα όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού ύψους που θα αποτελούσε κίνητρο και ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, αντί της σημερινής εικόνας των πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει αποτελεσματικά την ύπαρξη διαδικασίας fast track για τις ξένες επενδύσεις.

• την ταχεία προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,

• την ολοκλήρωση βασικών για την επενδυτική δραστηριότητα έργων όπως το Κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης

και, από τα πιο σημαντικά,

• την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης.

Το 2017, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 186 εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτα  αποτελέσματα και δραστηριότητες που αποεπενδύσαμε. Τα βασικά προ-προβλέψεων κέρδη έφτασαν τα 837 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σε επίπεδα κάτω του 50%, στο 47,5%. Η σταθερή κερδοφορία μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε με οργανικό τρόπο τα κεφάλαιά μας. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,8% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος του 2017 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (total CAD) στο 17,9%, από τους υψηλότερους στον κλάδο. Στη βάση αυτών των στοιχείων διενεργήθηκαν τα stress tests της ΕΚΤ που, όπως είναι γνωστό, είχαν θετική έκβαση για τη Eurobank, καθώς δεν προέκυψε ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ούτε υποβολής κεφαλαιακού πλάνου. Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνον το αποτέλεσμα των stress test, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε.

Πρώτον, τη διετία 2016-17,  η Τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με οργανικό τρόπο προσθέτοντας 220 και 450 μβ στα βασικά και συνολικά κεφάλαια, αντίστοιχα.  Συγχρόνως αποπληρώσαμε τις προνομιούχες μετοχές ύψους €950 εκ. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε χωρίς να προσφύγουμε σε νέα ΑΜΚ. Το καταφέραμε, όμως.

Δεύτερον, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017. Η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε στην ενίσχυση του core PPI, κατά 32% και 6%, περίπου, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, που αποτέλεσε σημαντική επιτυχία.

Τρίτον, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επίδοσή μας στη μείωση του αποθέματος ΝΡΕ. Στο πεδίο αυτό είμαστε στην πρώτη θέση στον κλάδο τόσο ως προς το αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς την ποιότητα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει.

Τέλος, το ίδιο διάστημα 2016-17, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που κατέτειναν στην εξάλειψη της κρατικής βοήθειας, η οποία μας βάραινε από την κορύφωση της κρίσης. Να θυμίσω ότι η βοήθεια αυτή μας δημιούργησε τρεις θεσμικές δεσμεύσεις. Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο Νόμο Αλογοσκούφη, και είμαστε ήδη εκτός αυτής με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετόχων και των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙΙ (εγγυήσεις). Η δεύτερη δέσμευση αφορά στο πλάνο αναδιάρθρωσης. Οι υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε λάβει ως προς αυτό ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά με την πώληση της Ρουμανίας και τυπικά στο τέλος του 2018. Και το επιτύχαμε αυτό, παραμένοντας η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική κερδοφόρα περιφερειακή παρουσία. Θεωρούμε τις διεθνείς μας δραστηριότητες όχι μόνον αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου, αλλά και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες μας, το οποίο οφείλουμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Απομένει, λοιπόν, ως μόνη θεσμική εκκρεμότητα σε σχέση με το κράτος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό μας, με 2,5% περίπου, ποσοστό που είναι με διαφορά το μικρότερο στον κλάδο.

Αναφέρθηκα ήδη στην επιτυχή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το 2017. Συνολικά, μειώθηκαν κατά δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Ο καθαρός σχηματισμός νέων NPEs (NPE formation) ήταν αρνητικός όλα τα τρίμηνα και διαμορφώθηκε σε  μείον € 687 εκ.  Ο λόγος προβλέψεων προς NPEs έφτασε το 50,4%, ενώ με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 βελτιώνεται περαιτέρω σε 55,5%.

Το 2017 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων. Η συναλλαγή αυτή, κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝΡΕ.  Με ένα λειτουργικότερο νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που συμπληρώθηκε πρόσφατα και με τις αλλαγές στο νόμο 3869/2010, το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους και το 2018.

Οι συνολικές συνθήκες ρευστότητας παρέμεναν περιοριστικές το 2017, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι αργή και σταδιακή. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στην Ελλάδα κατά €1,2 δις, και σε επίπεδο ομίλου κατά €1,8 δισ. Συγχρόνως, η Eurobank επέστρεψε στις αγορές χρήματος, για πρώτη φορά μετά το 2014, με την επιτυχημένη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην πρωτογενή αγορά ύψους €500 εκ. Αποτελέσματα των παραπάνω αλλά και της ενεργής παρουσίας μας στη διατραπεζική αγορά ήταν η μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA στα €9 δις στα τέλη του έτους και ακόμη χαμηλότερα στα €4 δις σήμερα.

Σε αυτό το περιβάλλον και με αναιμική υγιή ζήτηση, εστιάσαμε στην ανάπτυξη των εργασιών μας και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν €300 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος – σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και το EIF, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), το International Finance Corporation (IFC).

Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους έχει για εμάς χαρακτήρα στρατηγικής επιλογής σε όλα τα πεδία. Από την αρχή της κρίσης, η Eurobank επισήμανε ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η στρατηγική συμφωνία μας με τη Santander, δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες-μέλη του Exportgate.gr να ενταχθούν στο Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, στο οποίο η Eurobank συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, και υποστηρίζεται από διεθνείς Τράπεζες, όπως οι Banco Santander, Nordea, Rabobank, Crédit Agricole, KBC, κ.ά. καλύπτοντας σχεδόν 30 χώρες και ένα ευρύτατο φάσμα αγορών και κλάδων.

Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με σειρά πρωτοβουλιών. Το 2017 διοργανώθηκε η Επιχειρηματική Αποστολή Go in Crete, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.500 συναντήσεις και δόθηκε η ευκαιρία σε Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με εξέχοντες διεθνείς αγοραστές. Και επιβραβεύουμε όσους διακρίνονται. Από κοινού με την Grant Thornton διοργανώσαμε τα «Growth Awards», αναδεικνύοντας επιχειρήσεις οι οποίες, παρά την κρίση, ξεχώρισαν.

Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, το 2017 προχωρήσαμε σε μια μείζονα οργανωτική αναδιάρθρωση που ήδη αποδίδει. Με την αλλαγή της λειτουργικής δομής του δικτύου μας εστιάζουμε στο τμήμα της πελατειακής βάσης με το οποίο διατηρούμε ή διαμορφώνουμε τους πιο ισχυρούς δεσμούς, δηλαδή συνεργασία σημαντικού εύρους και σε πολλαπλά προϊόντα και υπηρεσίες. Συγχρόνως, βελτιστοποιήσαμε την ποσοτική και γεωγραφική κατανομής του. Σήμερα έχουμε περίπου 350 καταστήματα στην Ελλάδα, αριθμό που θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς.

Η Eurobank έχει δεσμευτεί να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της για όλες τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους: διευρύναμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη την Eurolife, ενώ στους  χώρους του Private Banking,  Asset Management και χρηματιστηριακών συναλλαγών, για άλλη μια χρονιά, η Eurobank παρέμεινε στην κορυφή του κλάδου.

Οι διεθνείς δραστηριότητες είχαν ουσιαστική συνεισφορά στα αποτελέσματα της Τράπεζας με καθαρά κέρδη 130 εκατομμύρια ευρώ. Εστιάζουμε στις αγορές με στρατηγική παρουσία όπως η Κύπρος,  όπου οι επιδόσεις της Eurobank Cyprus είναι οι κορυφαίες στο τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, η Βουλγαρία,  όπου  η Ρostbank είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες. Αλλά και η Σερβία, όπου συμπληρώσαμε 15 χρόνια  δραστηριότητας και η Eurobank Private Bank Luxembourg που αποτελεί τον wealth management βραχίονα του Ομίλου διεθνώς.

Χτίζοντας το μέλλον της Τράπεζας, θέτουμε την τεχνολογία ως στρατηγικό άξονα της Eurobank και επενδύουμε σημαντικά κάθε χρόνο και σε βάθος χρόνου. Με βάση τις εξελίξεις της τραπεζικής διεθνώς, είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογική πρωτοπορία συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για την Τράπεζα. Παράλληλα επενδύουμε στην ψηφιακή εμπειρία των πελατών, με πρωτοποριακές υπηρεσίες. Σύντομα θα προσφέρουμε στους πελάτες μας τα αναβαθμισμένα e-banking, Mobile Banking ενώ παρουσιάσαμε το νέο eurobank.gr και την υπηρεσία v-banking για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω αυτής, που παρέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας μπορεί να εκτελέσει το σύνολο των τραπεζικών εργασιών και να συνεργαστεί με τον τραπεζικό μας εκπρόσωπο on-line, σε ασφαλές διαδυκτιακό περιβάλλον από το γραφείο του. Θα είδατε στα μέσα ενημέρωσης, την εκτεταμένη διαφημιστική εκστρατεία που συνοδεύει την έναρξη αυτής της πρωτοποριακής υπηρεσίας για τους επιχειρηματίες, που αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδουμε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε όφελος των πελατών μας.

Κύριες και κύριοι μέτοχοι,

Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της και αντιμετώπισε με επιτυχία πολλές προκλήσεις. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα μας για την αφοσίωση τους, τη δέσμευση στο κοινό όραμα και την αποτελεσματικότητά τους.

Δέσμευση δική μου, αλλά και όλων των στελεχών και εργαζομένων στη Τράπεζα, είναι ότι θα κάνουμε διαρκώς πράξη το «προτεραιότητα σε εσένα», την προτεραιότητα στους πελάτες μας, ώστε η Eurobank να είναι η τράπεζα επιλογής των δυναμικών επιχειρήσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στον κύκλο της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Και σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θέλουμε να είμαστε δίπλα τους για όλες τις ανάγκες, σε όλες τις φάσεις της ζωής ως ένας αξιόπιστος σύμβουλος για την ολιστική διαχείριση της περιουσίας και των οικονομικών τους. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην πρόοδο της κοινωνίας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία. Και μέσα από αυτή τη συμβολή  να δημιουργούμε αξία για εσάς, τους μετόχους μας, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη σας στις πιο δύσκολες συγκυρίες και τη διαρκή στήριξή σας προς την Τράπεζα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία