BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δραματικό πισωγύρισμα ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ

Πτώση του βιοτικού επιπέδου με μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55%, ακόμα βαθύτερη ύφεση και δραματική αύξηση της ανεργίας στοιχειοθετούν το ζοφερό τοπίο που θα προκύψει από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Σε ειδική έκδοση για την ελληνική οικονομία με θέμα «Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος», η ΕτΕ επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις συνέπειες από ενδεχόμενη αποβολή ή αποχώρηση της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δραματικό πισωγύρισμα ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ

3
0

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, ο κίνδυνος αυτός δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η έξοδος από το ευρώ θα πυροδοτούσε την άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος που θα υιοθετούνταν στη θέση του ευρώ, κατά 65%. Υπολογίζουν επίσης ότι η συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος του μέσου Έλληνα θα ανερχόταν στο 55%.

Οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία εν γένει θα ήταν εξίσου ανυπολόγιστες. Ενδεικτικά, η Εθνική εκτιμά ότι θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση που θα άγγιζε το εφιαλτικό ποσοστό του 22%, με το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 34%!

Παράλληλα, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, το οικονομικό πρόγραμμα που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση εξασφαλίζει χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο χρηματοδότησης (σχεδόν 150 δισ. ευρώ έως σήμερα και άλλα 90 δισ. ευρώ ως το 2014), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η στήριξη της ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος.

Περιλαμβάνει τρεις άξονες μέτρων (διαθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημοσιονομική εξυγίανση) που καλύπτουν από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έως και μεταβολές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Μεταξύ των αυτονόητων αλλαγών περιλαμβάνονται: Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της προσαρμογής με βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Αλλαγές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κοινωνική στήριξη στο Πρόγραμμα περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση.

Οι εταίροι μας πιθανόν να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις προαναφερόμενες προσαρμογές και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται στο βαθμό που εξασφαλιζόταν μια αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων, εκτιμά τέλος η Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε ολόκληρη την  Έκθεση ΕτΕ για πιθανή έξοδο από το ευρώ.pdf

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία