BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Kυπριακό τσεκούρι στις ενισχύσεις της ΚΑΠ

Η κυπριακή προεδρία προτείνει τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020 κατά 6,8 δισ. ευρώ.

Μείον 10% στις ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ το 2013

0
1

Συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση των άμεσων ενισχύσεων μετά το 2013 περιλαμβάνονται σε έγγραφο που παρουσίασε την Τρίτη η κυπριακή προεδρία. Το έγγραφο, που προτείνει συνολικά την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2014-2020, θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το Νοέμβριο  για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

Η κυπριακή προεδρία προτείνει τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020 κατά 6,8 δισ. ευρώ, με περικοπές 5,65 δισ. ευρώ για τον Πρώτο Πυλώνα και 1,15 δισ. ευρώ για το δεύτερο πυλώνα.

Έτσι για τις άμεσες ενισχύσεις και μέτρα της αγοράς, θα διατεθούν 277,4 δισ. ευρώ, έναντι των 283,05 δισ. που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Όσον αφορά τον Πρώτο Πυλώνα, δηλαδή τις άμεσες ενισχύσεις, προτείνεται η περικοπή τους κατά 0,27% ετησίως. Δηλαδή συνολική μείωση 1,3% από το 2015 ως το 2020. Παράλληλα, γίνεται λόγος για πλαφόν στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις. Προτείνεται ακόμη οι ενισχύσεις να «κουρεύονται» αυτομάτως αν δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός, θέτοντας σε εφαρμογή ένα μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Για τη χρηματοδότηση του Δεύτερου Πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) προτείνεται το ποσό των 90,8 δις. ευρώ για το διάστημα 2014-2020. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να διοχετεύουν επιπρόσθετα κεφάλαια στο Δεύτερο Πυλώνα από τον Πρώτο Πυλώνα, αφιερώνοντας για το σκοπό αυτό το 10 με 15% του εθνικού τους φακέλου.

Αντιδρά η Κομισιόν
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κομισιόν στις προτάσεις της Κύπρου. Σε ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι η κυπριακή πρόταση «δεν στηρίζεται από την Επιτροπή» και επισημαίνει ότι σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να είναι «ένα εργαλείο στην υπηρεσία των επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, τον Ιούλιο είχε προτείνει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 να ανέλθει στο ποσό του 1,033 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013. Την πρόταση αυτή είχαν απορρίψει επτά κράτη (Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία) τα οποία πληρώνουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα από όσα εισπράττουν.

Απέναντί τους έχουν 17 κράτη που αρνούνται η πολιτική σύγκλισης να θυσιαστεί σεο βωμό της λιτότητας. Το θέμα θα απασχολήσει τους 27 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 22 και 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Τρανταχτό «όχι» των Copa-Cogeca στις προτάσεις της κυπριακής προεδρίας

Οι ευρωπαϊκές κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις «Copa-Cogeca», απέρριψαν πλήρως τις νέες προτάσεις της κυπριακής προεδρίας σχετικά με το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, προειδοποιώντας ότι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική περικοπή των αγροτικών δαπανών και αυξάνουν τον κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη, δεδομένου της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της σημαντική μεταβλητότητας της αγοράς.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα σημάνουν μια περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ της τάξης του 10% σε πραγματικούς όρους. Τώρα, η Κυπριακή Προεδρία προτείνει περαιτέρω περικοπές και αύξηση των επιπέδων ευελιξίας μεταξύ των πυλώνων. Οι γεωργικές δαπάνες, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών της ΕΕ, θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους έχουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Η κυπριακή προεδρία προτείνει, επίσης, ότι τα κράτη μέλη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 15% των πόρων που διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο πυλώνα και ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να έχουν τη συγχρηματοδότηση κεφαλαίων που μεταβιβάστηκαν.

«Εάν οι γεωργοί πρέπει να παρέχουν ασφαλείς προμήθειες τροφίμων και να εφαρμόσουν τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο του «πρασινίσματος» της γεωργίας, ο προϋπολογισμός για τον πρώτο πυλώνα πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, κ. Πέκκα Πέσονεν.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-10-2012 21:44φ

re κυπριοι ..χαζεψατε τελειωσ???....τι ειναι αυτα που λετε...εαν γινει αυτο θα πεθανει η αγροτια...θα τρωτε σταρι εργαστηριου..η αμερικη δεν ειναι χαζη που επιδοτει τους αγροτες της

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία