BACK TO
TOP
Πολιτικές

Όλα για όλα με στόχο συμφωνία στη Ρίγα

Με στόχο να καταγραφεί και σε πολιτικό επίπεδο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για το κλείδωμα της συμφωνίας, μεταβαίνει στη Ρίγα την Πέμπτη 21 Μαϊου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δηκτικός ο γερμανικός Τύπος για το τηλέφωνο Τσίπρα- Μέρκελ

1
0
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει απόψε συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα του χρέους, στο πλαίσιο της επιδίωξης της Αθήνας για ενιαία συμφωνία.

Το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών, που είναι προγραμματισμένο για τις 20:00, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πιθανότατα και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους συνομιλητές του την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς και το επενδυτικό - αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να συνοδεύει τη συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στα σημεία προόδου κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί, πάντως, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί χρόνο για να προωθηθεί με αξιοπιστία και, μαζί με το «καυτό» θέμα των εργασιακών, ζητά να παραπεμφθούν για το φθινόπωρο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να σφραγίσει σε πολιτικό επίπεδο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, ει δυνατόν και με «πράσινο φως» για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup εντός της προσεχούς εβδομάδας.

 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί με κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup το σαφές μήνυμα ότι επίκειται η συμφωνία, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας για να αντιμετωπιστούν τα χρηματοδοτικά κενά, εν όψει της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

 

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία