BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ελληνικό αίτημα για διετή συμφωνία με τον ESM

(upd) Πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που προβλέπει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους κατέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ελληνικό αίτημα για διετή συμφωνία με τον ESM

2
1

Πρόκειται ουσιαστικά για πρόταση νέας συμφωνίας χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και ελάχιστες ώρες πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα προκειμένου να εξετάσει την ελληνική πρόταση.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες για ένα νέο κύκλο επαφών και διαπραγματεύσεων με στόχο να κλείσει το συντομότερο η δυνατό η συμφωνία.

Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει νέο διετές δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της με όρους που θα συμφωνηθούν από τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ δε φαίνεται να αποτελεί μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον η παραμονή του Ταμείου είναι απαράβατος όρος για τη Γερμανία. 

Σε δηλώσεις που μετέδωσε το Reuters η Άγκελα Μέρκελ αναφέρει ότι «δεν βλέπει εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα εντός της ημέρας», ωστόσο μια συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει και την επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη 1η Ιουλίου. Άλλωστε, αυτό το «παράθυρο» άφηνε ανοικτό και η ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με την οποία απορρίπτονταν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση.

«Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», έγραφε ο κ. Τουσκ.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει τα εξής

 «Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ διαβουλεύσεων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κ. Γιούνκερ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα (o πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Μ. Ντράγκι και τον Μ. Σουλτς ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επαφές με Μέρκελ και Ολαντ). Ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους δανειστές, ενώ κορυφαίες κυβερνητικές πηγές μίλησαν για τη δυνατότητα να βρεθεί λύση τις επόμενες ώρες.

Το αίτημα προς ESM, Eurogroup, Κομισιόν

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Αγαπητέ πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας κατά την έννοια των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με επιτακτικά και επείγοντα οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

* Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.

* Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές κατά την έννοια του άρθρου 1 της κατευθυντήριας γραμμής για τα δάνεια από τον ΕSM.

* Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτηση μας για μια παράταση για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει αποδεκτή

* και ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015, είναι η τελική διορία που θέτει η ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η Ελλάδα ζητάει στήριξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου καθώς πληρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 12 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των κατευθυντήριων οδηγιών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανοιχτή γραμμή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει τα χειρότερα έστω και την τελευταία στιγμή έχουν Αθήνα και Βρυξέλλες των ώρα που οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αφορμή την τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Τις τελευταίες ώρες έντονη είναι η φημολογία στα δημοσιογραφικά γραφείο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στέλνοντας μια νέα πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει και σχέδιο για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών. Μάλιστα, υπάρχει η πληροφορία και για ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες ή Βερολίνο εντός της ημέρας η οποία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να δέχεται εισηγήσεις από υπουργούς του και στελέχη του κόμματος να δεχθεί, έστω και με κάποιες τροποποιήσεις, τη νέα πρόταση Γιούνκερ. Νωρίτερα ο ίδιος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτ προκειμένου να βρεθεί συμφωνία στο παρά πέντε της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης κατηγορηματικός ότι δεν αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ ελπίζοντας πάντως ότι θα υπάρξει συμφωνία. Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε με ένα μονολεκτικό «όχι» όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.


Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιγράφοντας τα σημεία μιας πρότασης όπου θα μπορούσαν οι εταίροι να συμβάλλουν σε να λύση είναι
-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξει
-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραματεύσεων και του κατώτατου μισθο
-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ
-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέου

Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και ΕΕ για συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς από την πλευρά του επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κίνηση από την Αθήνα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει

«Το όποιο περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα αποφασιστεί από τους υπουργούς του Eurogroup», είπε ο κ. Σχοινάς


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2015 18:15αναλυτής

Μεγάλη υποκρισία!! Τελευταία στιγμή προτείνουμε κάτι αδύνατο .... Λες και τρώμε κουτόχορτο όλοι! Που τους βρήκαμε αυτούς! Από ψέμα σε ψέμα και ξανά από την αρχή!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία