BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Γερμανία στο τιμόνι της ομάδας G20

Την προεδρία της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου (G20) αναλαμβάνει σήμερα η Γερμανία.

Η Γερμανία στο τιμόνι της ομάδας G20

3
0

Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung η ανάληψη της προεδρίας από το Βερολίνο έρχεται σε μία εποχή αβεβαιότητας κι ενώ η παγκόσμια ατζέντα των τελευταίων ετών έχει ανατραπεί: «Οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου εκλείπουν, οι κυβερνήσεις θέλουν να καταργήσουν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, να υψώσουν τείχη για τους πρόσφυγες, να χαλαρώσουν την εποπτεία των τραπεζών και να μειώσουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέους φορολογικούς παραδείσους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική προεδρία «φαντάζει ως πεδίο πειραματισμών μετά την απώλεια παραδοσιακών συμμάχων». «Η Μ. Βρετανία, από τους συνιδρυτές του G20, θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.. Το Λονδίνο είναι απασχολημένο με τον εαυτό του και δεν λογίζεται πλέον ως ισχυρός εταίρος. Και οι ΗΠΑ έχουν γίνει εντελώς απρόβλεπτες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», σημειώνει η SZ.

Η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία «μόνο στους τομείς, στους οποίους επαρκεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής», εκτιμά από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα «στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την Τουρκία. Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι. Η Ε.Ε. είναι μάλλον κενή περιεχομένου και πάντως όχι πρωταγωνιστής. Αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν σοβαρή κυβερνητική κρίση», ενώ «η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία ασχολούνται με τα του οίκου τους, η Ιαπωνία και ο Καναδάς με του πανίσχυρους γείτονές τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία