BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στο τραπέζι των 27 ηγετών το σχέδιο για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν την Παρασκευή 10 Μαρτίου το σχέδιο της δήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που θα γίνεται λόγος, έστω και με έμμεσο τρόπο, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Στο τραπέζι των 27 ηγετών το σχέδιο για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

3
0

Είναι προφανές ότι η αναφορά αυτή δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, αντίθετα μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις σε επίπεδο κρατών-μελών, ωστόσο δείχνει την αποφασιστικότητα των περισσότερων κρατών-μελών να προχωρήσουν μπροστά

Έμμεση αναφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων γίνεται στο σχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να δημοσιοποιήσουν υπό μορφή Διακήρυξης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίασης, στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σημερινής Ε.Ε. Το σχέδιο της δήλωσης κάνει αναφορά στην ανάγκη κατανόησης ότι κάποιες χώρες θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποιους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοικτή για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα. Στο σχέδιο είναι διάχυτη η προσπάθεια, οι όποιες αναφορές για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αφενός μεν να είναι έμμεσες και αφετέρου να μη δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις χώρες που δεν επιθυμούν ενισχυμένες συνεργασίες, ώστε να μπορούν να αποδεχθούν το κείμενο.

Το προσχέδιο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: 1) τονίζεται η ανάγκη να γίνει λεπτομερής παρουσίαση στους πολίτες των επιτευγμάτων της Ε.Ε., 2) αναφέρονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, και 3) δίνεται μια εικόνα της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. καλείται τώρα να αντιμετωπίσει περιφερειακές διαμάχες, την τρομοκρατία, τις εντεινόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία