BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ανοικτή η ΕΕ σε μεταβατική περίοδο για το Brexit και μετά το 2020

Πρόθυμες να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την μεταβατική περίοδο του Brexit και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020 εμφανίζονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ανοικτή η ΕΕ σε μεταβατική περίοδο για το Brexit και μετά το 2020

0
0

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, κατά τη διάρκεια των εσωτερικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αρκετά κράτη, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με αυτήν που οριστικοποίησαν αυτήν την εβδομάδα οι διπλωμάτες.

Ανεπισήμως, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η μεταβατική περίοδος θα επιμηκυνθεί, καθώς αρχίζει να γίνεται προφανές στη βρετανική κυβέρνηση πως το είδος της εμπορικής συμφωνίας που επιθυμεί θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών ετών.

Υπό τους όρους της ΕΕ για την μεταβατική περίοδο, που πιθανότατα θα γίνουν αποδεκτοί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη βρετανική κυβέρνηση, η Βρετανία ουσιαστικά μόνο κατ’ όνομα δεν θα είναι μέλος της ΕΕ, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα ψήφου ή επιρροής αποφάσεων. Η Βρετανία θα συνεχίσει να υπόκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα πρέπει να επιτρέψει στους ευρωπαίους πολίτες να συνεχίσουν όπως τώρα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τις πληρωμές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος.

Αν και οι επιχειρήσεις θα ικανοποιηθούν από την προοπτική μιας περιόδου χάριτος που θα μπορεί να παραταθεί, κάτι που θα τους δώσει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν για το νέο καθεστώς, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αναζωπύρωνε της ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit ότι η χώρα τους δεν φεύγει ουσιαστικά από την ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ΕΕ επεξεργάζεται την θέση της για το θέμα της μεταβατικής περιόδου εδώ και σχεδόν δυο μήνες. Η θέση οριστικοποιήθηκε από τους διπλωμάτες την Τετάρτη και θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ενώ λίγο μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Σύμφωνα με προσχέδιο της θέσης της ΕΕ, οι 27 κυβερνήσεις θα πουν πως η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι «σαφώς καθορισμένη και ακριβώς περιορισμένη χρονικά» και «δεν θα πρέπει να διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020». Όμως πολλές χώρες είναι πρόθυμες να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία