BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στη διεθνή διαιτησία προσφεύγει η κυβέρνηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Σε εμφανή αδυναμία διαχείρισης του περιστατικού της σύλληψης και κράτησης στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση, έπειτα από ένα κρίσιμο διάστημα ολιγωρίας και ελλιπούς αντίληψης ή/και υποτίμησης του προβλήματος.

Στη διεθνή διαιτησία προσφεύγει η κυβέρνηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

1
0

Και σε αυτήν την περίπτωση - ενώ παράλληλα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κλιμακώνεται με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και δέσμευση του Καστελόριζου για άσκηση έρευνας και διάσωσης - η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε θέση παρατηρητή, ενώ μόλις την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε ατύπως το κυβερνητικό συμβούλιο και ζήτησε την συνδρομή του γγ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο με ποια αρμοδιότητα θα μπορούσε αυτός να παρέμβει.

Όπως όμως έχει επισημανθεί παρασκηνιακά, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται με καθυστέρηση να προστρέχει στην διεθνή διαιτησία για την επίλυση του προβλήματος, ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία, αφενός, ουδέποτε κάνει παραχωρήσεις και επιδεικνύει μία στάση έως και περιφρόνησης των διεθνών οργανισμών. 

Παράλληλα στο εσωτερικό η ελληνική κυβέρνηση, αφενός, δεν έχει παρουσιάσει μία δική της εκδοχή για το περιστατικό και, αφετέρου, επιμένει να καλλιεργεί ένα κλίμα κατευνασμού της Τουρκίας και εφησυχασμού των πολιτών.

Ενώ την προηγούμενη Παρασκευή και με καθυστέρηση σχεδόν μίας ημέρας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων η επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα, την Τρίτη, η Αθήνα άλλαξε στάση και ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις! Υπό αυτές τις συνθήκες, μόλις την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ για το συμβάν, ενώ την ίδια ημέρα και η Κομισιόν τοποθετήθηκε δημοσίως εκφράζοντας την ευχή για αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν υπεραισιόδοξοι και δήλωναν ότι εντός λίγων ημερών οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονταν πίσω στην πατρίδα τους.

Πέντε ημέρες αργότερα και ενώ οι διαθέσεις της τουρκικής πλευράς έγιναν φανερές μέσω των μεθοδεύσεων καθυστέρησης τις οποίες επέλεξε η Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για την τύχη των Ελλήνων αξιωματικών. Όπως είπε (ΣΚΑΪ), «θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο», ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μιλήσει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν «αν χρειαστεί».

 «Κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε διπλωματικό θρίλερ και εξαντλούμε κάθε μέσο πίεσης για να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη κατάσταση. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία και ευελπιστούμε να χειριστεί την υπόθεση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μην κλιμακώσει την ένταση. Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Η Τουρκία αναβαθμίζει γενικότερα την ένταση σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο της προηγούμενης Παρασκευής.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία