BACK TO
TOP
Πολιτικές

Βολές Έξαρχου για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα άσκησε ο βουλευτής Λάρισας και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλης Έξαρχος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Έξαρχος: Η κτηνοτροφία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

0
0

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Έξαρχος στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που οφείλεται στις αυξήσεις των καυσίμων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των σπόρων, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Κοντό για την καθυστέρηση υλοποίησης της προεκλογικής και μετεκλογικής υπόσχεσης της κυβέρνησης για χορήγηση φθηνού πετρελαίου στους αγρότες, καθώς και για την αδυναμία της να λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μάλιστα ο κ. Έξαρχος υπογράμμισε ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο με την έννοια ότι ανεβαίνουν οι τιμές και το κράτος καλύπτει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού από τους φόρους.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που έθιξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφορούσε το θέμα της κτηνοτροφίας η οποία όπως τόνισε βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμό», προκειμένου η ελληνική κτηνοτροφία να μη διαγραφεί από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Απάντηση ζήτησε ο κ. Έξαρχος και για το θέμα του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας το οποίο επιβλήθηκε στους αγρότες και έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ενώσεων συνεταιρισμών όλης της χώρας και της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς τα ποσά που καλούνται τώρα να πληρώσουν είναι υπερβολικά.

Όσον αφορά το θέμα του «Ελέγχου Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Κοντό άμεση ενημέρωση στη Βουλή προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης του καπνού καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δημόσια την αυτοκριτική της για τη συμφωνία του 2004, με βάση της οποία μετά το 2009 θα περικοπεί από τους παραγωγούς 50% των άμεσων ενισχύσεων και θα μεταφερθεί στο Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο δραματικά τα εισοδήματα των ελλήνων καπνοπαραγωγών. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο των καπνοπαραγωγών όλης της χώρας και οι φορείς τους, ζητά αυτή η απόφαση να αλλάξει.

Στη συνέχεια ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στο θέμα του βαμβακιού, καλώντας την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει πρόωρα και να δώσει μάχη στην  Ευρωπαϊκή Ένωση για την πραγματική κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Έξαρχος ζήτησε απαντήσεις από τον Υπουργό για το χρονοδιάγραμμα μετατροπής των εργοστασίων Ζάχαρης της Λάρισας και της Ξάνθης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία