BACK TO
TOP
Πολιτικές

Για νέο νομοσχέδιο στην αλιεία κάνει λόγο πάλι ο Κοντός

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την αλιεία, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία στα διεθνή ύδατα από κράτη μη μέλη της Ε.Ε και τον διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματιών αλιέων και αυτών που θεωρητικά μόνο είναι επαγγελματίες αλιείς αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντός κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΥΠΑΑ&Τ με θέμα: «Χάραξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα της θαλάσσιας αλιείας και εφαρμογή δράσεων τύπου Leader, στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Υστερεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013

1
0

Παράλληλα ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στο θέμα του διαλόγου με εκπροσώπους όλων των αλιευτικών φορέων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας: «ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματιών αλιέων και αυτών που θεωρητικά μόνο είναι επαγγελματίες αλιείς. Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με εκπροσώπους όλων των αλιευτικών φορέων και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και προώθησης Π.Δ. που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα».

Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο εξάμηνο γνωρίζετε πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε ένα διάλογο με τους φορείς της Μέσης και Παράκτιας Αλιείας με κοινές συσκέψεις στην Αθήνα, στην Καβάλα, στην Πάτρα, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και στη Μυτιλήνη, όπου για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων κάθισαν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και παρουσίασαν τις προτάσεις τους ώστε σαν Υπουργείο να έχουμε μια σφαιρική άποψη για την εφαρμογή ορισμένων σημείων του Καν. 1967/06 για τη Μεσόγειο -όπως η απόφαση 1 ή 1,5 ν.μ. τις μηχανότρατες από τις ακτές, τη σχέση 70% του άλτους των διχτυών με το βάθος κ.λ.π.

Πέρα όμως από αυτά σαν Υπουργός υπεύθυνος για τον τομέα της Αλιείας, το καλοκαίρι επισκέφθηκα απομακρυσμένα και παραμεθόρια νησιά όπως

τη Λήμνο, τον Αη Στράτη, την Κάρπαθο την Κάσο, την Σαμοθράκη τη Μυτιλήνη την Κω, την Αστυπάλαια και την Κάλυμνο, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω καθ΄ ιδίαν με τους ψαράδες και να αφουγκρασθώ την αγωνία και τους προβληματισμούς αυτών των αξιόλογων ανθρώπων που κυριολεκτικά πολεμάνε με τη θάλασσα για τον βιοπορισμό τους.

Σήμερα δε πάλι έχουμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε εδώ, για την κοινή προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, προς όφελος του τομέα της θαλάσσιας αλιείας της χώρα μας».

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού:

Κυρίες και κύριοι,

Η Θαλάσσια Αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν για τη χώρα μας σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενούς μας τομέα, τόσο από πλευράς εισοδήματος των αλιέων όσο και από πλευράς απασχόλησης, με ιδιαίτερο Κοινωνικό – Οικονομικό ρόλο στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.

Σε ότι αφορά τις υδατοκαλλιέργειες προωθείται ειδικό χωροταξικό σχέδιο και τη φέρουσα ικανότητα, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο που αφορά τον τομέα αυτό.

Οι 40.000 άμεσα απασχολούμενοι στην θαλάσσια αλιεία, αποτελούν έναν ευαίσθητο ιστό που πλήττεται συνεχώς με τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

Αυτή η συνεχής μείωση των ιχθυαποθεμάτων δημιουργεί συνεχώς προστριβές μεταξύ των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων, πράγμα που εκδηλώθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια με αλληλοκατηγορίες των αλιέων για τα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία κατηγορίες που έφθασαν μάλιστα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η μη ύπαρξη μιας συμπαγούς Κοινής Εθνικής Αλιευτικής Πολιτικής, δίνει πολλές φορές την ευκαιρία να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την αλιεία, τα οποία τελικά πλήττουν όλους.

Το θεσμικό πλαίσιο της Αλιείας χαρακτηρίζεται ως παρωχημένο και σε μεγάλο ποσοστό δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά έχει εκδοθεί στα πλαίσια μιας εμπειρικής προληπτικής προσέγγισης ή έχει στηριχθεί στην προσπάθεια διατήρησης ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι θάλασσές μας δεν είναι παντού ίδιες.

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περιοχή.

Είναι δε απαραίτητη η επιστημονική στήριξη στη λήψη όμοιων αποφάσεων.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αλιείας μας είναι η αλιεία στα διεθνή ύδατα από κράτη μη μέλη της Ε.Ε. για τα οποία δεν ισχύει ο νέος Κανονισμός της Μεσογείου ( 1967/2006 ).

Για το θέμα αυτό θα έχω τέλη του μήνα συνάντηση με τον Επίτροπο κ. BORG στον οποίο θα εκθέσω την όλη κατάσταση.

Επίσης ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματιών αλιέων και αυτών που θεωρητικά μόνο είναι επαγγελματίες αλιείς.

Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με εκπροσώπους όλων των αλιευτικών φορέων και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και προώθησης Π.Δ. που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Το τελευταίο εξάμηνο γνωρίζετε πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε ένα διάλογο με τους φορείς της Μέσης και Παράκτιας Αλιείας με κοινές συσκέψεις στην Αθήνα, στην Καβάλα, στην Πάτρα, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και στη Μυτιλήνη, όπου για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων κάθισαν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και παρουσίασαν τις προτάσεις τους ώστε σαν Υπουργείο να έχουμε μια σφαιρική άποψη για την εφαρμογή ορισμένων σημείων του Καν. 1967/06 για τη Μεσόγειο

-όπως η απόφαση 1 ή 1,5 ν.μ. τις μηχανότρατες από τις ακτές, τη σχέση 70% του άλτους των διχτυών με το βάθος κ.λ.π.

Πέρα όμως από αυτά σαν Υπουργός υπεύθυνος για τον τομέα της Αλιείας, το καλοκαίρι επισκέφθηκα απομακρυσμένα και παραμεθόρια νησιά όπως

τη Λήμνο, τον Αη Στράτη, την Κάρπαθο την Κάσο, την Σαμοθράκη τη Μυτιλήνη την Κω, την Αστυπάλαια και την Κάλυμνο, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω καθ΄ ιδίαν με τους ψαράδες και να αφουγκρασθώ την αγωνία και τους προβληματισμούς αυτών των αξιόλογων ανθρώπων που κυριολεκτικά πολεμάνε με τη θάλασσα για τον βιοπορισμό τους.

Σήμερα δε πάλι έχουμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε εδώ, για την κοινή προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, προς όφελος του τομέα της θαλάσσιας αλιείας της χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι γνωστό ότι, ο τομέας της Αλιείας, κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα για την ανασυγκρότηση της Υπαίθρου και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν και είναι παρόν με πολλαπλές αναπτυξιακές παρεμβάσεις με στόχο την υποστήριξη του ευαίσθητου τον Τομέα της Αλιείας.

Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, για πρώτη φορά στις παρεμβάσεις του τομέα της Αλιείας, υποστηρίζεται η αειφόρος ανάπτυξη περιοχών που εξαρτώνται από την Αλιεία.

Στόχος της προσέγγισης αυτής είναι η ενίσχυση και η ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών που εξαρτώνται από την αλιεία με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές αυτές.

Το βασικό χαρακτηριστικό και η φιλοσοφία της προσέγγισης αυτής είναι ότι υιοθετεί στρατηγική όσο το δυνατόν περισσότερο αποκεντρωμένη, ευνοεί τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων και ακολουθεί προσέγγιση «από τα κάτω προς τα άνω», όπως λέγεται.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία τύπου LEADER είναι γνωστή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μιας έχουμε την χαρά και την τιμή να υλοποιούμε με επιτυχία εδώ και χρόνια παρεμβάσεις της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, και τώρα καλωσορίζουμε την προσέγγιση αυτή και στον αλιευτικό τομέα.

Με αυτό το οπλοστάσιο, είμαι πεπεισμένος για την επιτυχία της υλοποίησης και των μελλοντικών παρεμβάσεων τύπου LEADER τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπως και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας χρειαζόμαστε όλους!

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας αυτής σας καλώ όλους σε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία