BACK TO
TOP
Business

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες

Κάτι κινείται, μετά από καιρό, στο πεδίο της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας γενικά και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ειδικότερα. Η –καθυστερημένη, ομολογουμένως- έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας συμπίπτει με μια χρονική στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύστερα από μια τριετία σχεδόν ασφυκτικής πιστοδοτικής πολιτικής κι έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τον πρώτο κύκλο της ανακεφαλαιοποίησης, δείχνουν έτοιμα να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες

2
0
Στον πρωτογενή τομέα, βεβαίως, μοναδικός ουσιαστικός «παίκτης» έχει απομείνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τις υπόλοιπες τράπεζες να έχουν αφαιρέσει από το χαρτοφυλάκιό τους ή τουλάχιστον να μη δείχνουν διάθεση να προωθήσουν εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις ανάγκες του αγρότη και του κτηνοτρόφου.

Είναι γεγονός ότι από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η Πειραιώς ξεκίνησε με μελετημένες και μεθοδικές κινήσεις το άνοιγμα προς τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο καταφέρνοντας να αυξάνει χρόνο με το χρόνο το μερίδιό της στην εν λόγω αγορά. Στη συνέχεια η απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας ήταν η «κίνηση-ματ» μέσω της οποίας «κληρονόμησε» ένα ευρύτατο πελατειακό δίκτυο αλλά και ταυτόχρονα τη βαριά ευθύνη του βασικού πιστοδότη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.  

Όμως, στη βελτίωση των προϋποθέσεων ρευστότητας των εκμεταλλεύσεων καταλυτικό ρόλο δεν παίζει μόνο η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των τραπεζών αλλά και η ίδια η αγορά αγροτικών προϊόντων: Τα διαθέσιμα στοιχεία παραγωγής, για τις μεγάλες μονοετείς καλλιέργειες και όχι μόνο, κάνουν λόγο για ρεκόρ αποδόσεων τη στιγμή που οι τιμές (αν εξαιρέσει κανείς το καλαμπόκι) κυμαίνονται σε τουλάχιστον ικανοποιητικά επίπεδα.

Αυτή η καλή εικόνα της αγοράς καθώς επίσης και οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα τις οποίες άπαντες- από την πολιτεία μέχρι τους ίδιους τους τραπεζίτες- συνομολογούν, αποτελούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» και επιτρέπουν στους αγρότες να διεκδικούν από καλύτερη θέση χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα.  

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο του 415ου φύλλου της Agrenda: Xrimatodotika_ergaleia_agrotwn.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία