BACK TO
TOP
Business

Επιχειρηματικά δάνεια και μετοχές 1,2 δισ. ευρώ μεταβιβάζει στην ΚΚR η Πειραιώς

Σε συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό ΚKR (Kohlberg Kravis Roberts) για την μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων καθώς και μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ κατέληξε η Τράπεζα Πειραιώς.

Τράπεζα Πειραιώς: Με 6,06% η Baupost αν ασκήσει τα warrants

1
0
Το KKR είναι ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds παγκοσμίως και ειδικεύεται στη διαχείριση και εξυγίανση επιχειρήσεων.Διαχειρίζεται κεφάλαια σχεδόν 100 δις. δολαρίων και έχει παρουσία σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με την συμφωνία η Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία μέσω τιτλοποίησης και οι εν λόγω εταιρίες θα τελούν υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Πειραιώς θα διατηρήσει την τραπεζική εξυπηρέτηση του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο που θα μεταβιβαστεί αφορά εταιρίες από ένα μεγάλο φάσμα κλάδων μεταξύ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρίες των κλάδων Υγεία και Τροφίμων.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη του Ομίλου Πειραιώς με την συμφωνία ο όμιλος επιτυγχάνει πολλαπλά οφέλη:

• Εξυγιαίνει τον ισολογισμό της. Μεγάλο μέρος του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία σταδιακά θα πάψουν τα βαραίνουν τον ισολογισμό της. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου είχαν ανέλθει στο 39%.

• Αντιμετωπίζει το δύσκολο θέμα της διοίκησης προβληματικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη κρίση έχει οδηγήσει πολλές εκατοντάδες εταιρίες σε οριακό σημείο. Ο όμιλος Πειραιώς διατηρεί προβληματικά δάνεια και συμμετοχές σε πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είτε έμμεσα είτε και άμεσα έχουν περάσει στον έλεγχο της τράπεζας. Η καθημερινή διαχείριση και εν συνεχεία εξυγίανση τόσο πολλών επιχειρήσεων ξεπερνά της δυνατότητες οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος. Η KKR με τεράστια πείρα και έργο στον τομέα αυτό θα κινηθεί αποτελεσματικότερα και θα επιτύχει ταχύτερα, μεγαλύτερα, αποτελέσματα.

• Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κεφαλαίων. Για την εξυγίανση και την ανόρθωση των προβληματικών επιχειρήσεων εκτός από αποτελεσματική διοίκηση απαιτείται και η κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Με την συμφωνία η KKR αναλαμβάνει να επενδύσει μέχρι και 300 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι η εξεύρεση πρόσθετων κεφαλαίων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις αναδιαρθρώσεις.

Με αφορμή τη συμφωνία, ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της τράπεζας. Όντας η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές. Η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιριών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.»

Η δομή της συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες η δομή της συμφωνίας Πειραιώς - KKR οδηγεί σε βάθος χρόνου στην ανάκτηση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάζεται. Συγκεκριμένα η Πειραιώς θα έχει απόλυτη προτεραιότητα για κάθε μεταβίβαση που αντιστοιχεί στο περίπου 60% του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου. Έτσι από τις πωλήσεις ή συγχωνεύσεις εταιριών που θα εξυγιανθούν η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακτήσει το σύνολο της αξίας μέχρι του ποσού των 750 εκατ. ευρώ. Για κάθε μεταβίβαση που θα ξεπερνά το ορίου των 750 εκατ. ευρώ η KKR θα εισπράτει περίπου το 20% ενω το υπόλοιπο 80% θα το ανακτά η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη συμφωνία είχε υλοποιήσει η KKR με την Ιταλική τράπεζα Intesa τον περασμένο Απρίλιο. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων εγκρίσεων.

 

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι συμφώνησε με την KKR τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος για τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες του σχήματος  θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια  καθώς και από μετοχικούς τίτλους.

 

Η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι €300 εκατ. ευρώ και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η KKR Credit με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας του. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί  εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων.

 

Η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας $96,1 δισ. ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.

 

Αναφερόμενος στη συναλλαγή, ο κος Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της Τράπεζας. Όντας η μεγαλύτερη  ελληνική Τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις  μας αυτές. Η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιριών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω  της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.»

 

 

(Με πληροφορίες από matrix24.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία