BACK TO
TOP
Business

Έρχονται περικοπές θέσεων εργασίας στις Τράπεζες

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες μπορεί να καταργήσουν τις μισές θέσεις εργασίας και τα μισά παραρτήματά τους παγκοσμίως την επόμενη δεκαετία διατύπωσε ο Άντονυ Τζένκινς, πρώην διευθυντής της βρετανικής τράπεζας Barclays.

Έρχονται περικοπές θέσεων εργασίας στις Τράπεζες

0
0

«Ο αριθμός των παραρτημάτων και ατόμων που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 50% τα επόμενα δέκα χρόνια, και ακόμα και σε λιγότερο σκληρό σενάριο, προβλέπω ότι θα μειωθούν κατά 20% τουλάχιστον», είπε ο Τζένκινς σε ομιλία του στο Λονδίνο. Για την Barclays, αυτό σημαίνει ότι 26.000-66.000 θέσεις εργασίας θα εξαλειφθούν παγκόσμια, και 280-700 παραρτήματα στη Βρετανία θα κλείσουν.

Ο ίδιος είχε κλείσει πολλά παραρτήματα και ήταν στο μέση ενός σχεδίου να απολύσει 19.000 άτομα όταν απολύθηκε ο ίδιος τον Ιούλιο.

Στην ομιλία του, ο Τζένκινς  επισήμανε ότι η τεχνολογία είναι "μια μη-ανασχέσιμη δύναμη" που θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών, τη διαχείρηση κινδύνου και την απόδοση και θα επιτρέψει σε νέες τράπεζες να γίνουν γνωστές στα νοικοκυριά. Οι παραδοσιακές τράπεζες θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τεχνολογία με την ίδια ταχύτητα που το κάνουν αναδυόμενες εταιρείες, και αυτό θα τραβήξει προς τα κάτω τα οικονομικά αποτελέσματα, εξήγησε.

«Τα εμπόδια για να μπει κανείς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι αρκετά μεγάλα, οπότε αυτό θα επιτρέψει στις υφιστάμενες εταιρείες να αντέξουν περισσότερο παρά αν ήταν σε πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας», σημείωσε. "Ο κίνδυνος είναι ότι οι υφιστάμενες εταιρείες θα ωθηθούν σε ρόλο δημόσιων υπηρεσιών με μεγάλα κεφάλαια, όπως έχουμε δει σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους σαν τις τηλεπικοινωνίες. Τελικά, αυτό θα αποβεί αφόρητο για τους μετόχους, οπότε μπορεί να δούμε ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις» πράγμα το οποίο θα συμβεί μάλλον προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, πρόσθεσε.

Οι τράπεζες, όπως είπε ο Τζένκινς, μπορούν να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επίσης και την πρόκληση του να προσελκύσουν και να κρατήσουν το καλύτερο τεχνικό προσωπικό που υπάρχει, άτομα που θα προτιμούσαν να εργάζονται στο Σίλικον Βάλλεϊ (το κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας στην Καλιφόρνια) ή σε άλλες βιομηχανίες.

«Αν οι τράπεζες θέλουν πραγματικά να ανταγωνιστούν για ταλαντούχα άτομα με επιτυχία, θα πρέπει να μετατραπούν σε ενδιαφέροντες χώρους εργασίας. Δεν θα μπορούν να αφορούν μόνο τα χρήματα, γιατί, για να πούμε την αλήθεια, τα χρήματα δεν πρόκειται να είναι εκεί όπως ήταν πριν το 2008» τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία