BACK TO
TOP
Business

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

3
0

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το μηνιαίο ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης παρέμεινε στα 80 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα, καθώς από τον Απρίλιο αναμένεται να περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ επανέλαβε επίσης, ότι το πρόγραμμα, αν χρειαστεί, θα παραταθεί και πέραν του Δεκεμβρίου του 2017 και επαναδιατύπωσε τη δέσμευση για αλλαγές στους όρους και το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ανακηρύξει η ΕΚΤ την νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Ως εκ τούτου είναι ακόμα αναγκαία μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ώστε να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να στηρίξουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα αρκετά μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης,

Επισήμανε επίσης πως θα συνεχίσει να κάνει αγορές με τον μηνιαίο ρυθμό των 80 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα με ρυθμό 60 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε ωστόσο, πως αν οι προοπτικές της οικονομίες επιδεινωθούν, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά το μέγεθος ή τη διάρκεια. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.

Όσοι έχουν αντιρρήσεις στα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα πρέπει δουν την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Στα τρία χρόνια το συνολικό αντίκτυπο της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναλύεται στη δημιουργία 1,7% επιπλέον πληθωρισμού και 1,7% επιπρόσθετης ανάπτυξης.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία αυξάνουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να ενισχύεται.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς υψηλότερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2017 και 2018, στο 1,8% και 1,7% αντίστοιχα. Το Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% και 1,6% για το 2017 και 2018.

Υψηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017 έναντι πρόβλεψης 1,3% το Δεκέμβριο και στο 1,6% το 2018 από 1,5% που ανέμενε προηγουμένως.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικά των μέτρων της ΕΚΤ, πρέπει να συμβάλουν και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, για να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η δυνητική ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το παγκόσμιο outlook, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα ρίσκα είναι σχετικά μικρότερα.

Πολιτική απόφαση η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

«Είναι μια τελείως πολιτική απόφαση», ήταν το σχόλιο για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων». Όπως είπε χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο μαζί γιατί η φύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες είναι «υπερεθνικά» και έτσι πρέπει να αναζητηθεί λύση.

Σημείωσε ότι οι χώρες δεν είναι εξίσου έτοιμες να δουλέψουν μαζί στον ίδιο βαθμό, ενώ κάποια κράτη στα οποία τα προβλήματα είναι πιο κοντά ή είναι περισσότερο πρόθυμα μπορούν να αποφασίσουν να δουλέψουν μαζί. Η οποία ρύθμιση γίνει, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους τομείς θα καλύπτει θα είναι, όμως «ανοικτή», θα επιτρέπει δηλαδή να μετέχει όποιος το επιθυμεί.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία