BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Με «πειραγμένο» λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης

Ραντεβού στα τυφλά η προκαταβολή του τσεκ την ερχόµενη Παρασκευή, εφόσον τελικά καταστεί δυνατή, ενώ το «σκουριασµένο» λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προσαρµογή του στις ανάγκες των «πατρόνων» του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ορθή διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fresher.

Με «πειραγμένο» λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης

3
0

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κινδυνεύει να οδηγηθεί η διαδικασία διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, µε τους δικαιούχους αγρότες να είναι οι κύριοι αποδέκτες του τεράστιου κόστους που αποφέρει η δυσλειτουργία της κρατικής µηχανής και ο εναγκαλισµός κάποιων στελεχών της µε συγκεκριµένα ιδιωτικά συµφέροντα.

ΚΟΝΤΕΥΕΙ ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ και οι Έλληνες αγρότες όχι µόνο δεν έχουν πληρωθεί για τις άµεσες ενισχύσεις της χρονιάς που φθάνει στο τέλος της, όχι µόνο δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή επ΄ αυτών αλλά άγονται και φέρονται ακόµη και για ενισχύσεις παρελθόντων ετών, χωρίς στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν κάποια ευθύνη για τα τεκταινόµενα.

ΚΙ ΟΜΩΣ, εκεί όπου τα χρήµατα είναι κοινοτική υπόθεση, υπάρχουν ή σε κάθε περίπτωση θα ‘πρεπε να υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερεί τις πληρωµές, αντίθετα καταβάλει σηµαντικότατο κόστος γι’ αυτές τις καθυστερήσεις και οι υπηρεσίες είναι υποχρεωµένες εκ των πραγµάτων να ανταποκρίνονται στις εντολές των πολιτικών τους προϊσταµένων.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ωστόσο, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Κάποιος από µηχανής θεός ή καλύτερα κάποιος κρυφός δάκτυλος, παίζει συστηµατικά το δικό του παιχνίδι ή τέλος πάντων φέρνει την υπόθεση στα µέτρα του, αφήνοντας στην ουσία απόλυτα εκτεθειµένους διοικούντες, κυβερνώντες και αγρότες. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα αστειευόµενοι κατά κάποιο τρόπο κάνουν λόγο για «πειραγµένο λογισµικό»,  κάτι σαν κι αυτό της Volkswagen, το οποίο κινείται στους δικούς του ρυθµούς και διαµορφώνει τις καταστάσεις µε βάση τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του δεδοµένα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; Γιατί κανένας δεν είναι σε θέση ν’ αλλάξει τα πράγµατα; Γιατί κανένας δεν παίρνει την ευθύνη για τις µεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και στις πληρωµές των Ελλήνων αγροτών;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ. Με µια µικρή αλλά κρίσιµη οµάδα διοικητικών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ να ευθυγραµµίζεται απολύτως µε τα κελεύσµατα των διαµορφωτών του λογισµικού, δηλαδή της σαθρής βάσης δεδοµένων που έχει οικοδοµηθεί άναρχα χρόνο µε το χρόνο και φυσικά µε το αζηµίωτο, δείχνει να έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό µια «γραµµή Μαζινό», που ελέγχει µέχρι ένα βαθµό την κατάσταση, χωρίς όµως να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί αποτελεσµατικά.

ΈΤΣΙ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που αναζητείται ο υπαίτιος, το µόνο που δεν φέρει ευθύνη είναι το… λογισµικό, δηλαδή το σύστηµα µηχανοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κάθε φορά που τα πράγµατα φθάνουν στο απροχώρητο, ο από µηχανής Θεός, δηλαδή αυτός που δίνει όπως - όπως και µε κάθε κόστος τη λύση, είναι πάλι… το λογισµικό, που διαµορφώνει κάποιες υποτυπώδεις δισκέτες για να πληρωθεί ο κόσµος, δηλαδή οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες, έστω κι αν η σαθρή τεκµηρίωση επισείει τις περισσότερες φορές δυσβάστακτους κοινοτικούς καταλογισµούς και βαριά, πολύ βαριά, πρόστιµα. Τι κάνει γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία; Τις περισσότερες φορές έχει φύγει, δηλαδή έχει αντικατασταθεί, χωρίς ποτέ αντιληφθεί τι πραγµατικά γίνεται. Η δικτύωση των πατρόνων του λογισµικού και η διαπλοκή τους µε τους «επίλεκτους» του διοικητικού δυναµικού είναι τέτοια που κάθε φορά βρίσκεται τρό πος για να θολώνουν τα πράγµατα και να χάνεται η πραγµατική ευθύνη. Την ίδια ώρα τα δήθεν «ρουσφέτια» προς την πολιτική ηγεσία, κάθε φορά που ο κόµπος φθάνει στο χτένι, δηλαδή όταν οι καθυστερήσεις στις πληρωµές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούµενο και συνιστούν αιτία να βγει ο κόσµος στο δρόµο, είναι ο τρόπος µε τον οποίο ο… χειρούργος της πληροφορικής κρατάει το πολιτικό προσωπικό κατά κάποιο τρόπο στο χέρι και υποχρεωµένο για τις σπουδαίες υπηρεσίες του.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ να φθάσει αυτό; Αν κρίνουµε από την πορεία των πραγµάτων τα τελευταία χρόνια… στην απόλυτη κατάλυση κάθε έννοιας νοµιµότητας και κατ’ επέκταση στην απόλυτη κυριαρχία των σκοτεινών δυνάµεων που κρύβονται επιµελώς πίσω από ένα σαθρό, παρωχηµένο, ξεχαρβαλωµένο και ακριβοπληρωµένο λογισµικό. Ποιος θα είχε κέρδος από µια τέτοια υπόθεση; Κανείς, πέραν των ολίγων που νέµονται συστηµατικά εδώ και χρόνια έναν χώρο που δεν τους ανήκει και έχουν µάθει καλά να κρύβονται πίσω από τις αδυναµίες της διαλυµένης, εκ των πραγµάτων, κρατικής µηχανής.    

ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακαλύπτει σιγά – σιγά τι κρύβεται πίσω από τις παλινωδίες του κρατικού φορέα πληρωµών και όπως αφήνεται ανοιχτά πλέον να εννοηθεί, η ευθύνη βρίσκεται πίσω από το σκάρτο πληροφοριακό σύστηµα και τις πλάτες που κάνουν σ’ αυτό συγκεκριµένοι υπάλληλοι του οργανισµού.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ των βιοκαλλιεργητών που µένουν εδώ και χρόνια απλήρωτοι παρ’ ότι έχουν ενταχθεί σε σχετικό πρόγραµµα από τις αρχές του 2012 αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό για το τι έχει γίνει και µε ποιον τρόπο τα πίσω-µπρος µε τις πληρωµές έρχονται απλώς να κρύψουν τις τεχνικές αδυναµίες του µηχανογραφικού συστήµατος και τις παρατυπίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, για να µην πέσει το βάρος στους πραγµατικά υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

ΌΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ χαρακτηριστικά αρµόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόβληµα ξεκινάει µε την έναρξη του 5ετούς προγράµµατος Βιολογικής γεωργίας 2012 -2016 το οποίο, στήθηκε επί της ουσίας πάνω σε ασύµβατο σύστηµα ελέγχου (λογισµικό) µε αποτέλεσµα, οι δικαιούχοι αγρότες, ενώ διέθεταν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούσαν οι φυσικοί φάκελοι και θεωρητικά έπαιρναν το πράσινο φως για τις εγκρίσεις, στο τέλος «σκόνταφταν» ξανά και ξανά στις «ιδιοτροπίες» του µηχανογραφικού συστήµατος.

∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες αγροτών σε διάφορες περιοχές που ενώ κόβονταν από το σύστηµα, κέρδιζαν τις ενστάσεις µε την επανεξέταση των σχετικών φακέλων ή µε τους επιτόπιους ελέγχους. ∆εν είναι τυχαίο επίσης, το γεγονός ότι τα «κενά» του µηχανογραφικού συστήµατος προσπαθούν συχνά και µε κάθε τρόπο να καλύψουν µε ερασιτεχνικούς χειρισµούς και µε διάφορες αιτιάσεις προς την πολιτική ηγεσία συγκεκριµένοι υπάλληλοι που αναλαµβάνουν κάθε φορά να στείλουν… την µπάλα στην κερκίδα.  Το πρόβληµα για τους υποστηρικτές του λογισµικού, όπως και για τους διαχειριστές του, ότι οι συγκεκριµένες βάσεις δεδοµένων µε το αντίστοιχο σύστηµα ελέγχου έχουν υποβληθεί προς έγκριση από τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές, µε αποτέλεσµα, ενώ γίνονται στην πορεία αντιληπτές οι αδυναµίες του να µην είναι εύκολη ούτε τεχνικά αλλά ούτε και θεσµικά η αναπροσαρµογή του. Η προσπάθεια των υποστηρικτών να µην εκτεθούν στις κοινοτικές αρχές, γιατί, όπως λέγεται, έχουν βάλει στόχο σε λίγο καιρό να αναλάβουν την απευθείας ανάληψη ευθυνών διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων (χαλίφης στη θέση του… ΟΠΕΚΕΠΕ) σε συνδυασµό µε την παθητική στάση που ακολουθούν κατά καιρούς οι πολιτικά υπεύθυνοι για την αντιµετώπιση της κατάστασης, πηγαίνει τα πράγµατα συνεχώς πίσω, µε αποτέλεσµα τη «νύφη» να την πληρώνουν ακριβά και άδικα οι αγρότες.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ µ’ αυτά του συστήµατος ελέγχου για τα βιολογικά λέγεται πως παρουσιάζουν και άλλες βάσεις πληροφοριακών δεδοµένων, όπως είναι αυτή που έχει σχέση µε τους βοσκότοπους, όπου βέβαια η υπόθεση είναι πολύ πιο σύνθετη και οι δυσκολίες διαχείρισης της κατάστασης, ακόµη και µηχανογραφικά, πολύ µεγαλύτερες. Να σηµειωθεί εδώ ότι, όπως εκτιµούν γνώστες της κατάστασης, τα αδύναµα δεδοµένα του πληροφορικού συστήµατος, υποχρέωσαν πριν από καιρό (Αύγουστος του 2014) την πολιτική ηγεσία να δώσει στρεβλά στοιχεία για τον υπολογισµό των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, γεγονός που µε τη σειρά του δηµιουργεί µεγάλες δυσκολίες στην κατανοµή των βοσκοτόπων και στον υπολογισµό των δικαιωµάτων της νέας περιόδου.     

ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ, όπως είναι φυσικό, σε δύσκολη θέση τους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν. Οι τελευταίες πληροφορίες µάλιστα λένε πως εκτός από την απόφαση να κινηθούν νοµικά κατά της πολιτικής ηγεσίας για τις καθυστερήσεις των πληρωµών, εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές είναι έτοιµοι να προχωρήσουν σε επίσηµο αίτηµα προς τις κοινοτικές αρχές για άρση της πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Την ίδια στιγµή, βέβαια ο κύριος υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση καιροφυλακτεί, εποφθαλµιώντας στην απευθείας διεκδίκηση του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή στον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, κάτι που δεν έχει γίνει σε καµιά πολιτισµένη ευρωπαϊκή χώρα.  

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ όλα τα δίκια µε το µέρος τους οι βιοκαλλιεργητές, ωστόσο, µια τέτοια πρωτοβουλία αµφισβήτησης της δυνατότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειρίζεται τις ενισχύσεις, θα οδηγούσε σε νέο κύκλο εντατικών ελέγχων από την πλευρά των Κοινοτικών και σε µια πιθανή αναζήτηση νέου φορέα διαχείρισης των ενισχύσεων. Το παράδοξο µάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι έτοιµος να κατεβάσει πρόταση για να διεκδικήσει τη δουλειά, είναι ο ίδιος φορέας που έχει την κύρια ευθύνη για τη σωρεία των λαθών στο διαθέσιµο λογισµικό (µηχανογραφικά συστήµατα) και ο οποίος κατ’ ουσία έχει υπονοµεύσει µε την εµπλοκή του και την αναποτελεσµατικότητά του στο όλο ζήτηµα την οµαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΟ ΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ αποκτά ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ήρθε ο καιρός για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και οι αγρότες όχι µόνο δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν και τι χρήµατα θα πάρουν αλλά δεν έχουν ενηµερωθεί, διά της γνωστής ανάρτησης καταλόγων, ούτε για τα δικαιώµατα που δικαιούνται µε βάση το αναθεωρηµένο θεσµικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020. Σηµειωτέον ότι σήµερα που µιλάµε δεν υπάρχει αγρότης σε χώρα της Ε.Ε. που να µην ξέρει ακριβώς τα δικαιώµατα του, όπως δεν υπάρχει και Ευρωπαίος αγρότης που να µην έχει πληρωθεί µέχρι και το 70% του συνόλου της κοινοτικής ενίσχυσης που δικαιούται.

ΕΔΩ, Η ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ και αιτίας η πρόσδεση των αρµόδιων υπηρεσιών µε συγκεκριµένους τροφοδότες αµφιβόλου ποιότητας λογισµικών συστηµάτων έχει οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα βράχια και τους µόνιµους υπαιτίους για τη δυσλειτουργία του όλου πλαισίου στις παρυφές της απόλυτης «εξουσίας» επί της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ

ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ πότε θα πληρωθούν οι αγρότες τόσο για τα παλιά χρωστούµενα όσο και για τις άµεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ η απάντηση µένει µετέωρη. Σηµειωτέον ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε έρθει ∆εκέµβριος για την προκαταβολή του τσεκ, όπως ποτέ άλλοτε δεν είχαν µείνει τόσο πίσω οι εξισωτικές αποζηµιώσεις παρελθόντων ετών και τα ειδικά πριµ από προγράµµατα βιολογικής παραγωγής, διατήρηση ντόπιων φυλών, απονιτροποίηση κ.α. Η εικόνα δηµοσιονοµικής εκτροπής που παρουσιάζει η χώρα, είναι εύκολο να κρύψει τα ολέθρια λάθη, τις φρικτές αδυναµίες και τη διαπλοκή στο σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όµως η πραγµατικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ δηλώνει ανά πάσα στιγµή έτοιµη να ικανοποιήσει τις δεσµεύσεις της που πηγάζουν από τη σύµβαση χρηµατοδότησης (δανειοδότηση) και διαχείρισης του αντίστοιχου λογαριασµού (ΕΛΕΓΕΠ), το λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ ωστόσο, δηλώνει αδυναµία ολοκλήρωσης των διαδικασιών και διαµόρφωσης των τελικών στοιχείων (δισκέτες) για την εκτέλεση των εντολών πληρωµής. Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν έχουν αναρτηθεί ακόµα οι λίστες µε τα δικαιώµατα που είναι υποχρεωµένος -από τους κοινοτικούς κανονισµούς- να εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (δηλαδή το σύστηµα πληροφορικής που διαθέτει) είναι ένα ακόµη στοιχείο που δείχνει ότι η καθυστέρηση των πληρωµών δεν είναι σε καµιά περίπτωση θέµα ρευστότητας.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ που υπάρχουν και συντηρούνται από ένα «σάπιο σύστηµα» που παρασιτεί εις βάρος του αγροτικού κόσµου. ∆εν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός γνώστης για να καταλάβει ότι αυτό που στο υπουργείο Οικονοµικών µέσω TAXIS γίνεται δωρεάν στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω… STASIS, κοστίζει, συµπεριλαµβανοµένων των καταλογισµών όσο τίποτε άλλο σ’ αυτή τη χώρα. Είναι δυνατόν οι δηλώσεις εισοδήµατος και πολλές άλλες δηλώσεις που είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν οι φορολογούµενοι να γίνονται δωρεάν και οι δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής που υποβάλλουν οι αγρότες να πληρώνονται από το υστέρηµά τους µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ;

ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ας µας πει κάποιος, αν το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραγγελθεί και έχει πληρωθεί από τον Οργανισµό, σήµερα σε ποιον ανήκει, στον ίδιο τον οργανισµό ή σε µια µικρή οµάδα «διαπλεκόµενων» εργοληπτών και κρατικών υπαλλήλων που αυτόκλητα το διαχειρίζεται;  Είναι η ίδια η οµάδα που ενώ οι αγρότες πληρώνουν για τις δηλώσεις και στο τέλος µένουν απλήρωτοι για τις επιδοτήσεις, εκείνη ενισχύει το ρόλο της και τη διάβρωσή της στην διοικητική µηχανή.

ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ που µετά από κάθε κρίση πληρωµών έχει βρει τον τρόπο να αναλάβει αυξηµένες αρµοδιότητες στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Είναι η ίδια οµάδα που αντί να παραδώσει τα όπλα ώστε… να γυρίσει το ΟΣ∆Ε σπίτι του, όπως έχει ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αφήσει να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός, ονειρεύεται την ολοκληρωτική κατάλυση της διοικητικής µηχανής και τη διαµόρφωση των δοµών ελέγχου και διαχείρισης των κοινοτικών πόρων στα µέτρα της. Η αλήθεια είναι πως ο λύκος στην αντάρα χαίρεται, µόνο που κάποιες φορές η πολλή και παρατεταµένη υγρασία τον καθιστά κι εκείνον ευάλωτο σε απρόβλεπτους ιούς που δεν φιλτράρονται τελικά από κανένα υπαρκτό σύστηµα antivirus.


Με τρύπιο ΟΣΔΕ, σκάρτα δικαιώματα

Βασανιστήριο χωρίς τέλος «έβγαλε» η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης το βράδυ της Πέµπτης, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσίασε η εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Σωρεία λαθών, προκλητικές αβλεψίες και παιδαριώδεις χειρισµοί απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραµµατισµό ακόµα και εύρωστων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΚΑΡΑΒΑΙΟ της περασµένης γενιάς που έχει κοστίσει όσο µια ολοκαίνουργια Ferrari επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, πράγµα το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα το πολιτικό προσωπικό και τη δηµόσια διοίκηση, ενώ την ίδια ώρα επιβαρύνει οικονοµικά και στερεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική από τους αγρότες.

ΣΙΓΟΥΡΑ για τα χάλια που έχουν σήµερα τα προσωρινά δικαιώµατα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέµπτης ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υπεύθυνο δεν µπορεί να είναι µόνο το «σκουριασµένο» λογισµικό σύστηµα µε το οποίο βασανίζονται κάποιοι να πληρώσουν τους αγρότες, ωστόσο µια σύγχρονη βάση δεδοµένων θα µπορούσε να προλάβει πολλά από τα λάθη και τις αδικίες που µεταφέρει ο επιπόλαιος τρόπος µε τον οποίο κατανέµονται τα δικαιώµατα.

Η ΣΗMΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ είναι ίσως η καλύτερη για να αξιολογήσει κανείς την πραγµατική κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στον τοµέα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων και να καταλάβει ότι έτσι δεν πάµε πουθενά. Μια οµάδα τυχάρπαστων που έχει αναλάβει εργολαβικά να πουλάει εκδούλευση σε πολιτικούς και αγρότες, προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι χωρίς αυτήν δεν υπάρχει τίποτα!

ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΕΛΗΣ να µην χρεώσει ρουσφετολογική αντίληψη στον τρόπο µε τον οποίο µοιράζονται σήµερα οι επιδοτήσεις και να µην καταγράψει µια βαθιά πελατειακή αντίληψη στις αρχές βάσει των οποίων εκδόθηκαν τα προσωρινά, που µάλλον θα είναι και µόνιµα, δικαιώµατα. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι από κει και πέρα η όλη υπόθεση αποτελεί προϊόν διαχείρισης µιας στενής, στενότατης, οµάδας συµφερόντων που λύνει και δένει πάνω στον πόνο και την αγωνία των αγροτών, µοιράζει απλόχερα διευκολύνσεις σε βουλευτικά γραφεία και µπουλούκια αγροτοπατέρων, σβήνει και γράφει ανάλογα µε τα κελεύσµατα των κοµµαταρχών κάθε περιφέρειας και καταλήγει σε ένα συνολικό αποτέλεσµα, που ναι µεν δεν δείχνει καταστροφικό µε την πρώτη µατιά, στερεί ωστόσο κάθε αναπτυξιακή προοπτική και κάθε δυνατότητα µακροπρόθεσµου σχεδιασµού των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Ήταν αυτά τα συµφέροντα που άφησαν κι αυτή τη φορά εντελώς έξω από την ουσιαστική κατανοµή των ενισχύσεων τους νέους και νεοεισερχόµενους στο αγροτικό επάγγελµα, ήταν επίσης αυτοί οι συσχετισµοί που πούλησαν εκδούλευση στις παραδοσιακές δυνάµεις του αγροτικού χώρου που λίγη σχέση διατηρούν µε την πραγµατική αγορά των αγροτικών προϊόντων και σε αρκετές περιπτώσεις µικρή σχέση έχουν µε την παραγωγικότητα. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Κρητικοί για παράδειγµα, που αυτό τον καιρό εµφανίζονται ως οι πλέον διαµαρτυρόµενοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, είναι κι αυτή τη φορά οι πλέον ευνοηµένοι από την κατανοµή των ενισχύσεων. Αρκεί να αναφερθεί ότι τόσο η ελαιοκαλλιέργεια, που όλως τυχαίως ανθεί κατά βάση στην Κρήτη και στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου (βλέπε προέδρους ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΠΕΚΕΠΕ – ο πρώην πρόεδρος του Οργανισµού είχε βαρύνοντα λόγο στη σχετική διαχείριση), συντηρεί µεγάλο µέρος των κεκτηµένων στον τοµέα των ενισχύσεων. Αντίστοιχα η Κρήτη δείχνει να εξασφαλίζει προνόµια και από την κατοχύρωση δικαιωµάτων στο πεδίο των βοσκότοπων, όπου οι κτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής χώρας µάλλον βγαίνουν ζηµιωµένοι.          

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι πάντως και το γεγονός ότι οι αγρότες δεν γνωρίζουν σήµερα αν στα αναρτηθέντα προσωρινά δικαιώµατα έχει περιληφθεί το πρασίνισµα, παρ’ ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξουν γι’ αυτό την προβλεπόµενη προκαταβολή. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η διαχείριση του συγκεκριµένου θέµατος έχει να κάνει µε την προσπάθεια των αρµοδίων να συνεχίσουν να καλλιεργούν ελπίδες πως τα δικαιώµατα δεν είναι αυτά που βλέπει ο κόσµος στους καταλόγους αλλά θα υπάρξει και… συµπλήρωµα!

 

Ακροβασίες

Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ του αγροτικού κόσµου, µε κατηγοριοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων ανάλογα µε τα κελεύσµατα των ιδιότυπων συµφερόντων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από ΟΣ∆Ε, είναι η πρώτη διαπίστωση στην οποία οδηγεί η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί µε τη µορφή προσωρινών δικαιωµάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΈΝΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ συµβιβασµός των υπευθύνων για την πολιτική διαχείριση του θέµατος µε το πελατειακό σύστηµα (βουλευτές, συνεταιριστές, αγροτοπατέρες) και µια βάση δεδοµένων περιορισµένων δυνατοτήτων που παρέχει το υπάρχον πληροφοριακό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθηλώνει παλιούς και νέους που θέλησαν να επενδύσουν στο αγροτικό επάγγελµα σε µόνιµη… ακαρπία.  

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ… κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία διαχείρισης, ανάρτησης και πληρωµής των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης έρχεται απλά να αποδείξει ότι χωρίς µπογιά δεν βάφονται αυγά και χωρίς µηχανογραφικό σύστηµα δεν µπορεί να υπάρξει δίκαιη και αποτελεσµατική κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων.

ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΙΡΟ καθορισµό των βασικών αξόνων, κυρίως όµως χωρίς διαδοχικές προβολές των στοιχείων, µε τρόπο ώστε να µπορεί να κατανοήσουν οι πραγµατικά υπεύθυνοι και έχοντες νόµιµο συµφέρον το τι συµβαίνει και τι επίπτωση έχει στον κάθε παραγωγικό τοµέα, δεν µπορεί να υπάρξει αξιόπιστο αποτέλεσµα. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αγωνία του υπουργού για το συγκεκριµένο θέµα τις τελευταίες ηµέρες τελείωσε όταν ενηµερώθηκε πως τα προσωρινά δικαιώµατα ανέβηκαν στο σύστηµα. Σε µια ευνοµούµενη Πολιτεία, η αγωνία του υπουργού θα ‘πρεπε ν’ αρχίζει από τη στιγµή φθάνει η ενηµέρωση στους δικαιούχους. 

ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ της δηµόσιας διοίκησης είναι γνωστές, όµως στην προκειµένη περίπτωση αυτό που κρατάει την όλη διαδικασία στον βάλτο της παρακµής και τον αγροτικό χώρο δέσµιο ενός σαθρού συστήµατος διανοµής των κοινοτικών πόρων, είναι η δυνατότητα κάποιων «εργολάβων» να εξουσιάζουν τις δηµόσιες αρχές και να ποδηγετούν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

ΌΜΩΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ο αγρότης που αγωνίζεται σ’ όλη του τη ζωή για να κρατήσει ζωντανή την εκµετάλλευσή του, τι µπορεί να φταίει ο Νέος Αγρότης που ξεκινάει µε όνειρα την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στον αγροτικό χώρο για να καταγραφεί µετά από λίγο καιρό στη λίστα µε τους αποτυχόντες των προγραµµάτων αγροτικής επιχειρηµατικότητας;

Ο ΝΕΟΣ που αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό εκτός από τη µικρή ή µεγάλη περιουσία σε αγροτική γη που του ανήκει, πιστεύει ότι θα έχει και µια σηµαντική βοήθεια, τουλάχιστον στα πρώτα του βήµατα, από την Πολιτεία που διαχειρίζεται τους διαθέσιµους κοινοτικούς πόρους.

ΤΑ 3,5 ΕΥΡΩ το στρέµµα ενίσχυση που του υπόσχεται τώρα το σύστηµα διαχείρισης ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου για εκτατικές καλλιέργειες ή τα 17 ευρώ το στρέµµα για τα δένδρα, απέχουν πολύ από αυτό που του υπόσχονταν οι κρατούντες και δεν του αποκάλυπτε µέχρι την τελευταία στιγµή το πληροφοριακό σύστηµα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασµό και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καµιά δυνατότητα, οι υπεύθυνες αρχές να λειτουργούν µε υποκατάστατα δοµών που απεργάζονται ναυάγια της πληροφορικής, µε µοναδικό γνώµονα το εφήµερο κέρδος και την ιδιότυπη νοµή της εξουσίας. Γιατί, αυτό συµβαίνει τα τελευταία χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ας προσπάθησαν να το κρύψουν οι εν λόγω κουµανταδόροι, κάτω από την ιδιότυπη οµπρέλα µεµονωµένων στελεχών της διοίκησης ή και µέσα από εκβιαστικές συνεργασίες µε παρηκµασµένες οργανώσεις και αυτόκλητους καθοδηγητές µονάδων του χρηµατοπιστωτικού τοµέα, είναι µια προσπάθεια µε κοντά πόδια.        

Πινόκιο

Η ΠΟΡΕΙΑ προς τη δηµοσιοποίηση των δικαιωµάτων και την έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης -η εκκαθάριση να υπολογίζεται για το Πάσχα- χαρακτηρίστηκε από ψέµατα µέχρι την τελευταία στιγµή και προσπάθεια να καλλιεργηθούν «καινά δαιµόνια» µεταξύ των δικαιούχων. Το «σκουριασµένο λογισµικό» του ΟΠΕΚΕΠΕ πρόδωσε για µια ακόµα φορά τις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας και άφησε µε… τα βιβλιάρια στο χέρι τον αγροτικό κόσµο που περίµενε µάταια στις τράπεζες για να εισπράξει έστω και µέρος της κοινοτικής ενίσχυσης που εξασφαλίζει η συµµετοχή της χώρας µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΌΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πως ήρθε η στιγµή, οι ιθύνοντες να δουν εξ αρχής το θέµα της µηχανογραφικής βάσης πάνω στην οποία έχει στηθεί το όλο σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, κι αυτό γιατί τα «µπαλώµατα» λογισµικού µε τα οποία προσπαθούν, χρόνια τώρα, κάποιοι επιτήδειοι να µοιράσουν τις επιδοτήσεις, µόνο προβλήµατα σπέρνει στον αγροτικό κόσµο και µόνο καταλογισµούς και πρόστιµα φέρνει στη χώρα. Το φιάσκο στο οποίο οδηγήθηκε για µια ακόµη φορά η διαδικασία των πληρωµών, µπροστά στο οποίο ωχριά η µαταίωση των εσωκοµµατικών εκλογών στη Νέα ∆ηµοκρατία λόγω του µηχανογραφικού «µπλακ άουτ», παίρνει τη µορφή µόνιµου και ηχηρού σκανδάλου. Καθώς µια κοινωνία ολόκληρη έχει κρεµαστεί από το παρωχηµένο µοντέλο αλγόριθµων που έχει εµπνευστεί ένας κοµπογιαννίτης της Πληροφορικής, ο οποίος βρίσκει κάθε φορά τον τρόπο να διαβρώνει τον διοικητικό µηχανισµό και να εµπαίζει την πολιτική ηγεσία.

ΤΑ ΟΙΚΤΡΑ αποτελέσµατα του µοντέλου που επιλέχθηκε αυτά τα χρόνια για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων υποχρεώνει όσους φέρουν την πολιτική ευθύνη για τον έλεγχο της κατάστασης να κινηθούν ταχύτατα προς την κατεύθυνση του «ξηλώµατος» της οµάδας διαπλεγµένων µ’ αυτή την υπόθεση και στη δηµιουργία µιας νέας βάσης δεδοµένων, η οποία θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευθύνη διαχείρισή της θα έχει αποκλειστικά η δηµόσια διοίκηση. Την ίδια στιγµή, στο εν λόγω µηχανογραφικό σύστηµα δυνατότητα πρόσβασης για υποβολή δηλώσεων δεν µπορεί παρά να έχει ο κάθε αγρότης δικαιούχος κοινοτικής ενίσχυσης, είτε µόνο είτε µε τη βοήθεια κάποιου ειδικότερου στα θέµατα αυτά. Το ΤAXISNet και ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί αυτά τα χρόνια το µηχανογραφικό σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών δείχνει καθαρά το δρόµο και δεν υπάρχει καµιά δικαιολογία, γιατί, στο σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων να υπάρχει µια διαφορετική κατάσταση που ταλαιπωρεί τη διοίκηση, εκθέτει την πολιτική αρχή, βασανίζει και εξοντώνει οικονοµικά τους αγρότες και επιβαρύνει µε τεράστια πρόστιµα τον κρατικό προϋπολογισµό. Για όποιον αντιλαµβάνεται στοιχειωδώς αυτά τα θέµατα, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος γι’ αυτό που συµβαίνει σήµερα από το συµφέρον µιας πολύ στενής κάστας επιτήδειων που νέµεται αυτό το χώρο, εκµεταλλεύεται την παθογένεια της δηµόσιας διοίκησης, ανδρώνεται πάνω στα κουφάρια των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και των οργανώσεων του χώρου και διαµορφώνει οικονοµικές και πολιτικές καταστάσεις προς όφελος ολίγων ή µάλλον ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του αγροτικού κόσµου.

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ υπουργός αν υπάρχει πολιτική ηγεσία σ’ αυτή τη χώρα, οι αρµόδιοι για το χειρισµό παρόµοιων ζητηµάτων οφείλουν να κινηθούν ταχύτατα για τον εντοπισµό του προβλήµατος και την αντιµετώπισή του. ∆εν µπορεί κάθε φορά, στην ανάγκη να πληρωθούν οι επιδοτήσεις να συντηρείται ένα τόσο «σάπιο σύστηµα» που ούτε µπορεί, ούτε είναι σε θέση να αλλάξει την εικόνα των πραγµάτων. Στους πάντες είναι πλέον γνωστό ότι στον τοµέα της Πληροφορικής η επιστήµη κάνει θαύµατα και εν προκειµένω το κόστος της διαιώνισης µιας λανθάνουσας κατάστασης είναι πολλαπλάσιο απ’ αυτό που ενδεχοµένως να φέρει η εκ βάθρων αναδόµηση της βάσης δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ εξέλιξη των πραγµάτων έρχεται να αποδείξει για µια ακόµη φορά τις τεράστιες αδυναµίες της βάσης δεδοµένων που διαθέτει ο Οργανισµός Πληρωµών, τα «µπαλώµατα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιµετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβληµάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.

ΓΝΩΣΤΕΣ της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρµοδίων οι οποίες κινούνται µεταξύ παρατυπίας και παρανοµίας, σε µια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήµατα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείµενη πληρωµή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθµό των αγροτών που θα συµπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόµενους µήνες.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γνώστες του θέµατος που βλέπουν τα µεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και µε εκτεταµένες λαθροχειρίες στην κατανοµή των δικαιωµάτων, δηλαδή µε τακτοποίηση ηµετέρων και αδυναµία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτηµα των βοσκοτόπων, για τους πραγµατικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «µπαλώµατα» της τελευταίας στιγµής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιµέτωπους µε απίστευτα διλήµµατα. Ειδικά στον τοµέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόµενες µέρες να επιλέξουν ανάµεσα στο να χάσουν δικαιώµατα ή να αποδεχθούν επιλέξιµες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καµιά σχέση µε τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίµνιά τους.

ΟΙ ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ αρµόδιοι από την πλευρά τους επιµένουν να κινούνται σε µια λογική «διαχωρισµού» των δικαιούχων σε στρατόπεδα, µε κάποιους -λίγους-  να δηλώνουν ικανοποιηµένοι από το αποτέλεσµα της πληρωµής και τους περισσότερους να ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και βρίσκουν στους λογαριασµούς τους µόνο … ψείρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία