Λιάμης Λεωνίδας|  02/08/2017 - 07:06 μμ

Πάτημα στα 1,20 ευρώ το κιλό φέρνει η νέα εμπορική σεζόν για την ελιά Χαλκιδικής

Όλες τις προϋποθέσεις για να «σπάσει το φράγµα» του 1 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό, ακόµη και να αγγίξει και το 1,20 ευρώ, συγκεντρώνει, ενόψει της φετινής εµπορικής σεζόν, η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, για την κατηγορία των 110 τεµαχίων, εκτιµούν οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής, προβλέποντας, παράλληλα, πως παραγωγικά η χρονιά είναι καλύτερη κι ενδέχεται το συνολικό τονάζ να φτάσει τους 80-90.000 τόνους.

«Ζήτηση υπάρχει από την αγορά, τα µικρά µαγαζιά έχουν αδειάσει από προϊόν, ενώ και οι µεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κάποια αποθέµατα, από ό,τι µαθαίνουµε και αυτά φεύγουν γρήγορα», επισήµανε στην Agrenda ο Νίκος Χαρέλης, πρόεδρος του ΑΣ Καλυβών.

Για να µην επαναληφθεί το περσινό φαινόµενο µε τις χαµηλές τιµές, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη µια προσπάθεια των παραγωγών να δηµιουργήσουν ένα ενιαίο µέτωπο, µε κοινό παρονοµαστή, την αποτροπή πώλησης προϊόντος στις µεταποιητικές εταιρείες µε ανοικτή τιµή. «Οι µεταποιητές είναι 80 επιχειρήσεις και εµείς είµαστε χιλιάδες, που σηµαίνει ότι εκείνοι µπορούν πολύ πιο εύκολα να συνεννοηθούν από ό,τι εµείς», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣ Ορµύλιας, Γιώργος Γκαρλής. Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν ήδη τρεις συναντήσεις στον Άγιο Μάµα, τα Νέα Φλογητά και τα Σήµαντρα, ενώ στο επόµενο διάστηµα προγραµµατίζονται και άλλες.

Απανωτές συσκέψεις για να προετοιµαστούν οι παραγωγοί

«Τρέχουµε τώρα να οργανωθούµε, για να µην τρέχουµε την τελευταία στιγµή να συµµαζέψουµε τα ασυµµάζευτα», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέων Φλογητών, Παύλος Γιαλαγκολίδης, στη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου στα Νέα Φλογητά, µε την παρουσία της Agrenda και τη συµµετοχή των επικεφαλής των ΑΣ Αγ. Μάµα και Σηµάντρων.

Το πρόβληµα, όπως επισηµάνθηκε στη σύσκεψη, εµφανίστηκε µε ένταση εδώ και 2-3 χρόνια, όταν κάποιες περιοχές που είναι πρώιµες, όπως η Τρίγλια και η Τένεδος, άρχισαν να παραδίδουν το προϊόν απλώς µε µια ενδεικτική τιµή. «Έτσι δηµιουργούν προηγούµενο στην αγορά και ακολουθούν αναγκαστικά και οι υπόλοιποι, µε αποτέλεσµα και να µην µπορούµε να πιάσουµε την τιµή που αξίζει το προϊόν, αλλά και η εξόφληση να γίνεται µετά από 7-8 µήνες. Υπάρχει, βέβαια και η εναλλακτική της πληρωµής τοις µετρητοίς, αλλά εκεί οι µεταποιητές δίνουν από 5 έως 7 λεπτά λιγότερα. Αυτά είναι που προσπαθούµε να αποφύγουµε φέτος κι επίσης βάζουµε στόχο τα 1,20 ευρώ το κιλό», επισήµανε ο κ. Γιαλαγκολίδης.Αλλιώς µιλάς αν έχεις 100 και αλλιώς 2.000 τόνους

Παρά τις αντικειµενικές δυσκολίες που έχει το εγχείρηµα της συνεννόησης µεταξύ των αγροτών, ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλυβών. Ν. Χαρέλης επιµένει ότι η λύση είναι στην οργάνωσή τους. «Αλλιώς µιλάς αν έχεις 100 τόνους κι αλλιώς αν έχεις 2.000 τόνους. Με µεγάλο τονάζ και καλύτερη τιµή µπορείς να πιάσεις για το προϊόν και να πληρωθείς νωρίς την παραγωγή σου. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, δεν το έχουν καταλάβει ακόµη αυτό και παθαίνουµε αυτά που παθαίνουµε».

Μια παραγωγική χρονιά δείχνει η εικόνα των δέντρων

Όσον αφορά στη φετινή παραγωγική σεζόν για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, ο κ. Χαρέλης επισήµανε ότι µέχρι στιγµής, τουλάχιστον, η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι και αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο «εκτιµώ ότι πάµε για 80.000 – 90.000 τόνους, από περίπου 55.000 – 60.000 τόνους πέρυσι».

Μιλώντας ειδικότερα για την περιοχή γύρω από τις Καλύβες, ο συνοµιλητής µας προέβλεψε πως φέτος αναµένεται να παραχθούν πάνω από 10.000 τόνοι, όταν σε µια µέτρια χρονιά το τονάζ δεν ξεπερνά τους 7.000 – 8.000 τόνους. «Φυτείες που είναι προς την πλευρά της Γερακινής είναι πολύ καλές και ο καρπός γεµάτος, ενώ αντίθετα στην περιοχή προς τα Μάρµαρα, η παγωνιά που έκανε το χειµώνα τα πείραξε τα δέντρα, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν φρεσκοκλαδεµένα», εξήγησε.

Πολύ καλή χρονιά αναµένουν φέτος και στην Ορµύλια, αφού σύµφωνα µε τον κ. Γκαρλή, «η παραγωγή προβλέπεται να κυµανθεί στους 12.000 – 15.000 τόνους», ενώ στον Άγιο Μάµα, κατά τον κ. Καραθανασόπουλο «θα είµαστε στα περίπου ίδια επίπεδα µε πέρυσι, δηλαδή γύρω στους 10.000 τόνους, που σηµαίνει ότι θα έχουµε µια µέτρια χρονιά».
Ικανοποιητική, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, εξέλιξη στη φετινή παραγωγή «βλέπει» και ο κ. Μισαηλίδης, ο οποίος εκτίµησε ότι «στα Σήµαντρα αναµένουµε ένα τονάζ που θα κινηθεί µεταξύ 10.000 – 15.000 τόνων. Η τελευταία βροχή βοήθησε και ο καρπός έχει ικανοποιητικό µέγεθος, ενώ στο 95% είναι καθαρός από άκαρη και δάκο και επιπλέον, λόγω της παγωνιάς που έκανε το χειµώνα, είναι περιορισµένα τα κρούσµατα σε κυκλoκόνιο». Κάποια κρούσµατα δε, µε παραµόρφωση του καρπού, που παρατηρήθηκαν σε φυτείες, οι παραγωγοί, όπως µας είπε ο κ. Χαρέλης, έκαναν δύο επεµβάσεις και φαίνεται ότι το πρόβληµα αντιµετωπίζεται. Αντίθετα παραµένει σοβαρός «πονοκέφαλος» το βερτιτσίλιο, το οποίο, σύµφωνα µε τον Ανέστη Τοπαλίδη από τον Άγιο Μάµα «τα τελευταία 5 χρόνια έχει εκτεταµένες προσβολές και σε κάποια κτήµατα έχει χαθεί έως και πάνω από το 10% των δέντρων»

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ