BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δύο κρίσιμες μέρες για τις πληρωμές, την Τρίτη το πετρέλαιο μαζί με διπλή πίστωση ΕΛΓΑ ως την Τετάρτη

Με πληρωµές προς τους αγρότες µπαίνει αισίως ο Απρίλιος, αρχής γενοµένης από την Τρίτη µε τα 41 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζηµιές του 2023 για να ακολουθήσουν 15 εκατ. ευρώ από την κρατική αρωγή για τις φωτιές της περσινής χρονιάς την Τετάρτη 3 Απριλίου.

krisimes-pliromes-evdomadas

Ελένη Δούσκα

11068
33

∆ύο πληρωµές, δύο µικρές καθυστερήσεις. Η πρώτη σχετικά µε το αγροτικό πετρέλαιο έχει να κάνει µε την τραπεζική αργία (Παρασκευή και ∆ευτέρα) λόγω του Καθολικού Πάσχα και την αναγκαστική µετάθεση της εν λόγω πίστωσης ένα 24ωρο αργότερα. Η διαδικασία, ωστόσο, µπορεί να τακτοποιηθεί «εσωτερικά» στα αρµόδια υπουργεία, ωστόσο οι αγρότες δεν θα είναι εφικτό να προχωρήσουν σε αναλήψεις χρηµάτων. Η δεύτερη αφορά την πληρωµή των αποζηµιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής του έτους 2023, η οποία αναβλήθηκε για µια εβδοµάδα, µε τους διοικητικούς του ΕΛΓΑ να επικαλούνται προβλήµατα µε το πληροφοριακό σύστηµα του Οργανισµού και τον επικεφαλής του Ανδρέα Λυκουρέντζο, να αναφέρει ότι το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Στην προσεχή πίστωση, µαζί µε τα 60 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. ευρώ από την Κρατική Αρωγή για ζηµιές από πυρκαγιές του 2023. Αµέσως µετά αναµένεται να γίνει και η πρώτη εξόφληση για ζηµιές από τον Daniel, µε τον οργανισµό να ξεκινά από «τα εύκολα» αφού οι εξοφλήσεις θα γίνουν σε περιοχές της Κορίνθου και της Αχαΐας όπου οι ζηµιές ήταν λιγότερες συγκριτικά µε τη Θεσσαλία και άρα απαιτούνται λιγότερες ταµιακές ροές. Να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω πληρωµή, εκτιµάται ότι θα µείνουν εκτός όσοι παραγωγοί δεν έχουν ακόµα διευθετήσει την εξόφληση της εισφοράς.

Κατά τα λοιπά, ένα γεµάτο δεκαήµερο έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου να αντλήσουν τα καταχωρηθέντα στοιχεία παραδόσεων και να διενεργήσουν τους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και µετά τους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, που θα καθορίσουν τους δικαιούχους παραγωγούς, τις προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και τελικά την τιµή µιας σειράς συνδεδεµένων ενισχύσεων. Μάλιστα, έχει προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την οποία ζητείται από τους παραγωγούς οι οποίοι αιτούνται συνδεδεµένης ενίσχυσης να καταχωρήσουν µέχρι την 1η Απριλίου τις παραδόσεις των προϊόντων τους. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η «δουλειά» δεν είναι δύσκολη και ο χρόνος αρκεί, για να βγει σε πέρας η πίστωση µιας πρώτης παρτίδας συνδεδεµένων, που θα αφορά ενισχύσεις φυτικής παραγωγής.  

Οι πρώτες πληροφορίες, όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda, αναφέρουν ότι στο πρώτο πακέτο δροµολογούνται σκληρό σιτάρι, βαµβάκι, µαλακό σιτάρι, κριθάρι, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, καρποί µε κέλυφος και µήλα, ενώ σύµφωνα µε τις διεργασίες στις οποίες προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ λογικά θα περιλαµβάνονται και η βιοµηχανική ντοµάτα, η κορινθιακή σταφίδα, τα πορτοκάλια προς χυµοποίηση, οι σπόροι σποράς και το ρύζι.

Το µεγαλύτερο «στοίχηµα» αφορά την ειδική βάµβακος, που έχει να κάνει µε µεγάλο αριθµό δικαιούχων, τα περισσότερα χρήµατα – περί τα 183 εκατ. ευρώ, αλλά και αυξηµένες δυσκολίες σχετικά µε τα πορίσµατα του ΕΛΓΑ για τις εκτάσεις του θεσσαλικού κάµπου που επλήγησαν από τις πληµµύρες. Εν τω µεταξύ ακούγεται ότι αναµένεται απόφαση µε την οποία θα µειωθεί το απαιτούµενο πλαφόν παράδοσης βάµβακος στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειµένου να µην επηρεάσει τη λήψη της ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (33)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 16:29Χαρα

Υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα που δεν πήραν πετρέλαιο τον Δεκέμβρη αν ναι γιατί;;;;;ούτε ο εφκα απαντά ούτε ο λογιστής.....πληρωμένος έλγα με ρύθμιση.......γιατί;;;;;

Απάντηση

01-04-2024 14:20Δημητρης

Πώς γίνεται όταν είναι να δώσουν κανένα ψιλό στους αγρότες,να πέφτουν μια Πάσχα καθολικών μια ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι κλπ μια κάτι δισκέτες ,θα πεθάνω με αυτή την απορία.Για τόσο ηλίθιους μας εχουν,ημαρτον

Απάντηση

01-04-2024 11:42Dimitrios

EΧΑΣΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ , ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΛΙΓΟ...,.ΚΙΝ 6981 933588

Απάντηση

01-04-2024 10:01Νικ

Δεν είχαν πει πως μέσα στον Μάρτιο θα έδιναν το πρασίνισμα που το οφείλουν από τον περασμένο Δεκέμβριο; Πού είναι αυτή η πληρωμή;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-04-2024 08:45Ζωης Κούρτης

Δηλ. το πρόβλημα είναι η "τραπεζική αργία"? Δεν ντρέπεστε λίγο, γι΄αυτά που (σας βάζουν να) γράφετε?

Απάντηση

31-03-2024 20:04Απελπισμενος

Απαραδεκτη η κυβερνιση να δινει μονο στους κατα κυριο επαγγελμα επισροφη πετρελαιου....οι υποληποι τι καιμε νερο;;;; δωστε δυναμη στα λαθροπηθυκια που μας κουβαλησατε🤮🤮🤮

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

31-03-2024 19:01ΓΙΏΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΟ ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΙΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΚΡΙΜΕΝΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΛΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-03-2024 13:34Ελένη

Τι να σου κάνει το πετρέλαιο,τα πολλά που είναι;

Απάντηση

30-03-2024 20:34Nikοσ

Πόσο πετρέλαιο θα πάρει ο μέσος αγρότης;;30€....ούτε μια μέρα δουλειάς....30€ αντί για τουλάχιστον 3000€....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

30-03-2024 16:27Ούτε ευρώ

Μόνο με επιδότηση ζεί ο αγροτικός τομέας.Χωρις επιδοτήσεις τέλος.Ζητω το ΚΚΕ.Εξω από την Ευρώπη κ τέλος οι επιδοτήσεις.Αγροτη ακουμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα.Τωρα στα σοβαρά, χωρίς τιμές εμπορίου αυξημένες,χωρίς συνεργασία των αγροτών μεταξύ τους δεν υπάρχει ελπίδα καμιά για τον αγροτικό κόσμο.Καλιεργω κεράσια β. Ελλάδα αλλά άρχισα σιγά σιγά το ξερίζωμα.Βουλγαροι,Ρουμανοι, Αλβανοί!!!!!!! μεσάζοντες τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές,κ μέχρι να πάνε Ρουμανία είναι 8 φορές επάνω οι τιμές.Οι Βούλγαροι είναι κυρίως Ρομά οι αγοραστές.Ο ορισμός της κατάντιας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα