BACK TO
TOP
Πολιτισμός

No Farmers, no food, no FUTURE στην Θεσσαλία

Την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου «No Farmers, no food, no FUTURE-Χωρίς αγρότες, Δεν υπάρχει τροφή, ΔΕΝ υπάρχει μέλλον» ζήσαμε όσοι συμμετείχαμε στην Επίσκεψη στην Θεσσαλία, που οργάνωσε η Ευρ. Επιτροπή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της ΕΕ, 22, 23 & 24/4/2024.

2024-4-23_Αχλαδιες

159
0

Στο «Field trip δημοσιογράφων της AG-PRESS/Ευρ. Επιτροπή» με τίτλο «Η ποικιλομορφία του Ελληνικού αγροτικού τομέα και η επισήμανση της ανταπόκρισης της ΕΕ στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Θεσσαλία», μετείχαν 19 δημοσιογράφοι από ΜΜΕ της ΕΕ, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετείχαν από Βέλγιο-BE, από Βουλγαρία-BG, από Δανία-DE, από Ισπανία-ES, Φιλανδία-FI, από Γαλλία-FR), από Κροατία-HR, από Ουγγαρία-HU, από Ιρλανδία-IE, από Ιταλία-IT, από Πολωνία-PL, από Πορτογαλία-PT, από Ρουμανία-RO, από Σλοβενία-SI, από Σλοβακία-SK και από Ελλάδα οι: κ Θεόδωρος Σδρούλιας (tsdro@tee.gr), κ. Λευτέρης Παπαστεργίου (news@larissapress.gr), κ Δημήτρης Αντωνόπουλος (dantono61@gmail.com) και Δημήτρης Μιχαηλίδης (agronea@otenet.gr, ΑγροΈκφραση).

Την Δευτέρα, 22/4/2024, έγινε Γενική Ενημέρωση για την κατάσταση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Περάσαμε από Θεσσαλονίκη, μέσω Κατερίνης & Αγίου Δημητρίου, από το ορεινό πέρασμα ανάμεσα από τα Πιέρια και τον Όλυμπο, από εκεί που πέρασαν οι πολεμικοί ελέφαντες των Ρωμαίων το 146 πΧ και νίκησαν στην μάχη της Πύδνας (κοντά στον Μακρύγιαλο) το Βασίλειο των Μακεδόνων (όχι, δεν υπήρχαν σλάβοι τότε. Οι σλάβοι κατέβηκαν μετά το 900μχ! …) και φθάσαμε στην Ελασσόνα.

Την Τρίτη, 23/4/2024, πρωί, έγινε επίσκεψη σε προβατοτροφική μονάδα βιολογικής εκτροφής, στην Ελασσόνα και ενημέρωση από τον κ Μιχάλη Αβδάνα (6984429821) & συζήτηση με τον κ Κων/νο Γκόγκο (6989991512) πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με Χιώτικα πρόβατα, ενώ έγινε γευσιγνωσία με το τυρί φέτα της περιοχής, και με γαλατόπιτα, σπανακόπιτα και τυρόπιτα, τυπικά φαγητά νομαδικού λαού. Στον στάβλο με τα 350 περίπου πρόβατα μας υποδέχθηκαν ο Μιχάλης, η Κατερίνα και το λίγων μηνών βρέφος τους, διότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά συνεχής τρόπος ζωής. Τα Χιώτικα μπορούν να δώσουν μέχρι 450 κιλά ανά γαλακτοκομική περίοδο (180 ημέρες) και ο Συνεταιρισμός φροντίζει με προσοχή τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά των Χιώτικων μελών του που είναι από όλη την Ελλάδα. Με ενδιαφέρον ακούσαμε να είχαν προβατίνα 12 ετών, που συνεχίζει να είναι παραγωγική, ενώ τα πρόβατα εισαγόμενων φυλών έχουν συνήθως προσδόκιμο παραγωγής περίπου 4 χρόνια! … Όταν λαμβάνεται ως βασικό κριτήριο επένδυσης & επιλογών ΜΟΝΟ η γαλακτοπαραγωγή, είναι πολύ πιθανόν να γίνονται λάθη. Με προσδόκιμο 4 ετών σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι εισαγόμενων φυλών πρέπει να κρατάνε το 25% των αρνιών για τις ανάγκες ανανέωσης, ενώ με τα ντόπια αρκεί να κρατάνε ακόμα και λιγότερα από 15%, και αυτά είναι πραγματικά μεγάλα κόστη! … Ο κ Μιχάλης έχει σε παρακείμενο χώρο ιδιόκτητο λειμώνα, και χρησιμοποιεί όλα τα θερισμένα γειτονικά χωράφια, χωρίς να μειώνει αισθητά το κόστος αγοραζόμενων ζωοτροφών. Μοιάζει ότι η εξειδίκευση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής ακόμα και στην φροντίδα του περιβάλλοντος υπέβαλε ακόμα και στην Ελλάδα την σταβλισμένη κτηνοτροφία, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους, το κλίμα και το περιβάλλον επιβάλλει να έχουμε ΜΟΝΟ εκτατική κτηνοτροφία, καλύπτοντας την διαφορά κόστους από τις επιδοτήσεις της ΚΓΠ. Οι επιδοτήσεις, με συμφωνημένη επιλογή, δεν δίδονται για την αγροτική παραγωγή, αλλά για την φροντίδα του περιβάλλοντος της ΕΕ.

Την Τρίτη, 23/4/2024, απόγευμα, έγινε επίσκεψη σε αγρόκτημα φρούτων (κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια και επιτραπέζια σταφίδα σε 35 εκτάρια) στον Τύρναβο και ενημέρωση από τον κ Θανάση, τον κ Ανδρέα & τον κ Γρηγόρη Λυγουρά (6973332274), και ακολούθως επίσκεψη στην επιβλητική κατοικία όλων των συνοικούντων οικογενειών, όπου τα γεωργικά μηχανήματα της οικογένειας είναι ένα άτυπο μουσείο μηχανικής καλλιέργειας. Η εκμετάλλευσή τους είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ελληνικής εκμετάλλευσης που είναι, όπως ειπώθηκε, περίπου 50 στρέμματα σε τουλάχιστον 4 κομμάτια … Η «παράδοση» της αγροτικής παραγωγής σε εμπόρους αφαιρεί μεγάλες δυνατότητες συγκράτησης των υπεραξιών στον παραγωγό και εξωθεί σε μονοκαλλιέργεια «επιδοτήσεων» …

Την Τρίτη, 23/4/2024, αργά, έγινε επίσκεψη σε μελισσοκομικό Συνεταιρισμό στο Κιλελέρ και ενημέρωση από τους κ Δημήτρη & Ιωάννη Σένκο-6936820666 & τον κ Χρήστο Πλιάτσικα-6938091034. Τα αδέλφια Σένκο διατηρούν 2.400 κυψέλες, σε νομαδική μελισσοκομική πρακτική. Όταν έχασαν 640 από τις κυψέλες τους στον Daniel (Σεπ 2023) συζήτησαν και συναποφάσισαν, με άλλους 15 μελισσοπαραγωγούς, να ιδρύσουν τον Συνεταιρισμό Apis Era για να προσφέρουν άμεσες λύσεις στα μέλη του. Τα αδέλφια Σένκο έχουν εξειδικευτεί στην βασιλοτροφία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και γεννήτορες, ενώ ο κ Χρήστος διέθεσε τις εγκαταστάσεις τυποποίησης του μελιού όλων για την παράλληλη προσφορά τυποποιημένων συσκευασιών μελιού στην κατανάλωση. Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η «ελληνοποίηση» εισαγόμενου φτηνού μελιού, μέσω μη καταγραφομένων μιγμάτων! Εκεί στο ιστορικό Κιλελέρ βγήκε και η μοναδική ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο Field trip της ΕΕ.

Την Τετάρτη, 24/4/2024, πρωί, έγινε επίσκεψη σε cluster με αμύγδαλα, φωτοβολταϊκά, πτηνοτροφείο & Καρπολόγιο στην Γλαύκη και ενημέρωση από την κα Ειρήνη Σπανούλη-6936820666. Οι υπεύθυνες αγροτικές οικογένειες των αδελφών Σπανούλη, με συνεργασίες και συμβολαιακές σχέσεις πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό τοπικό οικοσύστημα, τόσο με καθετοποίση, όσο και με συμπληρωματικότητα. Τον καθαρισμό και φροντίδα των εδαφών κάτω από τα φωτοβολταϊκά τον πετυχαίνουν με εκτατική εκτροφή κοτόπουλων. Τα παραγόμενα αυγά τα ελέγχουν ωοσκοπικά και τα διαθέτουν στην αγορά. Για τα κοτόπουλα προς απόσυρση λειτουργούν τοπικό σφαγείο στην μονάδα. Ένα μέλος του οικοσυστήματος είναι φυτωριούχος και προμηθεύει όλα τα μέλη του οικοσυστήματος με τις ίδιες κατάλληλες τοπικές ποικιλίες. Τα «πνιγμένα-καφέ» δένδρα δηλώνουν την μεγάλη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία. Όπως δηλώθηκε ακόμα και τα πρασινισμένα θα ξέρουμε εάν θα επιβιώσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ή εάν θα πρέπει να ξανααρχίσει νέος κύκλος με νέες φυτεύσεις. Η ομάδα των συνεργαζόμενων αγροτών έχει δικιά της εγκατάσταση καθετοποίησης προσφέροντας τελικό καθαρισμένο αμύγδαλο σε συσκευασίες με το όνομα «Καρπολόγιο» και αναγραφόμενη διατροφική δήλωση. Η κα Ειρήνη-Χριστίνα Σπανούλη είναι συνιδρύτρια στο Καρπολόγιο (Μαΐ 2023), που χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές φύτευσης υψηλής πυκνότητας και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές ενώ η ίδια ήταν η νικήτρια του EWA Greece (Empowering Women in Agrifood, Νοε 2023), που υλοποιείται από το EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας). Στην Γλαύκη το κέρασμα έγινε στο καφενείο του χωριού και έγιναν πολλές συζητήσεις με τους κατοίκους και με τον πρόεδρο της Κοινότητας που ήταν εκεί.

Την Τετάρτη, 24/4/2024, μεσημέρι, έγινε επίσκεψη σε βαμβακοκαλλιέργεια στην Χάλκη, και ενημέρωση από τον κ Γεώργιο Καρανίκα-6949468787, αγρότη με σπουδές στην γεωπονία. Περπατήσαμε μέσα στις λάσπες των χωματόδρομων και είδαμε τα κατεστραμένα χωράφια (περίπου 350 στρέμματα), που δεν καλλιεργούνται πλέον λόγω της λάσπης που τα υπερκάλυψε. Θα είναι διαθέσιμα για εξέταση πιθανότητας καλλιέργειας μετά από 1-2 χρόνια είπαν. Μέχρι τότε «αρωγή»! … Και ανάμεσα στα προς καλλιέργεια χωράφια πάρα πολλά φωτοβολταϊκά που καλύφθηκαν από τα λασπόνερα και καταστράφηκαν αφήνοντας χημικά στα εδάφη …

Ανάμεσα στις βαμβακοκαλλιέργειες ήταν το εργοστάσιο Del Monde (κονσερβοποιία βερίκοκων, ροδάκινων κλπ) και από τον κ Μπάμπη Σαμουλαδά (2410971013) μάθαμε ότι το εργοστάσιο έπαθε ζημιά από τις πλημμύρες περίπου 20.000.000€. Η ΕΕ υποσχέθηκε να δώσει γύρω στα 2.500.000€ (είδαμε την πινακίδα), αλλά άλλα 10.000.000€ πήρε η εταιρεία αμέσως από την ιδιωτική ασφάλεια στην οποία ήταν ασφαλισμένο το εργοστάσιο, με δικιά της πρόνοια, και έτσι το εργοστάσιο θα μπει πάλι στην παραγωγή κανονικά, απασχολώντας περίπου 1000 εργαζόμενους. Οι παλέτες από το εργοστάσιο παρασύρθηκαν στα γύρω χωράφια και στο χωράφι του κ Γ. Καρανίκα, διότι δεν πλημύρισαν απλά, αλλά έσπασε το ανάχωμα και τα νερά πέρασαν ορμητικά από το εργοστάσιο και τα χωράφια.

Εξαιρετική η εμπειρία συνολικά, χάρις στην οργάνωση της AG-Press, που κατέστησε απολύτως σαφές ότι χωρίς αγρότες, δεν θα υπάρχει τροφή και συνακόλουθα ΔΕΝ υπάρχει μέλλον …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus, ΑγροΕκφραση

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία