BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πιο κοντά η νέα φάση των Leader με ενισχύσεις ως 80% σε μεταποίηση

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραμμάτων Leader περιόδου 2023-2027, με τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να περιμένουν πλέον την τελική αξιολόγηση των πλάνων τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  οι οποίες περιλαμβάνουν τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ.

agriturismo-bagnolo-1024x682

Γιώργος Κοντονής

1951
9

Πιο κοντά η νέα φάση  των Leader με ευρύ  φάσμα δράσεων και  ενισχύσεις ως 80%  σε έργα μεταποίησης

Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την περασμένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα πρώτη φορά για φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών να προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων μεταποίησης γεωργικού προϊόντος, μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό και στη δασοκομία. 

Δεύτερον, οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύματα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές. 

Τρίτον, οι επενδύσεις σε μεταποίηση θα είναι επιλέξιμες μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών.

Τέταρτον, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας» η οποία θα αφορά επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα οι δράσεις ιδιωτικών επενδύσεων θα μπορούν να έχουν προϋπολογισμό έως 300.000 ευρώ με εξαίρεση τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που μπορεί ο φάκελος να φτάσει τα 400.000 ευρώ.

Βέβαια, σημειώνεται εδώ, πως ο προϋπολογισμός που θα μοιραστεί σε κάθε ΟΤΔ θα είναι κατά μέσο όρο 5 εκατ. ευρώ (π.χ ο προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης που ζητάει η ΑΝΚΑ στην Καρδίτσα ανέρχεται σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ), ως εκ τούτου, τα παραπάνω όριο για τις ενισχυόμενες δαπάνες αναμένεται να χαμηλώσουν.

 

Οι ενισχυόμενες παρεμβάσεις της σχετικής κατηγορίας (Κατηγορία 1) έχουν ως εξής: 

1.1 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα. Αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό (Παράρτημα Ι της Συνθήκης). 

Ενδεικτικές δραστηριότητες: επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυροκομικά προϊόντα και γιαούρτι, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και αλλαντικών, συσκευασία - τυποποίηση αυγών, παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών, ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου, οινοποιεία, τυποποίηση και εμπορία ανθέων, επεξεργασία - συσκευασία - τυποποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, παραγωγή ξυδιού από οίνο, επεξεργασία - συσκευασία - τυποποίηση οπωροκηπευτικών και ξηρών καρπών, παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών, συσκευασία - τυποποίηση μελιού κλπ. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση είναι επιλέξιμη μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών.

Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται έως το 65% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και έως 80% για τις παρακάτω περιπτώσεις: 

  1. Επενδύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση των στόχων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ανάσχεσης και αντιστροφής της απώλειας βιοποικιλότητας και της καλής διαβίωσης των ζώων. 
  2. Επενδύσεις από γεωργούς νεαρής ηλικίας (μέχρι 40 ετών). 
  3. Επενδύσεις στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

 

1.2 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

Αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι μη γεωργικό (εκτός Παραρτήματος Ι της Συνθήκης).

Ενδεικτικές δραστηριότητες: ζυθοποιεία, μονάδες επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα), μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή προϊόντα αμπελοοινικής προέλευσης, μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων και υπολειμμάτων των βιομηχανικών ειδών διατροφής κλπ.).

Η εν λόγω υπο-παρέμβαση είναι επιλέξιμη μόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο αυτών. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.

1.3 Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής προϊόντων από δασοκομικά προϊόντα. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται δυνάμει του Γεωργικό Απαλλακτικό Κανονισμό ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis)

1.4 Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, της χειροτεχνίας και της παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση (στην παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση ενδεικτικά, περιλαμβάνονται αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μονάδες παραγωγής αρτοσκευασμάτων, τοπικών παραδοσιακών γλυκών και εδεσμάτων, εργαστήρια παραδοσιακών ζυμαρικών κλπ.).

Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.5 Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου όπως καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύματα, ξενοδοχεία κλπ) είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.6 Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών όπως παιδότοποι και γηροκομεία. Επίσης, επιλέξιμες είναι οι κατηγορίες πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με τη SWOT ανάλυση, αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το σύνολο των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή βάσει του περιφερειακού χάρτη κρατικών ενισχύσεων δυνάμει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ή έως το 50% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

1.7 Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας:

Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας και συστημάτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται έως το 65% δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 21:28loan Offer

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 2%, Do you need this finance for business and to clear your bills? (WhatsApp) number +918131851434 sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti for more information if you are seriously interested

Απάντηση

16-03-2024 14:54dostalova monika

Půjčky a financování do 2 až 6 hodin Nabízím Vám jednorázovou finanční půjčku od přímého investora ve výši 40 000 až 70 000 000 000 Kč. Tato nabídka platí pro celou ČR a pro všechny občany. Dobu trvání této půjčky lze nastavit na 340 měsíců s možností předčasného splacení za jakoukoliv cenu a bez navýšení. Vezměte si celou půjčku a získejte své peníze zpět do 2 až 6 hodin. Pokud si chcete půjčit peníze, napište na: dostalovamonika884@gmail.com

Απάντηση

20-02-2024 12:17Richard Chadwick

Are you an individual businessman or a business organisation that wishes to expand in business ??, we offer financial instrument such as BGs, SBLCs,MTNs, LCs, CDs and others on lease and sales at a rate of 4%+2% of the face value and reasonable condition from a genuine provider. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs as well as in signatory project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication and any other project(s) etc. Contact : Mr. Richard Chadwich Contact Email: ribellodasilver01.finance@gmail.com Whatsapp # : +380 50 591 6795 With our financial/bank instrument you can establish line of credit with your bank and/or secure loan for your projects in which our bank instrument will serve collateral in your bank to fund your project. We deliver with time and precision as set forth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable and we work directly with issuing bank lease providers, this instrument can be monetized on your behalf for upto 100% funding. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved. All relevant business information will be provided upon request. BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!! If Interested kindly contact me via Email:~ ribellodasilver01.finance@gmail.com serious enquiry only.

Απάντηση

15-01-2024 15:06Sabina Vodickova

Půjčka pro české a slovenské zaměstnance Všem zaměstnancům v České a Slovenské republice nabízíme rychlé a spolehlivé financování. Naše nabídky půjček platí pro každého, kdo je potřebuje akutně a je schopen nám je splatit. Naše nabídky úvěrů se pohybují od 50 000 do 10 000 000 s roční sazbou 2 % ročně. V případě zájmu nás prosím kontaktujte pro více informací.E-mail: sabinavodickova8@gmail.com

Απάντηση

03-01-2024 22:09loan Offer

Are you in need of a loan, (Money), How much money do you need? We offer long and short term loans 1/25 years time. We lend money from USD$3000/$500,000,000.00 at 2% interest rate here We offer all kinds of loans We give out loans without collateral. (WhatsApp) number +918131851434 sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti

Απάντηση

30-12-2023 20:24dr james eric

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks

Απάντηση

24-12-2023 10:42loan Offer

I am a private money lender that give out fast cash interest rate of 2% no collateral required. all cash amounts and currencies, if interested TO started no matter your location. contact us now (WhatsApp) number +918131851434 sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti

Απάντηση

08-12-2023 03:21Sabina Vodičkova

seriózní nabídka půjčky Mám kapitál, který bude použit k poskytnutí konkrétních krátkodobých a dlouhodobých půjček v rozmezí od 20 000 Kč do 10 000 000 Kč jakémukoli vážnému žadateli o tuto půjčku. 2 až 3 % úrok ročně v závislosti na půjčené částce, protože jako fyzická osoba nechci porušovat zákon o lichvě. Splácet můžete maximálně po dobu 3 až 30 let v závislosti na půjčené částce. Je na vás, jaké měsíční splátky budete mít. Požaduji pouze ověřené ručně psané uznání dluhu a nějaké podpůrné dokumenty. pro více informací nás kontaktujte na: sabinavodickova8@gmail.com

Απάντηση

02-08-2023 23:04Tadeusz Zapadka

Σας προσφέρω ένα εφάπαξ οικονομικό δάνειο από άμεσο επενδυτή από 50.000 έως 50.000.000. Αυτή η προσφορά ισχύει σε όλη τη Δημοκρατία για όλους τους πολίτες. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου μπορεί να οριστεί στους 240 μήνες, με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής σε οποιαδήποτε τιμή και χωρίς προσαύξηση. Πάρτε ένα πλήρες δάνειο και εξοφλήστε το εντός 24 ωρών. zapadka184@gmail.com

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις