BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στα σκαριά νέα προκήρυξη αγροτικής μεταποίησης με ρέστα Ταμείου Ανάκαμψης

Τη δροµολόγηση µίας ακόµη προκήρυξης για το πρόγραµµα «Καινοτοµία και πράσινη µετάβαση στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων» στα πλαίσια του Ταµείου Ανάκαµψης, φέρεται να µελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χρησιµοποιώντας κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν από τα υπόλοιπα αγροτικά µέτρα του Ταµείου.

18-19b_6

Γιώργος Κοντονής

1037
0

Το σχετικό πρόγραµµα µεταποίησης µε επιδότηση 55% επί των δαπανών έχει ήδη προκηρυχθεί δύο φορές µε ξεχωριστό προϋπολογισµό για επενδυτικά σχέδια Συλλογικών Σχηµάτων και µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Εφόσον τελικώς προχωρήσει η πρόσκληση, αναµένεται ο προϋπολογισµός της να είναι αρκετά περιορισµένος. Εκεί πάντως που δεν φαίνεται «φως» ακόµη είναι στον Αναπτυξιακό Νόµο µε την αξιολόγηση των αιτήσεων για αγροτικές επενδύσεις ακόµη να µην έχουν ολοκληρωθεί παρά τα όσα αναφέρει το θεσµικό πλαίσιο (όριο 45 ηµερών), ενώ δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση από το υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει έναν νέο κύκλο αιτήσεων.

Σηµειώνεται πως για τα επενδυτικά σχέδια ύψους 400.000 έως 5 εκατ. ευρώ στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων, θα ανοίξει εντός της ερχόµενης Άνοιξης και το Μέτρο του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην 4.2.1) συνολικού προϋπολογισµού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια µοριοδότησης ήδη έχουν εγκριθεί και µένει το θεσµικό πλαίσιο να ολοκληρωθεί τον ερχόµενο µήνα. Το ύψος της ενίσχυσης έχει καθοριστεί στο 50% και 65% στα Νησιά, συν 10% υπό προϋποθέσεις.

Για επενδύσεις µε µικρότερο προϋπολογισµό, δηλαδή της τάξεως των 100.000-400.000 ευρώ, οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να περιµένουν τα προγράµµατα Leader τα οποία θα ανοίξουν το δεύτερο τρίµηνο του 2024 σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό των αρχών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις