BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οχταετή μισθώματα γης, δίπλωμα τρακτέρ και αγορά χωραφιών δίνουν βαθμούς στους Νέους Αγρότες 2024

Από παραγωγικές φυτείες πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον 10.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ της προβλεπόμενης τυπικής απόδοσης, που θα εμφανίσει ο υποψήφιος νέος γεωργός στο φάκελό του, για να κριθεί επιλέξιμος στην επικείμενη πρόσκληση του σχετικού μέτρου «Πρώτης Εγκατάστασης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», που προγραμματίζεται τον Οκτώβριο του 2024, ώστε να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.

Christian-Juul-Jensen

Λεωνίδας Λιάμης

8491
19

Πρόκειται για μια από τις αρκετές αλλαγές, σε σχέση με την πρόσκληση του 2021, όσον αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις υποχρεώσεις και τη βαθμολογία, που μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι διατιθέμενοι πόροι θα πιάσουν τόπο, θα στηρίξουν τους πραγματικούς αγρότες και δεν θα κατευθυνθούν σε «εικονικούς».

Μια εκτεταμένη πρόγευση για τους σχεδιασμούς επί χάρτου, που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για την προδημοσίευση της πρόσκλησης του 2024, έδωσε ο προϊστάμενος της Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, του ΥπΑΑΤ, Ευθύμιος Τσιατούρας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι τον ερχόμενο μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τί θα ισχύσει με τη βαθμολογία των φακέλων, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι από τα μελετητικά γραφεία.

Από το βήμα σχετικής εκδήλωσης του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο της Agrotica, ο κ. Τσιατούρας ανέφερε πως, σε σχέση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας μια διαφορά είναι ότι στη νέα πρόσκληση δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν μόνο απολυτήριο δημοτικού. Επίσης για τους κατόχους απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (σ. σ. μέχρι και 3η Γυμνασίου) θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει, πριν υποβάλλουν το αίτημα, εξειδικευμένο σεμινάριο κατάρτισης 150 ωρών, σε κέντρο δια βίου μάθησης πιστοποιημένο από το υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για πανεπιστήμια, τα οποία για την ώρα δεν διαθέτουν τέτοιο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στο ηλικιακό κριτήριο, η αλλαγή που δρομολογείται αφορά στο ό,τι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι γεννημένος μετά την 1/1/1984, που σημαίνει πως στην πράξη δεν ισχύει το 41 ετών, αλλά το 40 ετών και 10 μηνών, και όταν υποβάλλει το αίτημα να είναι ενήλικας.

Διαφοροποίηση θα υπάρξει και για τους φαντάρους. «Τώρα επειδή έχει αυξηθεί η στρατιωτική θητεία και επειδή δεν θέλουμε να επιδοτούμε τους πατεράδες, γιατί δεν γίνεται να είσαι σοβαρός αγρότης και να λείπεις για 12 μήνες από την εκμετάλλευσή σου, θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις έως 31/12/2025.», διευκρίνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας πως με βάση την ίδια λογική, εκτός νυμφώνος θα μένουν και οι φοιτητές, μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Στην προηγούμενη πρόσκληση, επίσης, υπήρχε απαίτηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πριν από το προηγούμενο έτος (σ. σ. αν η πρόσκληση π.χ. έβγαινε 2020, για την 4αετία 2015 - 2018) να μην έχει ο υποψήφιος ένα ΟΣΔΕ πάνω από 12.000 ευρώ, γιατί έτσι θα έβγαινε εκτός. Στην επικείμενη πρόσκληση, για την ίδια τετραετία, όπως ειπώθηκε, το όριο για το ένα ΟΣΔΕ ανεβαίνει από 12.000 στα 16.000 ευρώ και θα ζητείται να μην έχει ο υποψήφιος μέσο όρο ΟΣΔΕ πάνω από 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, όταν μπαίνει θα πρέπει να έχει τυπική απόδοση τουλάχιστον 12.000 ευρώ, από τα οποία, όμως, τα 10.000 ευρώ θα πρέπει να είναι από παραγωγικές φυτείες. «Δεν μπορεί να μπεις μέσα με 12.000 ευρώ νεαρή φύτευση ελιάς ή φυστικιάς που θα σου αποδώσουν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δεσμευτική περίοδος του προγράμματος, γιατί πώς θα βιοπορίζεσαι όλο αυτό το διάστημα; Άρα τα 10.000 ευρώ, όχι τα 10/12, διότι και με 30.000 ευρώ τυπική απόδοση να μπεις, θα πρέπει να είναι από παραγωγικές φυτείες». Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι μάλλον θα προβλεφθεί μια εξαίρεση για τους δυνάμει νέους κτηνοτρόφους που θα παρουσιάσουν αρνιά υπό τον όρο ότι αυτά δεν θα πηγαίνουν για σφαγή, αλλά για να «χτιστεί» κοπάδι, με δεδομένο ότι μέχρι να επέλθει η έγκριση θα έχουν γίνει παραγωγικά.

Βασικό προαπαιτούμενο θα είναι κι η άδεια λειτουργίας όταν πρόκειται για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η οποία αν και θα ζητηθεί στο τέλος είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι τη διαδικασία για την εξασφάλισή της.

«Όταν δεν ξεκινούν στην ώρα τους, γίνονται και ατυχήματα. Έχουμε περίπου 100 κτηνοτρόφους πραγματικούς οι οποίοι κινδυνεύουν με απένταξη, γιατί δεν κατάφεραν μέσα στην 5ετία να βγάλουν την άδειά τους. Αργοπόρησαν, πήγαν και την έβγαλαν δύο μήνες μετά, διότι ενεργοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και έχασαν την προθεσμία, με συνέπεια να είμαστε υποχρεωμένοι να τους πάρουμε τα λεφτά πίσω», τόνισε και έκανε έκκληση στους μελετητές «μην τους σπρώχνουμε σε ατυχήματα».

Σε ό,τι αφορά στα της βαθμολογίας, ξεκαθάρισε από την αρχή πως όσα αναφέρει, επί του παρόντος είναι σκέψεις που μπορεί να αναιρεθούν. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα να μπει ένα φρένο στη βαθμοθηρία, ένα από τα νέα στοιχεία που θα αλλάξουν στη νέα πρόσκληση είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να πέσει, σε σχέση με την αρχική του βαθμολογία, πάνω από 15 μονάδες. «Μπήκες με 85 μονάδες, θα πας το πολύ μέχρι 70 μονάδες και όχι 45 μονάδες. Να σταματήσει αυτό το κυνήγι βαθμών, που δεν έκανε τίποτε και να τηρείται ένα μίνιμουμ όσων έχει δεσμευτεί να κάνει ο υποψήφιος νέος γεωργός», είπε το στέλεχος του ΥπΑΑΤ.

Αποκάλυψε ακόμη πως υπάρχει μια περίπτωση να μην βαθμολογείται η ανεργία και το προηγούμενο εισόδημα. Αντίθετα, είναι σφόδρα πιθανό να βαθμολογείται η ιδιοκτησία γης και η μίσθωσή της με μακροχρόνιες μισθώσεις τουλάχιστον 8 ετών, χωρίς συμβολαιογραφικά που σημαίνει κόστος για την υποβολή, αλλά να φαίνεται πως υπάρχει συμφωνητικό για μακροχρόνια μίσθωση. Υπάρχει, παράλληλα, η σκέψη η αγορά γης να βαθμολογείται με μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες επενδύσεις ή ενδεχομένως να βαθμολογείται μόνο η αγορά γης, από τις επενδύσεις. Στη ίδια λογική θα λαμβάνεται υπόψη η κατοχή διπλώματος οδήγησης ελκυστήρα με πρώτη κυκλοφορία μετά το 2003, όπως και πτυχία άλλης κατεύθυνσης, με μικρότερο, ωστόσο, βαθμολογικό βάρος, ώστε να ενισχυθεί ο στόχος της ανόδου του επιπέδου εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού.

Η λογική που θα διαπνέεται η νέα προκήρυξη, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιατούρας οδηγεί σε αυστηροποίηση των όρων για το ποιοι τελικά θα περάσουν το κατώφλι του προγράμματος, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος της ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, χωρίς να γίνει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

«Η όλη ιστορία ξεκινά ότι με βάση τα στατιστικά πολλών ετών, η σχέση μεταξύ των αγροτών που είναι πάνω από 55 ετών και εκείνων κάτω των 35 ετών, είναι αυτή τη στιγμή στο 19 προς 1. Αυτό όμως σημαίνει ότι χρειάζεται μια εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στο πώς θα διαχειριστείς τα χρήματα των νέων γεωργών. Να βάλουμε κάποιους κανόνες να προστατέψουμε το δημόσιο χρήμα, για να μπορούμε πραγματικά να βγάζουμε πρόσκληση κάθε δύο χρόνια όπως είναι το ζητούμενο», είπε ο προϊστάμενος της Μονάδας Ενισχύσεων του ΥπΑΑΤ.

Εξήγησε δε, πως «τα 30.000 ή τα 40.000 ευρώ που θα δοθούν από το πρόγραμμα δεν είναι δώρο. Είναι ένα φιλικό σπρώξιμο στην πλάτη. Σας λέμε ξεκινήστε και για 8 χρόνια θα φροντίσουμε τις ασφαλιστικές σας εισφορές και θα σας βοηθήσουμε να αγοράσετε κάποιο εργαλείο ή ένα κομμάτι γης. Αλλά αυτό έχει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, που σημαίνει πως πρέπει να παράξετε για να παραμείνετε μέσα».

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2024 02:19Γιώργος

Διάβασα κάπου ότι θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των δικαιωμάτων που πάει να πει θα ξαναπάρουν πάλι τα λαμόγια δικαιώματα παραπάνω που έχουνε καταπατημένα χωράφια του ελληνικού δημοσίου και δεν τους πειράζει κανένας και τα δηλώνουν κανονικά και αυτή θα πάρουνε με τον επαναπροδιορισμό επειδή φοβήθηκε αυτή είναι η κολοκυβέρνηση που βγαίνουνε 500 άτομα ενώ υπάρχουν πίσω πόσες χιλιάδες αγρότες να σοβαρευτείτε λίγο γιατί δεν θα πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα της κυβέρνησης του μητσοτάκη και του σαμαρά για να μπαίνουμε ξανά σε καινούργια μνημόνια νούμερα όλοι σας για 500 τρακτέρ θα ξαναγίνει επαναπροσδιορισμού στο δικαιωμάτων που τόσοι χιλιάδες αγρότες παίρνω εδώ και χρόνια χείλη και 200€ να τους τα κόψει τα εντελώς για να πάρουν οι άλλοι τους 20.000 γ*** το κωλοκράτω σας

Απάντηση

07-02-2024 18:58Νικος

Καθαρίστε.τωρα.στον.αντ.1.ενα.προθυπουργο. Ουστ.παλιοσκυλο.ξεφτυλα.

Απάντηση

07-02-2024 16:27Παναγιωτης

41 ετών δεν είναι νέος ;;;;; Σοβαρά τώρα ;

Απάντηση

07-02-2024 13:31ΣΠΥΡΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 45 ΕΤΩΝ? ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΙ? ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΗΡΑΝ ΤΖΙΠΑΡΕΣ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ

Απάντηση

07-02-2024 13:09Γιωργος τζελλης

Καλημερα.συγνωμη για μελισσια δεν εχει κατι

Απάντηση

07-02-2024 12:33Νίκος.

Αφραγκος.και.νεα.δημοκρατια. Δεν.γινετε.με.τηποτα.αυτη.που. Ψηφίζουν.νεα.δημοκρατια.δεν. Έχουν.προβλημα.γιατι.βγαινουν. Και.διαμαρτηροντε.δεν.παιρνανε. Καλά .δέν..το.γνορηζανε.οτι.αυτη. Η.δολοφονιμενη.δημοκρατια.δεν. Είναι.για.εμας.τη.φτωχολογιαααααααα.

Απάντηση

07-02-2024 11:51Νίκος.

Αγρότης.οσο.για.αυτο.που. Είπες.τη.καλο.να.θυμηθο Από.αυτη.τη.κυβερνηση.να. Ψηφησο.στα.53.χρονον.να. Γινο.αγροτοκτηνοτροφος.δουλευα. Εχο.22.χρονια.ενσημα.τωρα.φηλαμε.προβατα. Και.προβλημα.με.το.παιδι.ΑΜΕΑ. Εκλησαν.η.πορτες.για.μενα.ψηβηζα. Τόσα.χρονια.απο.το.82.τη.εκανα. Εξάλλου.εκανε.τηποτα.καλο. Σε.εμας.να.το.ψηφησο.μεοσης.επηδοτησης. Γάλα.κατο.ολα.κατα.διαολου..

Απάντηση

07-02-2024 09:16Γιάννης

Καλά αυτά ώστε να ΜΗΝ μπουν καιροσκόποι Αλλά πρέπει να υπάρξουν κίνητρα μοριοδοτησης για χωριά που ΔΕΝ υπάρχει κανένα (πχ νέο ζευγάρι) αναξαρτητα αν είναι ορεινό ή όχι Ακόμα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για εκμετάλλευσης που ΔΕΝ έχουν ενισχυθεί ΠΟΤΕ ! Και πχ πέφτει σε χέρια νέου ανθρώπου εννοείται με μεγάλο σε χρόνο ενοικιαστηριο ! Τέλος ΕΞΤΡΑ πρέπει να μοριοδοτουνται οι γυναίκες υποψήφιες (γιατί είναι ελάχιστες ! Ειδικά αν είναι τριτεκνες ή πολύτεκνες σε χωριό ή οικισμό που σβήνει ! Δεν συζητάμε να είναι σε ορεινή ή απομακρυσμένη περιοχή ... Είναι πολλά που χρειάζονται μελέτη ώστε να πάρει μπροστά η ύπαιθρος που σβήνει !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

07-02-2024 08:56Νίκος.

Η.αγροτες.πανε.να.διεκδικησουνε. Αυτά.που.τους.ανηκουν.δεν.ζητανε. Τηποτα.παραπανο.και.κυβερνηση. Του.μητσοτκη.εβαλε.τα.ματ.δεν. Ντρέπονται.λιγο.σαπιοκαραβο. Που.θελετε.και.η.300.να.γλιτοση. Ο.κοσμος.καλα.δεν.κανουν.μη. Ξεχάσετε.να.τους.ψηφισετε.παλι.

Απάντηση

07-02-2024 08:52Έλλην

Εκεί που λέει 8 χρόνια μισθωτήριο αλλάξτε το να λέει 8 χρόνια δούλος και μετά τα επόμενα χρόνια δουλειά να ξεχρεωσεις τα χρέη που θα έχεις κάνει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις