BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οι οδηγίες από τις διαχειριστικές αρχές στους Νέους Αγρότες, προσοχή στη βεβαίωση νεοεισερχόμενου

Με μία σειρά 16 διευκρινήσεων οι διαχειριστικές αρχές επιχειρούν να απαντήσουν σε συχνά ερωτήματα υποψηφίων σχετικά με τις Τυπικές Αποδόσεις, την εγγραφή στο ΜΑΑΕ και την επιλέξιμη ηλικία, ενόψει της πρόσκλησης που δρομολογείται για το ερχόμενο φθινόπωρο.

odigies-neoi-agrotes

Γιώργος Κοντονής

3250
2

Οι 16 οδηγίες από τις διαχειριστικές αρχές στους Νέους Αγρότες,  προσοχή στη βεβαίωση νεοεισερχόμενου

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφέρει:

«Διευκρινήσεις όσον αφορά την Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023–27»

  1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης στην Παρέμβαση Π3-75.1 έχουν όσοι:

1.1. Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη τους και έτσι έχουν αποκτήσει δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή υποψήφιος που κλείνει τα 18 έτη στις 15 Νοεμβρίου 2024 είναι επιλέξιμος για ένταξη στο μέτρο, όσον αφορά αυτό το κριτήριο, εφόσον η αίτηση για ένταξη στο μέτρο γίνει από τις 15 Νοεμβρίου 2024.

1.2. Όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 και μετά. Σύμφωνα με τον ορισμό που υπάρχει στην ΥΑ 519/135068/5.5.2023 (Β’3071), άρθρο 3, παρ. 18 «ως γεωργός νεαρής ηλικίας νοείται το φυσικό πρόσωπο με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη κατά το έτος υποβολής». Καθώς το έτος υποβολής είναι το 2024 σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμό επιλέξιμοι είναι όσοι κλείνουν τα 40 έτη οποιαδήποτε στιγμή εντός του 2024. Κάποιος που έχει γεννηθεί πριν την 1.1.1984 έχει κλείσει τα 40 έτη το 2023 και άρα δεν είναι επιλέξιμος.

  1. Για τις περιπτώσεις που κάποιος υποψήφιος έχει μόνο απολυτήριο Γυμνασίου απαιτείται γεωτεχνική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών ή επαγγελματικά προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 4.1.6 της προδημοσίευσης. Η γεωτεχνική εκπαίδευση μπορεί να παρασχεθεί από:

2.1. Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ). Το ΚΔΒΜ πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση και να είναι ενταγμένο στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ). Τα προγράμματα συνήθως έχουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση. Στο τέλος του προγράμματος παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Η βεβαίωση παρακολούθησης δεν πιστοποιεί γνώση αλλά μόνο παρακολούθηση. Γίνεται αποδεκτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφόσον το ΚΔΒΜ διαθέτει σχετική πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση δεν θα είναι ασύγχρονη. Στη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης εκπαίδευσης γεωτεχνικής κατεύθυνσης πρέπει να αναφέρεται ότι το ΚΔΒΜ είναι πιστοποιημένο, με αναφορά στον αριθμό του σχετικού μητρώου του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης πρέπει να αναφέρεται το είδος της εκπαίδευσης (δια ζώσης / εξ αποστάσεως), τα μαθήματα και η διάρκειά τους.

2.2. Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 112 ν.4763/2020 (Α’ 254), τα οποία είναι ενταγμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας. Τα προγράμματα συνήθως έχουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση. Στο τέλος του προγράμματος παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Η βεβαίωση παρακολούθησης δεν πιστοποιεί γνώση αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι μέθοδοι υλοποίησης των προγραμμάτων δύναται να διαφέρουν ανά περίπτωση και να διενεργούνται εν όλω ή εν μέρει διά ζώσης ή με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης εκπαίδευσης γεωτεχνικής κατεύθυνσης πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός του σχετικού μητρώου του ΚΕΔΙΒΙΜ, οι μέθοδοι υλοποίησης (δια ζώσης / εξ αποστάσεως), καθώς και τα μαθήματα και η διάρκειά τους

  1. Οι απόφοιτοι των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Ε.Κ. γεωτεχνικής κατεύθυνσης και ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιπέδου γνώσεων 3, είναι επιλέξιμοι για ένταξη στην Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη γεωτεχνική εκπαίδευση.
  2. Ως προς τα επαγγελματικά προσόντα, γίνεται αποδεκτή η ασφάλιση του υποψηφίου με την ιδιότητα του μέλους της «οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης». Αυτή δεν αφορά την έμμεση ασφάλισή του από τον γονέα του δηλαδή την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υποψηφίου. Ο υποψήφιος έπρεπε να έχει ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ (να πληρώνει εισφορές) με την ιδιότητα του μέλους «οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης».
  3. Απαραίτητο δικαιολογητικό της αίτησης στήριξης είναι η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως νεοεισερχομένου στον αγροτικό τομέα επαγγελματία αγρότη, που να είναι σε ισχύ, δηλαδή να έχει εκδοθεί εντός του 2024. Η ημερομηνία απόκτησης από τον υποψήφιο της ιδιότητας του «επαγγελματία αγρότη» νεοεισερχομένου στον αγροτικό τομέα, όπως αυτή αναγράφεται στην σχετική βεβαίωση του ΜΑΑΕ, δύναται να προηγείται έως και δεκαοχτώ μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνhttps://www.minagric.gr/for-farmer-2/mhtroo-agrotonείναι αναρτημένο το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το χαρακτηρισμό των νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα επαγγελματιών αγροτών καθώς και σχετικές πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  4. Για την μέτρηση των τυπικών αποδόσεων των ΕΑΕ προηγούμενων ετών θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές των τυπικών αποδόσεων της προγραμματικής περιόδου 2014- 2022, δηλαδή αυτές της 3ης πρόσκλησης των νέων γεωργών (έτος 2021). Δεν προσμετράται η τυπική απόδοση που αφορά σε: α) Βοσκοτόπους, β) Δασικά δένδρα που δεν παράγουν εδώδιμους καρπούς, γ) Φυτώρια, δ) Εκτάσεις σε αγρανάπαυση, ε) Γη που δεν εντάσσεται σε καλλιεργητική δραστηριότητα, στ) Εκτάσεις με ΑΠΕ, ζ) Θηράματα, η) Θηραματικά πτηνά, θ) Μανιτάρια που δεν καλλιεργούνται σε εντατική καλλιέργεια εντός θαλάμων, ι) οι επίσπορες καλλιέργειες.
  5. Ο μέσος όρος της τυπικής απόδοσης των ΕΑΕ των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (στην ηπειρωτική χώρα). Στον υπολογισμό του μ.ο. υπολογίζονται και τα τέσσερα έτη, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί ΕΑΕ. Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος που έχει υποβάλλει έστω και μία ΕΑΕ κατά τα έτη 2019-2022, που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ. Δεν εξετάζεται η τυπική απόδοση του έτους 2023 παρά μόνο για τους/τις συζύγους.
  6. Ο/Η σύζυγος της/του υποψηφίου δεν πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης/αγρότισσα. Για τον έλεγχο του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία, όπως στοιχεία του ΜΑΑΕ, στοιχεία του ΕΦΚΑ και στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με βάση την εκτίμηση του κινδύνου δημιουργίας τεχνιτών συνθηκών, δεν είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος σε περίπτωση που ο/η σύζυγος ήταν εγγεγραμμένος/η στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» όπως αυτή προκύπτει από τα φορολογικά έτη 2021 έως και 2023.
  7. Η απαλλαγή των στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν αφορά την αναβολή αυτών. Ο υποψήφιος είτε πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 είτε να έχει απαλλαγεί οριστικά από αυτές.
  8. Στον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης των 10.000 ευρώ των εκτροφών της αρχικής κατάστασης, συμπεριλαμβάνονται και τα θηλυκά αμνοερίφια τα οποία προορίζονται για ενηλικίωση και γαλακτοπαραγωγή καθώς αυτά θα έχουν καταστεί παραγωγικά έως την αξιολόγηση της αίτησης στήριξης. Δεν προσμετράται η τυπική απόδοση των αρσενικών αιγοπροβάτων καθώς και των αμνοεριφίων που προορίζονται για πάχυνση και σφαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση οι εκτροφές αυτές να έχουν δηλωθεί στην παραδεκτή ΕΑΕ του έτους 2024.
  9. Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους 2024 τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική Χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας, ανεξάρτητα αν συμπεριλαμβάνουν και αγροτεμάχια ή εκτροφές.
  10. Στην αρχική κατάσταση και στα προηγούμενα έτη της υποβολής της αίτησης στήριξης, τόσο για τον/την υποψήφιο όσο και για την/τον σύζυγό του/της για τον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης των καλλιεργειών μονίμων νεαρών φυτειών χρησιμοποιείται το 50% της τυπικής απόδοσης που χρησιμοποιείται για τις φυτείες που έχουν μπει στην παραγωγή. Στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου χρησιμοποιείται το 100% της τυπικής απόδοσης που χρησιμοποιείται για τις φυτείες που έχουν μπει στην παραγωγή.
  11. Εφόσον δηλώνονται συστεγαζόμενες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αυτές πρέπει να είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες, δηλαδή απολύτως ξεχωριστές (διαχωρισμός με τοίχο) και με διαφορετικές εισόδους καθώς και διαφορετικά συστήματα τροφοδοσίας και ποτίσματος.
  12. Ο υποψήφιος αξιολογείται ως εν διαστάσει εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάσταση πριν την ημερομηνία έκδοσης της Προδημοσίευσης της Παρέμβασης Π3-75.1, δηλαδή πριν τις 12-12-2023. Παραστατικά που επιβεβαιώνουν την διάσταση μπορεί να είναι: ασφαλιστικά μέτρα, επιμέλεια τέκνων ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο δημόσιας αρχής που να φανερώνει την διάσταση. Ο υποψήφιος αξιολογείται ως διαζευγμένος αν κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης έχει εκδοθεί διαζύγιο.
  13. Σε περίπτωση εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, στην αίτησης στήριξη πρέπει να περιλαμβάνεται αντίγραφο του εντύπου πληροφοριών (καρτέλα) του υποψηφίου από το Αμπελουργικό Μητρώο με τα στοιχεία του και τα στοιχεία της αμπελουργικής του εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η αμπελοοινική νομοθεσία (αμπελουργικό μητρώο κ.τ.λ.) ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη απαγόρευση νέων φυτεύσεων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για παραγωγή οίνου χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα φύτευσης. Στο επίπεδο της αξιολόγησης ελέγχεται η νομιμότητα φύτευσης για αγροτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου τα οποία δεν απεικονίζονται στην αίτηση στήριξης του υποψηφίου και τυχόν προβληματικά αγροτεμάχια εξαιρούνται από την εκμετάλλευση.
  14. Για τους ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης πρέπει να προσκομίζεται επίσημη μετάφραση ή επίσημη αναγνώριση.
Διαβάστε το φύλλο 953 της Agrenda διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2024 13:44Giorgos

Ένα απο τα προβλήματα που πρόσεξα είναι το απολυτήριο γυμνασίου. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει τελείωσει το γυμνάσιο για πιο λόγο να τους αποκλείεις;

Απάντηση

18-02-2024 18:11Γιώργος

Αυτό που έχω να πω εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής πάνω από 25 έτη στην αγορά, είναι ότι για την επικείμενη προκήρυξη των νέων αγροτών είναι αισθητά πολύ λιγότεροι οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στο επάγγελμα από οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη στο παρελθόν και φυσικά δεν τους παρεξηγώ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις