BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Τρέχουν οι αιτήσεις για την αγορά φράχτη

Οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτροφόρου φράχτη θα διαρκέσουν ως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Τρέχουν οι αιτήσεις για την αγορά φράχτη

1
0
Ξεκίνησε από τις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες περιοχών με παρουσία αρκούδων.


O αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Η ενίσχυση, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα, θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα.

 

Πρόκειται για τη δράση 1.1, που αφορά στην «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 2.1.6 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις», στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.

Η συγκεκριμένη δράση εφαρμόζεται μόνο στις περιοχές που αποτελούν οικότοπους της αρκούδας. Αποδέκτες της πρόσκλησης είναι μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.  

Στόχος της εφαρμογής της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρου περίφραξης είναι να αποφευχθούν οι ζημιές  που καταγράφονται από την «εισβολή» των αρκούδων σε χώρους μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ώστε να προστατευθεί η βιοποικιλότητα και να διατηρηθεί η γεωργική δραστηριότητα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Για τη συγκεκριμένη πρόσκληση, το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, ως δικαιούχοι κρίνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης ενώ τα κριτήρια ένταξης διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής.

 

Οι υποψήφιοι αγρότες πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και ποιμνιοστάσια) να κατέχονται νόμιμα και να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.

 

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των εξής κριτηρίων επιλογής: έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας, ιδιότητα επαγγελματία αγρότη, αριθμός κυψελών ή αιγοπροβάτων και ιδιότητα δικαιούχου γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία