BACK TO
TOP
Πρότυπες Φάρμες

Ανάµεσα σε ξερολιθιές της Nάξου τυροκοµεί ο Πιτταράς

Στα ημιορεινά του νησιού η κτηνοτροφία βγάζει γεύση από τη λιτότητα και τον Ήλιο

graviera_naxou_orimansi

406
0

Μια οικογενειακή επιχείρηση που οι ρίζες της ξεκινούν στο 1970, όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε µια µοσχίδα για να πίνουν τα παιδιά του γάλα. Η αγάπη της οικογένειας για τα ζώα έκανε αυτή τη µοσχίδα, κρατώντας όλα τα θηλυκά που γεννούσε και γεννιόνταν στην επιχείρηση, να γίνει η µεγαλύτερη µονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στο Αιγαίο.

Ξεκινώντας µε αγάπη και πλήρες αίσθηµα ευθύνης από την σπορά για την παραγωγή της ζωοτροφής µέχρι τη συγκοµιδή της, το τάισµα των ζώων αποκλειστικά από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές, το άρµεγµα και τη µεταφορά του γάλακτος στο τυροκοµείο, από το 2009 στις Μέλανες της Νάξου το Τυροκοµείο Πιτταρά δηµιουργεί εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα. Αυτά είναι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12µηνης Ωρίµανσης, η Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, το Σκληρό τυρί Σαγανάκι, η Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου, το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου, το Παραδοσιακό Ρυζόγαλο Νάξου, Κρέµα Νάξου Βανίλια, Κρέµα Νάξου Σοκολάτα. Το τυροκoµείο και η κτηνοτροφική µονάδα βρίσκονται σε ηµιορεινή περιοχή, περιστοιχισµένα από ξερολιθιές που οριοθετούν µικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια. Η µικρή σύγχρονη µονάδα συνολικής επιφάνειας 500 τ.µ. είναι άρτια εξοπλισµένη: Χώρος υποδοχής και παστερίωσης του γάλακτος, τυροκόµηση σε ανοξείδωτες δεξαµενές, χώρος ωρίµανσης, ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας.

 

Αυτοδυναµία σε τροφή, µε τη µέγιστη ποιότητα

Σε µικρή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική µονάδα όπου ζουν και µεγαλώνουν 220 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Holstein, 150 µοσχάρια και µοσχίδες αναπαραγωγής και 100 µοσχάρια για παραγωγή κρέατος. Και 5 χλµ. βορειότερα βρίσκονται τα οικογενειακά κτήµατα όπου καλλιεργείται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα. Το σηµαντικότερο όφελος δεν είναι µόνο η αυτοδυναµία σε τροφή αλλά η εξασφάλιση της ποιότητάς της: Τα ζώα της µονάδας  τρέφονται κυρίως µε  ιδιοπαραγόµενες ζωοτροφές και εξασφαλίζουν το 100% του γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων Πιτταρά.



Προϊοντα πιτταράς

Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π: Σκληρό κίτρινο τυρί  µε χαρακτηριστική γεύση που ωριµάζει για τουλάχιστον 3 µήνες ώστε να αναδείξει την υπόγλυκη και βουτυρώδη γεύση της. Επιτραπέζιο τυρί, χρησιµοποιείται όµως και στην µαγειρική. Από φρέσκο πλήρες παστεριωµένο αγελαδινό γάλα. Μπορεί να περιέχει έως 20% αιγοπρόβειο.

 

Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 12µηνης Ωρίµανσης: Έχει ωριµάσει για τουλάχιστον 12 µήνες κάτι που την καθιστά ένα επιτραπέζιο τυρί µε πλούσιο άρωµα, πικάντικη γεύση και έντονη επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά ως µεζές το κρασί, το ούζο ή το τσίπουρο.

 

Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι: Σκληρό τυρί από φρέσκο πλήρες παστεριωµένο αγελαδινό γάλα ή µείξη µε λίγο αιγοπρόβειο, επιτραπέζιο αλλά και ιδανικό για παρασκευές.

 

Σαγανάκι: Σκληρό τυρί από φρέσκο πλήρες παστεριωµένο αγελαδινό γάλα ή µείξη µε λίγο αιγοπρόβειο, ιδιαίτερα εύγευστο που αναδεικνύει τα αρώµατα του όταν ψηθεί ή τηγανιστεί, σερβιρισµένο µε λίγο λεµόνι.

 

Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου: Φρέσκο µαλακό τυρί τυρογάλακτος, µε προθήκη µικρής ποσότητας αγελαδινού γάλακτος, µε δροσερή και ευχάριστη γλυκιά γεύση. Κάνει νόστιµα γλυκά και πίτες. Κατάλληλο για δίαιτα. Τρώγεται σκέτο ή µε µέλι ή ως επιτραπέζιο τυρί και στη σαλάτα.

Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου: Μαλακό λευκό τυρί από φρέσκο πλήρες παστεριωµένο αγελαδινό γάλα, αλειφώδους υφής µε ελαφρά υπόξινη γεύση. Χρησιµοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές, για παρασκευή τυροσαλάτας, ως επιτραπέζιο τυρί, και για παρασκευή πίτας. Ιδανικό για καλοκαιρινές σαλάτες, µε δροσερή επίγευση και µοναδικό για µους τυριών.

 


 

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., η Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου και το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Aegean Cuisine.

Παραγωγή 3.000 τόνων γάλακτος

Η κτηνοτροφική µονάδα του Νικόλα Πιτταρά, που σήµερα λειτουργεί µε τη βοήθεια των τριών γιων του, αριθµεί περίπου 600 βοοειδή και είναι η µεγαλύτερη µονάδα που βρίσκεται σε νησί. Η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω από 3.000 τόνους γάλα ετησίως, σε τουλάχιστον 250 τόνους τυροκοµικά προϊόντα και 100 τόνους κρέας. Συστατικά της ποιότητας των προϊόντων είναι η διασφάλιση των κανόνων υγιεινής σε συνδυασµό µε τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, άριστα καταρτισµένο επιστηµονικό προσωπικό και προσήλωση στις παραδοσιακές µεθόδους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία