BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Άλμα 28% στην αγροτική παραγωγή θέλει ο ΟΟΣΑ πριν το τέλος 10ετίας

Κατά 28% θα χρειαστεί να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή πριν από το 2031 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη σε τρόφιμα, εφόσον παράλληλα οι χώρες με μεγάλο παραγωγικό αποτύπωμα στο πεδίο της γεωργίας επιδιώξουν και τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.

OECD_FAO

278
0

Με άλλα λόγια, η λογική “business as usual”, δηλαδή η διατήρηση των συνηθισμένων μοντέλων παραγωγής και ρυθμών ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στο πεδίο της γεωργίας, δεν θα μπορέσει να καλύψει τις πάγιες επισιτιστικές ανάγκες του πλανήτη, σε μια συγκυρία μάλιστα που η αγροτική παραγωγή γίνεται ολοένα και πιο ακριβή και οι σοδειές πιο αβέβαιες.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ετήσια έκθεση για τις προοπτικές των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων και τις τάσεις στην αγροτική παραγωγή που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με τον FAO. Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μαζί με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ, παρουσίασαν τη νέα έκθεση, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης της αγροτικής παραγωγής μόλις 1,1% σε ετήσια βάση. Από την άλλη, η παγκόσμια κατανάλωση τροφίμων αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμούς 1,4% ετησίως, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να προέρχεται από τις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Με άλλα λόγια, οι αγορές στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν εισέλθει σε ένα σταθερό σημείο κορεσμού, που αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φετινή έκδοση, έχει πάντως η εκτίμηση του ΟΟΣΑ και του FAO αναλογικά με τα άλματα που θα χρειαστεί να γίνουν στο κομμάτι της παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη σε αγροτικά προϊόντα. Αυτό γιατί αυτή η αύξηση 28% των αποδόσεων που αναφέρεται παραπάνω, συνεπάγεται τριπλασιασμό επί των επιδόσεων που καταγράφησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην φυτική παραγωγή θα χρειαστεί να αυξηθούν οι αποδόσεις κατά 24%, όταν την προηγούμενη δεκαετία, η αύξηση των αποδόσεων ήταν της τάξης του 13%. Στην ζωική παραγωγή, χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας κατά 31%.

Αναφορικά με τις τάσεις της αγοράς, εξαιτίας του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, η έκθεση αποφεύγει να υπεισέλθει σε λεπτομερείς αναλύσεις, ωστόσο εκτιμά ότι τα υψηλά επίπεδα τιμών για τα αγροτικά εμπορεύματα θα εξαντλήσουν την εμπορική περίοδο 2022/23, προτού επιστρέψουν ξανά σε καθοδικό κανάλι.

Η διάρκεια της περιόδου υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων θα εξαρτηθεί άμεσα από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, σημειώνει η έκθεση, στην οποία παρουσιάζεται και ένα μοντέλο εξέλιξης των τιμών σιτηρών, ανάλογα με τις επιπτώσεις του πολέμου, των κυρώσεων και των γεωπολιτικών βλέψεων στις εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Έτσι, στην ακραία περίπτωση που οι εξαγωγές της Ρωσίας περιοριστούν κατά 50% και της Ουκρανίας κατά 100% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, τότε οι τιμές στα σιτηρά αναμένεται να αυξηθούν κατά 34%. Μια αμφότερη μείωση 50% των εξαγωγών συνεπάγεται ενίσχυση τιμών σιτηρών κατά 21%, ενώ 10% ενίσχυση τιμών προκύπτει από μια ταυτόχρονη μείωση εξαγωγών κατά 25%.   

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένεται να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τις οποίες υιοθετεί η εν λόγω έκθεση, σχολιάζοντας ότι είναι χαμηλότερος ρυθμός από αυτόν που υπήρχε πριν από την πανδημική και ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου όλα τα μοντέλα και οι υπολογισμοί που αναπτύσσονται να έχουν κάποιο στοιχείο ρεαλισμού σε βάθος δεκαετίας, είναι να υποχωρήσουν οι τιμές ενέργειας στα προηγούμενα επίπεδα, εντός του 2023.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία