BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Νικόλαος Μπιρλιράκης: Κάτι ψήνει ο κυρ Νίκος

Η παρουσία του Νίκου Μπιρλιράκη στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο έχει ταυτιστεί µε την Ένωση Ρεθύµνης, καθώς ήταν πρόεδρος επί 20 χρόνια! Και η οικειοθελής αποχώρησή του δηµιούργησε ερωτήµατα. Ο ίδιος λέει ότι «ο κύκλος στην Ένωση έκλεισε». Όσοι όµως τον γνωρίζουν από κοντά αντιλαµβάνονται ότι το ενδιαφέρον του για την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου εκλέχθηκε αντιπρόσωπος, δεν είναι τυχαίο.

Νικόλαος Μπιρλιράκης: Κάτι ψήνει ο κυρ Νίκος

1
0
Ο Νίκος Μπιρλιράκης απέδειξε σε ηλικία µόλις 35 χρονών, τη δυναµική του χαρακτήρα του: Από απλός αντιπρόσωπος του συνεταιρισµού του στην Ένωση Ρεθύµνης κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος.

«Τότε ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην Ένωση. Πιέστηκε πάρα πολύ. Ήµουν νέος, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και την εµπειρία και η Ένωση αντιµετώπιζε τεράστια οικονοµικά προβλήµατα», σχολιάζει. Σήµερα, όπως λέει, αφήνει την Ένωση σε µία περίοδο που έχει ενισχύσει την εξωστρέφειά της και πιστεύει ότι είναι µία από τις λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης που µπορεί να σταθεί στα πόδια της προσφέροντας στην ελληνική οικονοµία. «Απέκτησα τεράστια εµπειρία και γνώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Είχα…ζορίσµατα και πικρίες. Όµως η επίγευση που µου αφήνει η θητεία µου στην Ένωση είναι θετική» σχολιάζει.

Παρεµβατικός ρόλοςΑπευθυνόµενος στο νέο διοικητικό συµβούλιο του συνεταιρισµού Ρεθύµνης λέει ότι τα µέλη του χρειάζεται να έχουν σύνεση, να βλέπουν σταθερά στο µέλλον και να αξιολογούν ρεαλιστικά τα πραγµατικά γεγονότα, χωρίς να επηρεάζονται από πικρίες και εντάσεις. Θεωρεί µάλιστα ότι ο συνεταιρισµός Ρεθύµνης µέσα στο 2015 θα έχει ένα πιο ουσιαστικό, παρεµβατικό ρόλο στην αγορά.

«Η λειτουργία των παραγωγικών µονάδων των αγροτικών συνεταιρισµών θα παράγουν τον πλούτο στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες χρειάζεται να λειτουργούν βοηθητικά στον τοµέα της παραγωγής» λέει ο κ. Μπιρλιράκης και απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των τραπεζών τονίζει: «Οι οργανώσεις χρειάζεται να διατηρήσουν το συνεταιριστικό χαρακτήρα τους, για να αποδίδουν τις υπεραξίες στον παραγωγικό κόσµο. Αν οι παραγωγικές µονάδες ανήκουν σε ιδιώτες, οι υπεραξίες θα αποδίδονται στους εργοδότες».

Για τη «Γαία επιχειρείν» ο κ. Μπιρλιράκης σχολιάζει ότι «είναι ό,τι καλύτερο έγινε τα τελευταία χρόνια για τους αγρότες. Όµως το ερώτηµα είναι ποιος την ελέγχει. Πιστεύω ότι το ποσοστό του 25% για τις συνεταιριστικές οργανώσεις είναι χαµηλό. Έπρεπε η καθεµιά πλευρά να είχε το 1/3 επί του συνόλου».

Σχετικά µε την ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Μπιρλιράκης λέει ότι «σήµερα δεν παίζει τον ιστορικό της ρόλο. Χρειάζεται να ξαναστηθεί και να καθοδηγήσει το χώρο της υπαίθρου στην περίοδο της κρίσης, σύµφωνα µε τις σηµερινές ανάγκες».

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ 55χρονος αγροτοσυνεταιριστής Νίκος Μπιρλιράκης κατάγεται από αγροτική οικογένεια και έχει σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος. Το 1987 εκλέχθηκε πρώτη φορά αντιπρόσωπος στην Ένωση Ρεθύµνης από τον αγροτικό συνεταιρισµό Ρουσσοσπιτίου. Το 1994 εκλέχθηκε στο ∆.Σ. της Ένωσης και αµέσως αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου. Ήταν µέλος του ∆.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ επί 10 χρόνια. ∆ιαθέτει ελιές, αµπέλια, συκιές και λεµονιές. Είναι παντρεµένος και πατέρας 2 παιδιών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία