BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η Διεπαγγελματική αναλαμβάνει το ρόλο θεματοφύλακα της ταυτότητας του προϊόντος

«∆εν πρόκειται η Ελλάδα να κατακλύσει τις αγορές του κόσµου µε την Φέτα της. Αυτό όµως που επιθυµεί είναι να διατηρήσει αναλλοίωτη την ταυτότητά της και να πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στη διεθνή αγορά µαζί µε τα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ». Αυτό θέτει ως πρόκριµα ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιµά ότι το παιχνίδι για την προστασία της φέτας δεν χάθηκε, αφού η Ελλάδα έχει ένα ακόµη ισχυρό χαρτί, «να καταψηφιστούν οι συνθήκες όταν έρθουν στο Εθνικό µας Κοινοβούλιο ει δυνατόν οµόφωνα από όλους τους βουλευτές».

Η Διεπαγγελματική αναλαμβάνει το ρόλο θεματοφύλακα της ταυτότητας του προϊόντος

1
0

Από εκεί και πέρα, τονίζει, έρχεται η ∆ιεπαγγελµατική, η οποία θα αναλάβει το ρόλο του θεµατοφύλακα, ώστε να δώσει στο προϊόν την προστιθέµενη αξία που απολαµβάνουν τα άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τυριά. 

Ποιο το εγχώριο και παγκόσµιο σκηνικό της Φέτας και γιατί δεν το κερδίσαµε ακόµα;

Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω γιατί δεν κερδίσαµε αυτή την κατά την άποψή µου ευκολότατη µάχη. ∆εν δώσαµε να κατανοήσουν ούτε η ΕΕ, ούτε ακόµη και οι µεγάλοι παραγωγοί προϊόντων αποµίµησης φέτας, ότι αφενός είναι νοµοθετικά υποχρέωσή τους να µην χρησιµοποιούν το όνοµα, αφετέρου µε αυτή την αλλαγή ονοµασίας δεν πρόκειται να χάσουν τις πωλήσεις τους, γιατί απλούστατα η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα είναι για πάρα πολλά χρόνια σταθερή και θα παραµείνει. ∆εν πρόκειται η Ελλάδα να κατακλύσει τις αγορές του κόσµου µε την Φέτα της. Αυτό όµως που επιθυµεί είναι να διατηρήσει αναλλοίωτη την ταυτότητά της και να πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στη διεθνή αγορά µαζί µε τα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ. Στη χώρα µας το πρόβληµα δεν είναι τόσο σοβαρό στο παραγωγικό επίπεδο. Το πρόβληµα έγκειται κυρίως στο επίπεδο εµπορίας και λιανικής πώλησης και ιδιαίτερα εστίασης. Εποµένως και εκεί χρειάζεται η εφαρµογή της ήδη υπάρχουσας νοµοθεσίας.

Τι πιστεύεται ότι έγινε µε την διάκριση τυριών από την ΕΕ;

∆υστυχώς η διάκριση αυτή όχι µόνο ήταν η εξαίρεση από όλα τα υπόλοιπα τυριά στην ΕΕ, αλλά δεν ήταν σε µια µόνο συµφωνία που συνήψε η ΕΕ αλλά σε όλες! ∆εν γνωρίζω γιατί δεχθήκαµε κάτι τέτοιο αλλά το µόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει καµιά απολύτως δικαιολογία και οι υποσχέσεις που λάβαµε κατόπιν εορτής είναι ανεπίσηµες, αόριστες, καθόλου δεσµευτικές και φυσικά εµφανώς παγιδευτικές, µόνο και µόνο για να υπογράψουµε. Είναι από τις µεγαλύτερες εθνικές προδοσίες µέχρι σήµερα που υπονοµεύει άµεσα την ανάπτυξη του κλάδου.

Mιλήσατε για δέσµευση των βουλευτών ώστε να µην υπογράψουν τη συµφωνία, θεωρώντας εθνικό µειοδότη εκείνον που θα το κάνει.

Πρέπει να κατανοήσουµε όλοι ανεξαιρέτως ότι υπάρχει µια τελευταία λύση. Είναι οι συνθήκες να έρθουν στο Εθνικό µας Κοινοβούλιο και να καταψηφιστούν και ει δυνατόν οµόφωνα από όλους τους βουλευτές. Θυµίζω ότι η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια είναι υποχρεωτική στις µεικτές συµφωνίες ΕΕ. Αυτό είναι το τελευταίο µας χαρτί το οποίο είναι πολύ ισχυρό και ικανό να ανατρέψει την κατάσταση. Όποιοι βουλευτές δεν το κάνουν θα είναι εθνικοί µειοδότες!

Ιστορική τονίσατε ότι είναι η σηµερινή µέρα για τη δηµιουργία της ∆ιεπαγγελµατικής.

Πολύ βασικός είναι ο ενωτικός χαρακτήρας που θα προσδώσει σε δύο κλάδους, τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόµους-µεταποιητές, που τόσο καιρό, πολύ κακώς κατά τη γνώµη µου, καλλιεργείτο η εντύπωση ότι είναι απέναντι.. Αυτή η κοινή σύµπραξη µόνο προς όφελος και των δύο µπορεί να αποβεί.Άλλος λόγος είναι όχι µόνο η θέσπιση αλλά και η επιβολή τάξης και ευνοµίας στο χώρο, της πρωτογενούς παραγωγής και της µεταποίησης. Πολύ σηµαντική θα είναι η πιστοποίηση του προϊόντος µε σήµα αναγνωρισιµότητας, που σε συνδυασµό µε τα παραπάνω θα αναδείξει τη Φέτα στα µατιά όλων ως ξεχωριστή. Τέλος, ίσως το πιο σηµαντικό, είναι να υποστηρίζει τη µοναδική της ταυτότητα σε κάθε άκρη του κόσµου, όχι µόνο µε στοχευµένες και αποτελεσµατικές προωθητικές ενέργειες προβολής και ενηµέρωσης, αλλά και όπου χρειαστεί µε δικαστικές πράξεις. 

Για να αναδειχτεί η Φέτα και ο παραγωγός της, υπογραµµίσατε ότι πρέπει να φύγουν οι «µαϊµούδες» από την αγορά.

Όπως τονίστηκε η ανάπτυξη του κλάδου δεν πρόκειται να περάσει µέσα από την αύξηση της παραγωγής. Εξ ορισµού όλα τα προϊόντα ΠΟΠ δεν έχουν δυνατότητα σηµαντικής αύξησης της παραγωγής τους. Εκεί που έγκειται η ανάπτυξη είναι στην ανάδειξη της ταυτότητας, την προώθησή τους σε κάθε µέρος του κόσµου, αλλά πριν απ’ όλα το καθάρισµα της αγοράς από τα προϊόντα αποµίµησης. Αυτός θα είναι και ο κύριος ρόλος της ∆ιεπαγγελµατικής.

Ποιοι τελικά την απαρτίζουν και ποιοι χαιρετίζουν το εγχείρηµα; 

Η ∆ιεπαγγελµατική θα απαρτίζεται από τους αιγοπροβατοτρόφους και τους µεταποιητές, δηλαδή τους παραγωγούς της φέτας. Αυτοί θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής της χώρας, αλλά στόχος µας είναι όλοι να συµµετάσχουν και µάλιστα όχι µακροπρόθεσµα. Σε αυτήν την συνάντηση υπήρξε στην κυριολεξία άνευ-προηγουµένου συµµετοχή µε την συντριπτική πλειοψηφία τόσο των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, όσο και της µεταποίησης.

 

Βιογραφικό

Ο Χρ. Αποστολόπουλος είναι απόφοιτος του τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων του Γεωπονικού Πανεπιστήµιου Αθήνων, ενώ κατέχει ∆ιδακτορικό από το Πανεπιστήµιο Reading της Μ. Βρετανίας. Την τελευταία 11ετία είναι ∆/ντης Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίµων στην FrieslandCampica Hellas A.E.

Είναι Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ. Έχει συγγράψει πάνω από 60 µελέτες δηµοσιευµένες σε διεθνή και ελληνικά επιστηµονικά περιοδικά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία