BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Φώτης Κυριαζής

Φώτης Κυριαζής

1
0

Στη Μανωλάδα του νομού Ηλείας, στην πατρίδα της ελληνικής φράουλας, μια χούφτα μυαλωμένοι αγρότες συγκρότησαν Ομάδα Παραγωγών, πραγματοποιούν εξαγωγές σε 10 χώρες και κάνουν όνειρα για την συμμετοχή στο διαμετακομιστικό κέντρο (logistics) που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, με τη συμμετοχή Ομάδων Παραγωγών και από άλλα προϊόντα, στα περίχωρα της Μόσχας.

Στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας βρίσκεται από την ίδρυση της Ομάδας, που φέρει το όνομα Υρμίνη, ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κυριαζής. "Αν δεν κάναμε κάτι, θα χανόταν η φράουλα από την περιοχή όπως έγινε στην Κατερίνη και το Αγρίνιο", επισημαίνει μιλώντας στην Agrenda, καθώς μέχρι το 2004 που ιδρύθηκε η Υρμίνη, "οι φράουλες δεν έπιαναν τιμές, αφού ήμασταν έρμαια στα χέρια των εμπόρων".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κυριαζή, "όλα άλλαξαν όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής φράουλας μετά τη συμμετοχή της Ομάδας στην Fruit Logistica 2004 στο Βερολίνο. Το ελληνικό προϊόν έγινε γνωστό στους Ευρωπαίους αγοραστές μέσω της διεθνούς έκθεσης, αναγνωρίστηκε ότι είναι καλύτερο από το ισπανικό και πλέον οι ελληνικές φράουλες απέκτησαν εξαγωγικό προσανατολισμό". Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2005 μόλις το 20% της παραγωγής κατευθυνόταν στο εξωτερικό, ωστόσο φέτος εκτιμάται ότι από τους 7.000 τόνους θα παράγουν τα 30 μέλη της Υρμίνης, η εξαγωγή θα αγγίξει το 80%. "Μετά την έκθεση ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε Ελβετία, Ιταλία και Δανία τώρα έχουμε στραφεί προς τις ανατολικές χώρες με επίκεντρο τη Ρωσία, αλλά και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ενώ στο άμεσο μέλλον μελετούμε την είσοδό μας στις αγορές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας".

 

Η Ρωσία

Με τη βοήθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντού, η Υρμίνη μελετά την συμμετοχή της στο project που σχεδιάζουν οι Ομάδες Παραγωγών της Ημαθίας για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο κ. Κυριαζής σημειώνει ότι η πρωτοβουλία να μας καλέσει να συναντήσουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Γκορντέεφ, μας άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή στο σχέδιο, καθώς "η ρωσική αγορά αποτελεί βασικό στόχο για εμάς, λόγω των πολύ μεγάλων προοπτικών της". Όπως προσθέτει ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τα όρια υπολλειμματικότητας που θέτει η Ρωσία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι πιο αυστηρά, οι φράουλες της Υρμίνης ικανοποιούν και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

 

Η Υρμίνη

Το όνομα της Ομάδας Παραγωγών Υρμίνη παραπέμπει στη μυθική Βασίλισσα της Βουπρασίας, αλλά και στα ιαματικά λουτρά στο Κουνουπέλι, δυτικά και απέναντι από το ακρωτήριο Άραξος.

Στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας η φράουλα μέσω της ποικιλίας Fragaria X ananassa ρίζωσε από το 1975, όταν για πρώτη φορά την έφερε στην περιοχή ένας πρωτοπόρος παραγωγός από την Μακεδονία, ο κ. Τάκης Μπαμπάτσης. Η Ομάδα Παραγωγών, όμως. ιδρύθηκε το 2004 και τα πρώτα στρέμματα που εντάχθηκαν ήταν μόλις 600. Σήμερα, η Ομάδα Παραγωγών αποτελείται από 30 άτομα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από 40 χρόνια. Πολλοί από τους παραγωγούς που συμμετέχουν καλλιεργούσαν παλιότερα πατάτες, ωστόσο όταν είδαν τις προοπτικές της φράουλας μέσα από την Ομάδα Παραγωγών εντάχθηκαν στην Υρμίνη. Μάλιστα, σε συνολική έκταση καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή της Μανωλάδας 3.000 στρεμμάτων περίπου, τα 1.500 στρέμματα ανήκουν στην Ομάδα Παραγωγών Υρμίνη, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εντάσσονται στην Ομάδα περίπου 300 στρέμματα.

Την ίδια στιγμή όμως συγκεντρώνει το 62% των καλλιεργητών και είναι πια κοινή πεποίθηση όλων είτε συμμετέχουν είτε όχι στην ομάδα ότι η μοναδική ελπίδα για το μέλλον είναι αυτή η προσπάθεια.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαζής, από τον πρώτο κιόλας χρόνο δημιουργίας της Υρμίνης το 2004, ξεκίνησε η εφαρμογή συστήματος ποιότητας (σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής) στη φράουλα κατά Agro 2.1& 2.2 αλλά και EurepGap, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει άμεσα σε εξαγωγές αλλά να λάβει σημαντική θέση και στις προθήκες των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία Πανταζής που συνεργάζεται.

"Αν δεν είχε γίνει η Ομάδα Παραγωγών, θα είχαμε σταματήσει να καλλιεργούμε, καθώς πριν την δημιουργία της πουλούσαμε κάτω από το κόστος παραγωγής", επισημαίνει ο κ. Κυριαζής.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας, τελευταία μελετάνε τη δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων με θέρμανση ώστε να παράγουν φράουλες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο προς το παρόν το υψηλό κόστος της εγκατάστασης λειτουργεί αποτρεπτικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

 

Το μέλλον

Ο Φώτης Κυριαζής δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα στο συνεταιριστικό κίνημα, τα οποία επιλέγει συνειδητά να τα παρακολουθεί από απόσταση. "Όλες αυτές οι διεργασίες που γίνονται, έχουν χαλάσει τους συνεταιρισμούς και της οργανώσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά, "εμείς έχουμε μάθει να ζούμε χωρίς τις επιδοτήσεις. Προσπαθούμε μόνοι μας να επιβιώσουμε, μειώνουμε τα κόστη ώστε να επιβιώνουμε, αυτοί ήταν οι λόγοι που φτιάξαμε και την Ομάδα".

Ο ίδιος προτιμά να αναφερθεί στο όνειρό του για να μεγαλώσει και να εκσυγχρονιστεί το συσκευαστήριο που διαθέτει η οργάνωση, τον απασχολούν ακόμα τα τερτίπια του καιρού που κατέστρεψαν την πρώιμη παραγωγή, υποχρεώνοντας τους παραγωγούς να πληρώσουν μεροκάματα για να πετάξουν τις κατεστραμμένες φράουλες.

Τέλος, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το μέλλον. "Δεν μας τρομάζουν οι μεγάλες φυτείες των Ισπανών ή των Τούρκων, καθώς εμείς ξέρουμε ότι διαθέτουμε ποιοτικότερο προϊόν, το οποίο το αναγνωρίζει η αγορά γι’ αυτό και είναι πρόθυμη να το πληρώσει ακριβότερα", καταλήγει.

 

Συνέντευξη στον Νίκο Φιλιππίδη/filippidis@agronews.gr

Από το 1210 φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία