BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Τα αγροκτήματα διχάζουν και τη Γερμανία, λέει η Ίλζε Άιγκνερ

Έχουνε και οι Γερμανοί δημόσιες γεωργικές εκτάσεις και μάλιστα είναι τόσες πολλές που το κράτος προσπαθεί να τις πουλήσει εδώ και 20 χρόνια. Προέρχονται από την εποχή της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας και το ενθαρρυντικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση προσπαθεί να τις πουλήσει σε αγρότες-επενδυτές και όχι σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τα αγροκτήματα διχάζουν και τη Γερμανία, λέει η Ίλζε Άιγκνερ

2
0

Αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία και, βεβαίως, η γερμανική κρατική μηχανή δεν έχει σκοπό να ρίξει το τίμημα, προκειμένου να το παίξει «φιλολαϊκή». Το παράδειγμά της, όμως, που δίνει τη γη αποκλειστικά στους νέους αγρότες και ρυθμίζει ένα πλαφόν αγοράς έως 250 στρέμματα, θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ελλάδα για μεγάλο μέρος των δημόσιων εποικιστικών εκτάσεων. Την απόφασή της να μειώσει το πλαφόν, υποστηρίζει η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλζε Άιγκνερ, μιλώντας στην εφημερίδα BauernZeitung.

Στις αρχές Μαΐου, τελείως απροειδοποίητα, ανακοινώθηκε ότι το μέγιστο μέγεθος των αγροτικών κλήρων που τίθενται προς πώληση από την BVVG κατεβαίνει από τα 500 στα 250 στρμ. Γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή πορείας;
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ξαφνική αλλαγή πορείας. Κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως να κατέβουν τα πλαφόν στο μέγεθος των κλήρων που θα δημοπρατηθούν, να ληφθούν υπόψη οι Νέοι Αγρότες και να σταματήσει η ενιαία εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ένα φορέα. Στα θέματα αυτά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνένωσε τις επί μέρους προτάσεις των ομόσπονδων κρατιδίων σε ένα πακέτο, που καθόρισε και τις λεπτομέρειες για να συμπεριληφθούν οι Νέοι Αγρότες σε κλειστές δημοπρασίες που οργανώνονται μόνο για αυτούς.

Ωστόσο τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες για την αγορά της γης παραμένουν παράλογα. Σε πολλές περιοχές, ακόμα και τα 250 στρμ. στοιχίζουν 400.000 ευρώ. Πώς θεωρείτε, ως υπουργός Γεωργίας, ότι η απόφαση αυτή στηρίζει την αγροτική παραγωγή;
Αναμφισβήτητα, δεν μπορεί η κάθε εκμετάλλευση να αγοράσει 250 στρμ. γης. Η μείωση των πλαφόν δεν σημαίνει ότι προσφέρονται προς πώληση μόνο αγροτεμάχια αυτής της έκτασης. Ήδη από πέρυσι, ο μέσος όρος των δημοπρατούμενων ή εκμισθούμενων κλήρων  ήταν τα 220 στρμ. Η μείωση του πλαφόν από τα 500 στα 250 στρμ. θα οδηγήσει σε αισθητή υποχώρηση του μέσου μεγέθους των διαθέσιμων αγροτεμαχίων. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλές μικρότερες εκμεταλλεύσεις να συμμετάσχουν επιτυχώς στις δημοπρασίες.

Ακούμε για περιπτώσεις επενδυτών άσχετων με τη γεωργία που καταθέτουν αιτήσεις για την αγορά εκτάσεων, ορίζοντας έναν αγροτικό διαχειριστή και ιδρύοντας μια νέα εκμετάλλευση. Δεν είναι καιρός να μπει ένα τέρμα στην διαρροή της ιδιοκτησίας γης σε μη αγρότες;
Μελέτες του Thenen-Institut για αυτό το θέμα δείχνουν ότι η γεωργία αποτελεί ελκυστική επένδυση και για τους μη αγρότες. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά τι επιπτώσεις θα έχουν οι νέοι κανόνες για τους Νέους Αγρότες, και το αργότερο ως τα τέλη του 2014, θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η εφαρμογή τους. Πάντως οι  βασικές αρχές που έχουν αποφασιστεί για την ιδιωτικοποίηση της γης δεν αποτελούν το κατάλληλο όργανο για να περιορίσουμε  την επιρροή των μη αγροτικών επενδυτών. Στο δίκαιο αγοραπωλησίας των ακινήτων, αρμόδια είναι κυρίως τα ομόσπονδα κρατίδια, στα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συζητήσεις.

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα οργανωθούν άμεσα κλειστές δημοπρασίες, αποκλειστικά για Νέους Αγρότες. Μήπως με αυτόν τον τρόπο υποχωρείτε στις διαμαρτυρίες που έκανε η Ένωση Νέων Αγροτών στα τέλη Ιανουαρίου ή υπήρξαν κι άλλες αφορμές για αυτή την απόφαση;
Αν θέλουμε και στο μέλλον να έχουμε μια ποικιλόμορφη γεωργία στη Γερμανία, πρέπει να δώσουμε στις νέες αγρότισσες και τους νέους αγρότες τη δυνατότητα να φτιάξουν τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση. Με την απόφαση αυτή θελήσαμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο στόχο αυτό, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της γης.

Ανακοινώθηκε ότι στο μέλλον η BVVG δεν θα αναθέτει πραγματογνωμοσύνη για τον έλεγχο της τιμής πώλησης, όμως ο αγοραστής θα μπορεί να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη με δικά του έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που ορίζει η BVVG καθίστανται αμετάκλητες;
Η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι η μέθοδος της σύγκρισης που εφαρμόζει η BVVG για τον καθορισμό των τιμών των αγροτεμαχίων είναι σωστή. Κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται να υπάρχει κοινή πραγματογνωμοσύνη της BVVG και των δικαιούχων άμεσης αγοράς. Όμως ο αγοραστής είναι ελεύθερος να αναθέσει ο ίδιος πραγματογνωμοσύνη και να την προσκομίσει στις διαπραγματεύσεις για την αγορά της γης. Τότε αυτές θα λαμβάνονται υπόψη, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

WHO IS WHO
Η Ίλζε Άιγκνερ γεννήθηκε το 1964 στο Φελντκίρχεν της Βαυαρίας. Αφού έλαβε επαγγελματική κατάρτιση ως τεχνικός ραδιοφώνου  και τηλεόρασης, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ηλεκτρικών της οικογένειάς της. Στη συνέχεια απέκτησε δίπλωμα ηλεκτρολόγου και εργάστηκε στο σχεδιασμό του ελικόπτερου eurocopter. Από το 1985 είναι μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). To 1994 εκλέχτηκε στην τοπική Βουλή και το 1998 έγινε βουλευτής στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Από το 2008, είναι υπουργός Γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία