BACK TO
TOP
Αγροφύλαξ

Branding στη γεωργία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καιροί είναι πονηροί! Το λέω γιατί, μέσα στο κλίμα σύγχυσης και ανασφάλειας του κόσμου, κάποιοι βρίσκουν αφορμή για να διαλαλούν την… πραμάτεια τους!

Branding στη γεωργία

1
0

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γνωστές «σειρήνες» της ενημέρωσης, που βλέποντας το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με τη γεωργία, έχουν βγει ξαφνικά στα… κεραμίδια και τους καλούν να ασχοληθούν με τις δημοφιλείς καλλιέργειες της τρούφας, του ιπποφαούς,  της ροδιάς και των σαλιγκαριών!

Ειδικά με τα σαλιγκάρια, δείχνει διάθεση να ασχοληθεί αυτό τον καιρό η μισή Ελλάδα! Θα ήθελα να ‘ξερα, τι θα γίνουν όλα αυτά τα σαλιγκάρια όταν σε κάθε… αυλαγά ή αυλόγυρο θα καλλιεργούνται και μερικές γενιές σαλιγκάρια! Ψυχραιμία παιδιά, δύσκολη η δουλειά του… μίστερ Λουκιδέλη!

Χώρια που, όπως με πληροφορούσαν πριν από λίγες μέρες στην Agrotica, κάποιοι που το επιχείρησαν, τα σαλιγκάρια δεν γεννούν τόσο εύκολα! Τζάμπα παλεύει εδώ κι ένα χρόνο ένας φίλος από το Κιλκίς να τα δει να… αυγατίζουν! Καλές οι δημόσιες σχέσεις των κοριτσιών του νότου, όμως οι «μάνες» που πουλούν δείχνουν στέρφες! Το νου σας!

Καλό μερικές φορές το παραμύθι της συμβολαιακής, όμως υπάρχουν και κάποιοι που πουλάνε τα συμβόλαια (μαζί με το πολλαπλασιαστικό υλικό βέβαια) ποντάροντας ορισμένες φορές στη σιγουριά τους ότι… δύσκολα θα κάνεις παραγωγή!

Τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ αυτό με τα ρόδια; Από 4-5 ευρώ το ένα τα φυτά για την εγκατάσταση της καλλιέργειας, μετά απ’ αυτό όμως, αν δεν σου φάνε τα δενδρύλλια τα ποντίκια και δεν σου τα κάψει η παγωνιά, αφού περάσουν 3 – 4 χρόνια με πολλά μεροκάματα για κλαδέματα και φροντίδα και έρθει η ώρα της παραγωγής…

… ο πρώτος φόβος είναι μη σκίσουν τα ρόδια! Αυτό άλλωστε είναι και το πρώτο κόσκινο στα συμβόλαια! Το δεύτερο είναι στη συντήρηση! Καλά έθρεψες τους καρπούς, που θα τους συντηρήσεις; Η παραλαβή από το χωράφι δεν είναι άμεση κι αν γίνει έτσι, η τιμή πέφτει! Χρειάζεται συντήρηση για κάποιο διάστημα στα ψυγεία! Άλλο βάσανο!

Τι να πει κι ο φίλος μου από το Κιλκίς που «έπαιξε» όλες του τις οικονομίες σε 150 στρέμματα με ρόδια και τώρα… βράζει στο ζουμί τους; Την πρώτη χρονιά παραγωγής την… πάτησε με τη διαδικασία συντήρησης στα ψυγεία, αφού, όπως μου λέει, σάπισαν όλα! Τη δεύτερη χρονιά έσκισε ο καρπός από τις πολλές βροχές, κι έφερε στην αγορά ελάχιστα! Την τρίτη μόνο χρόνιά έγινε κάτι, έκανε μια παραγωγή γύρω στους 100 τόνους και πουλήθηκαν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, όμως εδώ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και κάπου 1.000 μεροκάματα το χρόνο!

Γνώμη μου είναι πως ούτε οι αγρότες σώζονται με τα ρόδια και τα σαλιγκάρια, ούτε η ελληνική γεωργία σώζεται με το ιπποφαές και την τρούφα! Όλα μπορεί να έχουν ένα μικρό ενδιαφέρον ως πρόσθετη συμπληρωματική ενασχόληση! Εκτός κι αν κάποιος επιλέγει να πληρώνει για να κάνει το χόμπι του!       

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία