BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Νέο κούρεμα με την ψιλή… από Βρυξέλλες στους βοσκότοπους

Έχει πολύ δρόµο η ιστορία µε την αξοποίηση βοσκότοπων για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων κι, όπως δείχνουν τα πράγµατα, οι Βρυξέλλες κόβουν λίγο τα φτερά όσων είχαν επενδύσει στη «µεγάλη δουλειά» της είσπραξης κοινοτικών ενισχύσεων µε µόνο τεκµήριο τα δικαιώµατα βόσκησης γαιών.

Νέο κούρεμα με την ψιλή… από Βρυξέλλες στους βοσκότοπους

1
0

Οι πληροφορίες µου λένε ότι παρά την αναγνώριση ως βοσκοτόπων των περιοχών µε ποώδη βλάστηση, οι εκτάσεις που «περνούν» στη χαρτογράφιση δεν είναι ούτε οι µισές απ’ αυτές που ενεργοποιούσαν δικαιώµατα τα προηγούµενα χρόνια. Και σαν να µην έφτανε αυτό, από τον Ιούνιο οι Βρυξέλλες επιµένουν σε νέο «κούρεµα» των βοσκότοπων. 

*****
ΜΕΡΑ
Άνοιξε δουλειές η επαναλειτουργία της παραγωγικής µονάδας της Froza στη θεσσαλία, µετά από µια σύντοµη απουσία κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία αναζήτησε την τύχη της στη Βουλγαρία. ∆εκάδες οι παραγωγοί που έσπευσαν να καλλιεργήσουν το πράσινο φασολάκι, που ζητάει η βιοµηχανία, και µέχρι στιγµής δικαιώνονται.

*****
ΝΥΧΤΑ
Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η «µεγαλοψυχία» των βιοµηχάνων της κοµπόστας, οι οποίοι µε άλλοθι τις απαιτήσεις παραγωγών του κάµπου για αναδροµική περαιτέρω βελτίωση τιµής στο συµπύρηνο, έσπευσαν να «µαζέψουν τον τραχανά» που άπλωσε µε τον αυθορµητισµό του ο Παυλίδης και να προσγειώσουν τους καλλιεργητές των ορεινών.

*****
ΜΠΑΤΑΚΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος οι καλλιεργητές βιοµηχανικής ντοµάτας µε τα βαριά ονόµατα της µεταποίησης να µετράνε και το τελευταίο brix και τους «περιφερειακούς» να αβαντάρουν την τιµή, χωρίς οι παραγωγοί να είναι σίγουροι πότε θα πάρουν τα λεφτά τους. Σηµειωτέον ότι ο Λεβεντονιός έκανε εκκαθάριση για πέρυσι λίγες µέρες πριν τη συγκοµιδή. Μέχρι τότε δεν απαντούσε ούτε στα τηλέφωνα!

*****
ΘΑΥΜΑΤΑ
Τσίµπησαν οι τιµές παραγωγού στα αρνιά γάλακτος παραµονές Παναγίας κι από τα 4,5 ευρώ το καλοκαίρι, έφτασε και τα 6,5. ∆εν ξέρω αν ήταν κι αυτό ένα από τα «τάµατα» του Μάχιµου, ωστόσο οι ιθύνοντες θα πρέπει να αντιληφθούν κάποια στιγµή ότι µε λίγη τιµούλα παραµονές Πάσχα και της Παναγίας δεν κρατιέται η κτηνοτροφία.

*****
ΜΑΚΡΟΙΝΑ
Σε πολύ καλό δρόµο βρίσκονται φέτος η βαµβακοφυτείες, καθώς πρώιµες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη των φυτών, ενώ ιδιαίτερα περιορισµένη ήταν η παρουσία του πράσινου σκουληκιού. Καλά είναι τα σηµάδια και για την τιµή του προϊόντος τη νέα περίοδο, ωστόσο, αν γινόταν µια προσπάθεια και για την κλιµάκωση της τιµής µε βάση την ποιότητα, η καλλιέργεια θα µπορούσε να ατενίζει το µέλλον της µε αισιοδοξία.  

****
ΥΒΡΙΔΙΑ
Είχε θέµα, απ’ ό,τι µαθαίνω, η επίσκεψη του Ευρωπαίου τραπεζίτη Γ. Άσµουσεν στην Αθήνα και περισσότερο απ’ όλα αυτό που θα κρίνει τη συνέχεια είναι οι επαφές του µε ντόπιους επιχειρηµατίες, οι οποίοι έσπευσαν να παραπονεθούν για τις δυσκολίες χρηµατοδότησης που αντιµετωπίζουν.

Η απάντηση ήρθε πληρωµένη, από την πλευρά του τραπεζίτη, ο οποίος ξεκαθάρισε νωρίς στους εγχώριους κεφαλαιούχους ότι θα περιµένουν άδικα, αν αυτό το οποίο έχουν στο νου τους είναι µια  αναβίωση της κατάστασης πριν από την κρίση.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι για να υπάρξει νέα βοήθεια προς την ελληνική οικονοµία θα πρέπει πρώτα οι εγχώριοι επιχειρηµατίες να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονοµίας.

 «Χωρίς το δικό σας ρίσκο δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη», φέρεται να είπε ο Άσµουσεν, αφήνοντας να ενοηθεί ότι αρµόδια τραπεζική αρχή της ΕΕ έχει σαφή εικόνα των χρηµάτων, που οι Έλληνες επιχειρηµατίες έχουν µεταφέρει σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους και για να υπάρξει βοήθεια θα πρέπει τα χρήµατα αυτά να γίνουν επενδύσεις... στη χώρα τους.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία