BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Βροχή οι εκκρεμότητες στις πληρωμές

Χωρίς φως και… χρήµα στο τούνελ πέρασε και αυτή η εβδοµάδα. Οι δεσµεύσεις για µια ενδιάµεση εξισωτική και το χρονοδιάγραµµα για τις υπόλοιπες πληρωµές ούτε φάνηκαν! Επιπλέον, µετά τον συµψηφισµό των χρεών των αγροτών µε τις ενισχύσεις τους, έρχονται και κάτι διατάξεις που µιλούν για διπλάσιο φόρο… Είναι κι αυτές οι βροχές που δεν βοηθάνε τους καλλιεργητές να δουλέψουν τίµια, να βγάλουν την παραγωγή τους για να περάσουν κι αυτή τη χρονιά…

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το προϊόν. Έτσι απαντούν οι καπνοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος προς τους εµπόρους µεταποιητές, µε τους οποίους συνεργάζονται, ώστε να τους πείσουν να µην κάνουν πράξη τα όσα διαρρέουν ότι η φετινές τιµές στον καπνό θα είναι χαµηλότερες από πέρυσι, λόγω υποβάθµισης της ποιότητας. «Καταλαβαίνουµε ότι λόγω καιρού υπάρχει ένα µικρό πρόβληµα, όµως φέτος είναι η χρονιά κατά την οποία οι µεταποιητές πρέπει να πληρώσουν τη ζηµιά του Θεού», λέει παραγωγός από τη ∆ράµα.

Παρουσία προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου µιας από τις µεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις µεταποίησης καπνού, ο ίδιος καπνοπαραγωγός εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι τιµές θα κρατηθούν τελικά στα περυσινά επίπεδα, για να κρατηθούν και οι αγρότες στην καλλιέργεια. Κι ενώ πέρυσι η µέση τιµή στον «µπασµά» ήταν στα 4,30 ευρώ το κιλό και στην Κατερίνη στα 3,80 ευρώ, ο µάνατζερ επιµένει ότι η ποιότητα είναι υποβαθµισµένη και άρα είναι δύσκολο να πληρωθούν αυτές οι τιµές!

Να µην πω ότι σύµφωνα µε τον ίδιο τα χρήµατα που θα δοθούν φέτος θα είναι κάτι παραπάνω από ό,τι θα δικαιολογούσε το επίπεδο της φετινής ποιότητας και ότι αυτό θα γίνει γιατί οι επιχειρήσεις θέλουν να στηρίξουν τους παραγωγούς, ώστε να µην σταµατήσει το ενδιαφέρον τους για την καπνοκαλλιέργεια, που έχει αναβιώσει τα τελευταία 3-4 χρόνια. Καλό!! Πολύ καλό!

Με… τόξα και µε βέλη, προσπαθούν οι αρµόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες να κερδίσουν τη µάχη µε τις επιζωοτικές νόσους, που έχουν πλήξει το εγχώριο κτηνοτροφικό κεφάλαιο τους τελευταίους µήνες, σε όλη τη χώρα. Την ώρα που η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός «θερίζουν» τα κοπάδια, προκαλώντας οικονοµική καταστροφή και απόγνωση στους κτηνοτρόφους, οι υποδοµές και το προσωπικό, όπως καταγγέλλουν γεωτεχνικοί, υστερούν δραµατικά των αναγκών για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση των δύο ζωονόσων.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε εσχάτως υπάλληλος της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Πολυγύρου Χαλκιδικής, είχε αποσταλεί εκείνες τις ηµέρες δείγµα αίµατος από ζώο για να πιστοποιηθεί αν είναι ή όχι θετικό στον καταρροϊκό πυρετό και παρότι (τότε) είχε παρέλθει περισσότερο από µια εβδοµάδα, η απάντηση δεν είχε φτάσει ακόµη.

Όσο κι αν θέλουµε να δικαιολογήσουµε τους «δηµόσιους υπαλλήλους», οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλο! Έλεος…       

O ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία