BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μες στη Μεγάλη Βδομάδα τσούλησαν τα πράγματα

Αυτή τη φορά πέτυχε, δεν έτυχε! Πιστώθηκαν τελικά από τη Μεγάλη Δευτέρα, όπως είπαν από τον Οργανισμό Πληρωμών τα χρήματα για τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι… Και, ναι τα λεφτά είναι πολλά.

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Βέβαια, να διευκρινιστεί ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίστηκε στα 74,94 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν λαμβάνειν κάτω από 5.000 ευρώ, αλλά για τους υπόλοιπους –που έχουν λαμβάνειν περισσότερα- το ποσό πέφτει στα 73,5 ευρώ το στρέμμα, λόγω δυναμικής διαφοροποίησης, στου λέει!

Δεν πρόκαμαν την πληρωμή την περασμένη Παρασκευή, όπως αρχικά είχαν προγραμματίσει για να μην αφήσουν πίσω τους δικαιούχους της συνδεδεμένης για τους σπόρους σποράς, είπαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τελικά, βέβαια, η ανακοίνωση της πληρωμής δείχνει ότι η πίστωση για το βαμβάκι έγινε Μεγάλη Δευτέρα, ενώ η αντίστοιχη για τη σποροπαραγωγή Μεγάλη Τρίτη… Σαν να λέμε, δηλαδή, άλλη μέρα.. Χώρια την απογοήτευση για το ύψος της συνδεδεμένης στους σπόρους που από τα 70 ευρώ το 2015, τώρα έμεινε σχεδόν η μισή!

Ξεκόλλησε Μεγάλη Τετάρτη τελικά η αξιολόγηση των Νέων Αγροτών! Μια καλή ευκαιρία για νέους που έχουν όρεξη και μεράκι και θέλουν να γίνουν επαγγελματίες κι αυτή … αργεί, αφού θα φτάσει Ιούνιος για να τελειώσουν οι έλεγχοι! Καλά λέει φίλος αγρότης ότι «ζούμε περίπου 70 και κάτι χρόνια και ήδη χάσαμε ένα χρόνο από τη ζωή μας και τους στόχους μας περιμένοντας τους αρμόδιους υλοποίησης ενός προγράμματος, τη στιγμή που σε άλλες χώρες σε μία ημέρα στήνεις ολόκληρη επιχείρηση...»

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής: τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ δεν είναι ακατάσχετα. Δηλαδή, τα Δικαστικά Τμήματα των ΔΟΥ έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιβολή κατασχέσεων στα ποσά των επιδομάτων είτε τη στιγμή που αυτά βρίσκονται ακόμη «στα χέρια» του Οργανισμού, δηλαδή λίγο πριν την πίστωσή τους στους λογαριασμούς των δικαιούχων, είτε αφού τα ποσά αυτά πιστωθούν στα βιβλιάρια, κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες στις οποίες έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί προς πίστωση των χρημάτων! Αμ πώς!

Και για να μην ξεχνιόμαστε το πολυτεκνικό επίδομα του ΟΓΑ επιβαρύνεται όπως και πέρυσι με χαρτόσημο 3,6%, με βάση σχετική διάταξη που ψηφίστηκε! Σου λέει, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων δεν προσμετρούταν στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονταν από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Ευτυχώς γλιτώνει το χαράτσι το επίδομα τέκνων.

Έγινε γλαφυρή η Ντόρα Μπακογιάννη στο ζήτημα των δασικών χαρτών, αλλά το παράδειγμα που έδωσε έχει ενδιαφέρον: «Στα Βελωτά Ευρυτανίας πήγαινε ο παπάς και έλεγε ότι αυτό το χωράφι είναι το χωράφι του τάδε, φώναζαν τον αγροφύλακα ή τον πρόεδρο της Κοινότητας, το βεβαίωνε και τελείωνε η υπόθεση. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος πρέπει να πάει με 3-4 διαφορετικά χαρτιά, να βρει τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1945, να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας», για να διεκδικήσει ένα χωραφάκι 100 ή 150 μέτρων, στο οποίο ενδεχομένως θα θέλει να φυτέψει κάποια κλήματα».

  

Ο μπλοκατζής

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία