BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ψάχνουν κιλά στο βαμβάκι από το σκουλήκι

Δύσκολα τα πράγματα με το πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια πολλών περιοχών. Φίλος αγρότης λέει στην Agrenda ότι «στον κάμπο της Θήβας θα μαζέψουν μόλις ένα χέρι και μάλιστα δεν θα βγάλουν πάνω από 80 κιλά». Ακόμα δεν το έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, που προετοιμάζει τους συναδέρφους του για όσα θα έρθουν….. Άσε που έχουν ήδη κάνει περισσότερα ραντίσματα από το σύνηθες, γεγονός που ανεβάζει εξαιρετικά το κόστος παραγωγής!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0
Ξεκίνησαν, σου λέει, από νωρίς φέτος να δουν τι θα γίνει με την ελιά Χαλκιδικής και να μην έχουμε τα περσινά παρατράγουδα! Παραγωγοί και μεταποιητές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, τα κουβέντιασαν, έδειξαν τις καλές τους προθέσεις αμφότεροι, οι καλλιεργητές έριξαν και την πρότασή τους για τις τιμές, αλλά οι τυποποιητές τελικά τσίνησαν. Να δεις που στο τέλος θα είναι και χειρότερα από πέρυσι, φοβούνται τώρα οι παραγωγοί… 

Ελάχιστοι από τους τρίτης γενιάς καπνοκαλλιεργητές μέλη του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, έμειναν πλέον στην καλλιέργεια, στην περιοχή της Ποταμιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της πρώην επαρχίας Ελασσόνας όπως Γαλανόβρυση, Τσαριτσάνη, Καλλιθέα, Ολυμπιάδα. Οι παραγωγοί άλλαξαν καλλιέργεια λόγω μεγάλου κόστους παραγωγής και μείωσης της τιμής του προϊόντος. Οι ίδιοι ζητούν στήριξη από την πολιτεία, αλλιώς ια εκτός από την καλλιέργεια, θα εγκαταλειφθούν και τα χωριά που στηρίζονται σε αυτή!

Επαναστατική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε από την Κρήτη ο Γιάννης Τσιρώνης τους δασικούς χάρτες. Όπως είπε, «για πρώτη φορά ο παραγωγός μας θα αποκτήσει στην κυριότητά του τη γη -έχει τη δυνατότητα με παρά πολύ ευνοϊκούς όρους, ακόμα κι αν είχαν γίνει στο παρελθόν από τους προγόνους μας εκχερσώσεις και έγινε καλλιεργήσιμη γη, ελαιώνες. Αυτές όλες οι διαδικασίες επιτρέπονται, θα νομιμοποιηθούν, θα τακτοποιηθούν πλέον με τους δασικούς χάρτες και έτσι θα πάψουν οι παραγωγοί μας να είναι όμηροι του κάθε πελατειακού μικροσυμφέροντος».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης, ούτε ένα στρέμμα γης για βόσκηση». Άσε που μεγαλύτερη επανάσταση φέρνουν τα διαχειριστικά σχέδια. «Με αυτές τις διαδικασίες μπορούν να αποδοθούν περισσότερα από 8 εκατ. στρέμματα επιπλέον στους αγρότες. Ιδιαίτερα όταν τελειώσουν και τα διαχειριστικά σχέδια που τώρα ξεκινάμε, μπορούμε να έχουμε τριπλασιάσει ίσως τη βοσκοϊκανότητα της χώρας και αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες ζωοτροφές πολύ μεγαλύτερη ιδιοπαραγωγή ζωοτροφής»! Επανάσταση!

Ένα από τα παράδοξα της χώρας μας: Τα τελευταία 12 χρόνια καμία πρόσληψη μόνιμου γεωτεχνικού δεν έχει γίνει από οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία ή Δήμο ή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ή Δημοσίου Τομέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δηλαδή, σε αυτές τις υπηρεσίες κανείς δεν συνταξιοδοτείται; Την ίδια ώρα, πάντως, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έκοψε κονδύλι 9,36 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία 100 νέων ερευνητών από το 2018 και για τέσσερα χρόνια, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου!

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία