BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ο μπλε φάκελος

Καλό βαθµό φαίνεται να απέσπασε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την εξέταση της πορείας του κυβερνητικού έργου που έλαβε χώρα στο Μαξίµου, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

962-trimmata

Γιάννης Πανάγος

153
0

Η ενηµέρωση θέλει τον «δικό µας» να έχει υλοποιήσει ή τουλάχιστον έχει δροµολογήσει σε λιγότερο από 10 µήνες σχεδόν το 90% των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει παραλαµβάνοντας από τον πρωθυπουργό τον περιβόητο «µπλε φάκελο» µε τους βασικούς άξονες πολιτικής.  

Απασφάλισε

Εκεί που έχει κολλήσει κάπως το θέµα, εξ όσων µαθαίνω, είναι στο υπό κατάρτιση νοµοσχέδιο για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Εδώ οι πληροφορίες µου λένε ότι ο Αυγενάκης έγινε έξαλλος όταν ενηµερώθηκε για τις απαιτήσεις που πρόβαλλε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκειµένου τα µέλη της να ανταποκριθούν στο κάλεσµα και να συµµετάσχουν, έστω και επικουρικά (συµπληρωµατική ασφάλιση) στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Έτοιµο κοστούµι

Είχαν µείνει µε την εντύπωση, όπως µαθαίνω, ότι το θεσµικό πλαίσιο για το νέο ΕΛΓΑ ήταν κοµµένο και ραµµένο στα µέτρα τους, έτσι ώστε, να καθίσταται κατά κάποιο τρόπο αναγκαία η συµµετοχή τους στο σύστηµα και ταυτόχρονα να τιµολογούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όσο και όπως θέλουν. Εικάζεται µάλιστα ότι και σ’ αυτή την «κόντρα» Αυγενάκη - Ασφαλιστικών, η οποία µάλιστα έγινε µε «διαιτησία» από το Μαξίµου, ο υπουργός κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις. Το αποτέλεσµα βέβαια µένει να το δούµε αποτυπωµένο στο υπό σύνταξη νοµοσχέδιο. 

Πάτα το κουµπί

Βέβαια, το µεγάλο ζόρι που φαίνεται να τραβάει αυτές τις µέρες σύσσωµη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ακούει στο όνοµα eco-schemes και ο λόγος είναι απλός. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των αγροτών µετά την κατευθυντήριο γραµµή που έλεγε… πάτα το κουµπί, φτάνουν το ένα δισ. ευρώ και ως γνωστόν το κονδύλι που προβλέπεται είναι µόλις στα 425 εκατ. ευρώ.

Στα ψιθυριστά

Εν όψει Ευρωεκλογών, µάλιστα, κανείς δεν δείχνει διατεθειµένος να πάει σε µια οριζόντια µείωση που θα προσφέρει στους υποψήφιους για ενίσχυση αγρότες τα µισά απ’ ότι περίµεναν και τους είχαν ψιθυρίσει στο αυτί οι µελετητές. Μερικοί µάλιστα έξυπνοι εξ αυτών, είχαν προχωρήσει και σε παρακράτηση του 9% που αντιστοιχούσε στα χρήµατα που θα εισέπρατταν οι αγρότες, ως κόστος για την υπηρεσία «πάτα το κουµπί», που τους προσέφεραν.

Η πίπα του Στάλιν

Τι θα κάνει αλήθεια επ’ αυτού ο Αυγενάκης; Το µόνο βέβαιο είναι ότι το έχει αντιληφθεί το θέµα και για να είµαστε και δίκαιοι, ίσως δεν φταίει ο ίδιος, αφού το παιχνίδι µε τα eco-schemes είχε στηθεί λίγο καιρό πριν αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου. Είναι επίσης βέβαιο ότι η µείωση που θα επέλθει δεν θα είναι οριζόντια. Το κουµπί αυτή τη φορά βρίσκεται στα «βιολογικά» και η ενηµέρωσή µου θέλει τον υπουργό αποφασισµένο να επαναφέρει το σύστηµα σε τάξη, πριν µας πάρουν χαµπάρι και οι Βρυξέλλες. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι υποψήφιοι για ενίσχυση από τα eco-schemes, επιστρέφουν στη… συµβατική γεωργία.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία