BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ο κουμπαράς του ΕΛΓΑ

Δεν φτάνει που πρώτη φορά στα χρονικά οι συνδεδεµένες φυτικής και η ειδική ενίσχυση βάµβακος θα πληρωθούν Μεγάλη Εβδοµάδα, αυτό που «ακούγεται» για επανακαθορισµό των ενισχύσεων στα οικοσχήµατα θα ισοπεδώσει τον αγροτικό κόσµο.

962-ths-piatsas

590
0

Και εντάξει να το καταλάβουµε ότι το πρόβληµα αφορά τον υπερδιπλασιασµό του ποσού που αιτούνται οι εν δυνάµει δικαιούχοι. Αλλά το σενάριο για οριζόντια περικοπή της τάξεως του 50% περίπου σε όλες τις επιµέρους δράσεις, είναι απαγορευτικό, λένε οι αγρότες!

Και είναι και αυτές οι περιβόητες αποζηµιώσεις στη Θεσσαλία από τον Daniel, που θα ερχόντουσαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Μ’ αυτά κι αυτά,
οι εξοφλήσεις, που αποτιµώνται περί τα 110 εκατ., πάνε για τον Ιούνιο, είπε πρόσφατα ο υπουργός της πλατείας. Μάλιστα, επανέλαβε περιχαρής ότι
οι προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, µπήκαν Νοέµβριο µε Δεκέµβριο, άρα κοµπλέ! Το θέµα είναι, είπε, ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόµα τα επιµέρους ποσά. Δηλαδή τι έχει ξεκαθαρίσει; Πόσα λεφτά έχει ο κουµπαράς του ΕΛΓΑ;

Λεφτά λέγοντας να ξεκαθαριστεί ότι τα χρήµατα για τις πληρωµές των αγροτών πριν το Πάσχα υπάρχουν και είναι από καιρό δεσµευµένα. Το νέο πρόβληµα που ανακύπτει τώρα είναι η καινούργια τραπεζική αργία λόγω της εργατικής Πρωτοµαγιάς. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι αν οι τράπεζες δεν ολοκληρώσουν την πίστωση µέχρι την 1η Μαΐου, ώστε τα χρήµατα  να είναι διαθέσιµα στους λογαριασµούς των δικαιούχων, τότε θα πάνε για τις 8 του µήνα! Γιορτές χωρίς ρευστότητα δηλαδή για κάποιους από τους παραγωγούς.....  Δράµα!

Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη λέει ο Γιαννακάκης της Κοινοπραξίας Οµάδων Παραγωγών Ηµαθίας. Εδώ και και ενάµιση χρόνο, από τότε δηλαδή που υπεγράφη, παραµένει ανενεργή η συµφωνία µετάκλησης εργατών γης από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. Γιατί; Ο εργοδότης έπρεπε να προπληρώσει τα αεροπορικά και η ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει µέχρι τις 30 Ιανουαρίου πόσα άτοµα από την Αίγυπτο θέλει σε κάθε περιφέρεια. Διατάξεις που καθιστούν ανέφικτη την υλοποίηση της συµφωνίας.

Είναι και ένα πρόσθετο πρόβληµα: Η Αίγυπτος έχει τη Μουσουλµανική Αδελφότητα, η οποία θεωρείται τροµοκρατική οργάνωση και οι ελληνικές προξενικές αρχές ασκούν πολύ αυστηρό έλεγχο στο να εκδώσουν βίζα. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι η Αίγυπτος είναι µια χώρα, η οποία µε µεγάλη δυσκολία θα µας τροφοδοτήσει εργατικό δυναµικό.

Την ίδια περίπου περίοδο είχε υπεγραφή και η διακρατική συµφωνία µε το Μπαγκλαντές. Όµως, σου λέει ο Γιαννακάκης, το Μπαγκλαντές δεν έχει ελληνική πρεσβεία, δεν έχει ελληνικό προξενείο, δεν υπάρχουν προξενικές αρχές για να πάρουν συνέντευξη από τον υποψήφιο εργαζόµενο, ο οποίος πρέπει να πάει στην Ινδία, στο Νέο Δελχί. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία