BACK TO
TOP
Profi

Επί τάπητος η ασφαλής χρήση αγροτικών µηχανηµάτων

Πόσα θύµατα θα θρηνήσει και φέτος η ελληνική ύπαιθρος από την άµελεια και τη βιασύνη στη χρήση των τρακτέρ και των κάθε είδους αγροτικών µηχανηµάτων; Αυτό είναι ένα από τα µεγάλα ερωτήµατα που τίθενται µε την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, όταν ήδη η κίνηση στους αγροτικούς και επαρχιακούς δρόµους εµφανίζεται ιδιαίτερα αυξηµένη

Επί τάπητος η ασφαλής χρήση αγροτικών µηχανηµάτων

3
0

Κ

ατεβάζουν τις προστατευτικές µπάρες από τα τρακτέρ, αµελούν να επισκευάσουν τα φανάρια όταν σπάσουν ή να αποκαταστήσουν ζηµιές, βιάζονται να τελειώνουν µε τις εργασίες τους ακόµα και όταν τα εδάφη πάνω στα οποία εργάζονται είναι επικλινή ή µετακινούνται από χωράφι σε χωράφι οδηγώντας απρόσεκτα και βιαστικά.  Το βέβαιο είναι ότι το άγχος για την επιβίωση των αγροτών επιτείνει το πρόβληµα της ασφάλειάς τους κατά τη χρήση αγροτικών µηχανηµάτων. Αξίζει όµως να χάνονται ανθρώπινες ζωές;

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ειδικής συνεργάτιδας του Profi, Πέλλας Λασηθιωτάκη, ο πρόεδρος του παραρτήµατος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχουµε υποτιµήσει πόσες δεξιότητες απαιτούνται για να ασκήσει κάποιος σήµερα το επάγγελµα του αγρότη. Χρειάζεται να έχει καλλιεργητικές γνώσεις, να γνωρίζει τη φυσιολογία των φυτών, να είναι χειριστής µικρών και µεγάλων αγροτικών µηχανηµάτων και πολύ καλός οδηγός κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.  «Ως κοινωνία έχουµε… φροντίσει να απαξιώσουµε ένα επάγγελµα που απαιτεί δεξιότητες για εργασίες που φαίνονται απλές, είναι όµως πολύ σύνθετες» επισηµαίνει ο κ. Στεφανάκης. Και η απαξίωση των δεξιοτήτων του αγροτικού επαγγέλµατος, δηµιουργεί συχνά έλλειψη επίγνωσης των κινδύνων από τον ίδιο τον αγρότη και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

∆εν προκαλούν µόνο τα τρακτέρ ατυχήµατα

Σύµφωνα µε τον κ. Στεφανάκη, καταρχήν ο αγρότης χρειάζεται να λαµβάνει όλα τα προστατευτικά µέτρα για τον εαυτό του και τη φύση, όταν ψεκάζει µε τη χρήση τρακτέρ. «Πόσοι φοράνε στολές, ειδικά κράνη και γάντια; Ελάχιστοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως ο ίδιος τονίζει, τα ατυχήµατα ή τα δυστυχήµατα από τα τρακτέρ γίνονται ευρύτερα γνωστά. Όµως έχουν συµβεί πολλαπλάσια ατυχήµατα από την κακή χρήση άλλων µηχανηµάτων και εργαλείων όπως τα ξυλοκοπτικά. «Όλα τα µηχανήµατα και τα εργαλεία συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης και πρέπει να διαβάζονται», υπογραµµίζει.

Γιατί κατεβάζουν τις προστατευτικές µπάρες

Η µόνιµη απάντηση των χειριστών στο ερώτηµα γιατί κατεβάζουν τις µπάρες είναι ότι βιάζονται  και τους καθυστερούν. «Σε έναν ελαιώνα όταν περνάς κάτω από την ελιά οι µπάρες πολλές φορές δεν χωράνε. Πρέπει να κατέβεις να σπρώξεις προς τα πάνω το κλαδί ή να κατεβάσεις τη µπάρα για να περάσεις. Αν το κάνεις αυτό κάθε λίγο και λιγάκι, τότε καθυστερείς. Κι αν καθυστερείς συνέχεια, πώς θα προλάβεις να βγάλεις το µεροκάµατο; Τα έξοδα τρέχουν» λέει ένας αγρότης χειριστής αγροτικού µηχανήµατος. Με κατεβασµένες µπάρες στα τρακτέρ αρκετοί αγρότες κάνουν τις εργασίες τους και σε επικλινή εδάφη. Να σηµειωθεί ότι η προστατευτική µπάρα προστατεύει τους χειριστές καθώς εµποδίζει το τρακτέρ να γυρίσει ανάποδα.

Τρακτέρ νύχτα στους δρόµους χωρίς φώτα

Σε πόσους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων έχει συµβεί να καρδιοχτυπήσουν αποφεύγοντας την τελευταία στιγµή τη σύγκρουση µε τρακτέρ που κινείται νύχτα στο δρόµο χωρίς φώτα; Σε πάρα πολλούς!  Φανταστείτε τι µπορεί να συµβεί αν ένα µικρό ΙΧ. αυτοκίνητο «καρφωθεί» µε σφοδρότητα πάνω στον καλλιεργητή που θα βρίσκεται ως παρελκόµενο πίσω από ένα τρακτέρ! Έχουν συµβεί ανάλογα ατυχήµατα κάποιες φορές επειδή οι χειριστές των τρακτέρ είτε αµελούν, είτε δεν έχουν χρήµατα να αποκαταστήσουν ζηµιές στα φανάρια.

Παιδιά ηλικίας
από 8 ετών στο τιµόνι του τρακτέρ;

∆υστυχώς είναι συνηθισµένο φαινόµενο ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Αλέκο Στεφανάκη, αγόρια ηλικίας από 8 έως 18 ετών να χειρίζονται τρακτέρ. ∆εν είναι υπερβολή ότι ακόµα και παιδάκια, µαθητές δηµοτικού σχολείου  οδηγούν βαριά µηχανήµατα όπως τρακτέρ και φορτωτές!

Στα πρότυπα που έχουν στο µυαλό τους ορισµένοι άνθρωποι, ο χειρισµός αγροτικού µηχανήµατος προσθέτει αρρενωπότητα στα αγόρια, τα κάνει να νιώθουν ότι µπορούν να δαµάσουν κάτι που φαίνεται στα µάτια τους θηριώδες. Επίσης, ενισχύει τις δεξιότητές τους καθώς χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση, ετοιµότητα και γνώσεις ο χειρισµός ενός αγροτικού µηχανήµατος. Αν όµως το παιδί χαθεί ή µείνει ανάπηρο (όπως δυστυχώς αρκετές φορές έχει συµβεί) πάνε…περίπατο και η αρρενωπότητα και οι δεξιότητες.

«Όταν ένας πατέρας αφήνει το παιδί του σε αυτή την ηλικία να χειρίζεται αγροτικό µηχάνηµα, δεν έχει επίγνωση του κινδύνου που διατρέχει. Μόνο αυτή η εξήγηση υπάρχει» επισηµαίνει ο κ. Στεφανάκης και τονίζει ότι µόνο οι ενήλικες µε εξειδικευµένες γνώσεις έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται αγροτικά µηχανήµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία