BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Η Γενετική δίνει τη θέση της στην καλλιέργεια

Στις καλλιεργητικές πρακτικές βρίσκονται τα περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών, αφού σύμφωνα με μελέτη της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, τα περιθώρια της κλασικής βελτίωσης των ποικιλιών έχουν «στενέψει».

Η Γενετική δίνει τη θέση της στην καλλιέργεια

1
0
Με δεδομένη τη συστηματική βελτίωση του γενετικού δυναμικού των ποικιλιών από τις σποροπαραγωγικές βιομηχανίες τις τελευταίες δεκαετίες, τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στον τομέα της Γενετικής δείχνουν να περιορίζονται σημαντικά

Η εταιρεία στο πλάι του αγρότηΠλέον οι εταιρείες σπόρων θα πρέπει να παρέχουν στους αγρότες τις πληροφορίες αυτές που θα τους βοηθήσουν να επωφεληθούν στο μέγιστο από τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και θα φτάσουν στον στόχο της αύξησης των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι βιομηχανίες θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες είναι οι καλλιεργητικές τεχνικές (λίπανση, εντομοκτόνα, περιβαλλοντικές συνθήκες, τρόπος σποράς) που θα «εκμεταλλευτούν» στο μέγιστο το γενετικό δυναμικό για μια αύξηση των αποδόσεων.

«Οι εταιρείες σπόρων έχουν πληθώρα δεδομένων από δικά τους πειράματα σε αγρούς», αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, Χάρυ Σμιτ. «Έτσι έχουν κατανοήσει πλήρως ποιος είναι ο συνδυασμός εισροών που αποδίδει τις μέγιστες αποδόσεις στις νέες ποικιλίες». Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της παγκόσμιας γεωργίας, η οποία «πιέζεται» από την αδυναμία να αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Έτσι οι ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αξιόλογες δυνατότητες για τις εταιρίες σπόρων, να προσφέρουν στους αγρότες πληροφορίες για τον τρόπο που θα μπορέσουν να αυξήσουν τις επιδόσεις των καλλιεργειών τους και να εξασφαλίσουν ότι οι εισροές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Οι αγρονομικές πρακτικέςΓια να μπορέσουν οι βιομηχανίες σπόρων να βρεθούν κοντά στους αγρότες στο προσεχές μέλλον, θα πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους μέσα από τη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους στον τομέα των αγρονομικών πρακτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα της βελτίωσης των αγρονομικών πρακτικών, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, αφού σε αυτόν συμμετέχουν οι εταιρείες μηχανημάτων, οι εταιρείες προώθησης της γεωργίας ακριβείας και οι πωλητές λιανικής των φυτοπροστατευτικών και των λιπασμάτων. Η θέση των εταιρειών σπόρων, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη σε όλα τα στάδια παραγωγής, με την επίβλεψη να πραγματοποιείται από τρίτους ή από στελέχη της εταιρείας. Αυτό όμως προϋποθέτει πως η επίβλεψη από την εταιρεία θα προσφέρει στον παραγωγό και μια εγγύηση βελτιωμένων επιδόσεων. Για να φτάσουν στο σημείο αυτό όμως οι εταιρίες θα πρέπει να είναι βέβαιες πως η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών είναι εφικτή.

Ο σπόρος σποράς του μέλλοντος θα πρέπει να έχει μοναδικό γενετικό υλικό και συνδυασμό χαρακτηριστικών τα οποία υπό την σωστή εφαρμογή των καλλιεργητικών φροντίδων θα δώσουν το πολυπόθητο πλεονέκτημα στον αγρότη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία