BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Έως 7 κιλά γάλακτος παραπάνω την ημέρα με το σωστό σιτηρέσιο

Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, «κρύβει» η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, αρκεί να αναδείξει εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διάθεσή της και να διορθώσει µια σειρά από λάθη, που γίνονται λόγω άγνοιας, και λειτουργούν σαν «ανάχωµα» στην προσπάθεια για ανάπτυξη του κλάδου µε ευνοϊκότερους όρους, τόσο για τον παραγωγό και τη βιοµηχανία, όσο και για τον καταναλωτή.

Έως 7 κιλά γάλακτος παραπάνω την ημέρα με το σωστό σιτηρέσιο

0
0
Μικρές παρεµβάσεις στη σύνθεση του σιτηρεσίου, που δεν επηρεάζουν, µάλιστα, καθόλου την ποιότητα και αποτελεσµατικότητά του, σε συνδυασµό µε την υποκατάσταση ακριβών εισαγόµενων ζωοτροφών, όπως η σόγια, από εγχώρια ψυχανθή, µπορούν, µαζί και µε την εξασφάλιση άνετων συνθηκών διαβίωσης των ζώων, να µειώσουν δραστικά το κοστολόγιο του παραγωγού και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εκµετάλλευσης του
Στο συµπέρασµα αυτό, τουλάχιστον, κατέληξαν όλοι οι επιστήµονες, αλλά και τα στελέχη της ∆έλτα Τροφίµων, που µετείχαν στην ενηµερωτική ηµερίδα του Σχεδίου ∆ράσης ΓΑΙΑ, που πραγµατοποιήθηκε το µεσηµέρι της Πέµπτης 30 Οκτωβρίου στο Πλατύ Ηµαθίας. Στην εκδήλωση προσκεκληµένοι ήταν παραγωγοί από τη Β. Ελλάδα, που συνδυάζουν την ενασχόληση στη γεωργία και στην αγελαδοτροφία, στους οποίους αναλύθηκε θεµατολογία σχετική µε «Τα ψυχανθή και η συγκαλλιέργειά τους µε άλλα φυτά, µε στόχο την αποδοτική τους χρήση σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής»
«Είµαστε στην ίδια γραµµή άµυνας. Παραγωγοί, βιοµηχανία, επιστήµονες, προσπαθούµε όλοι να ενισχύσουµε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος µας, που είναι το γάλα, ώστε να το φέρουµε στον καταναλωτή στην ποιότητα και στην τιµή που το θέλει», επισήµανε στην παρέµβασή του ο Ιωάννης Βασταρδής, διευθυντής ανάπτυξης και λειτουργίας της ζώνης αιγοπρόβειου γάλακτος της ∆έλτα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πιο στενή συνεργασία.

Η θεωρία του τρύπιου βαρελιούΣτους εξωγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν µε το τί τρώνε τα ζώα, αλλά στο πώς τα ταϊζουµε, εστίασε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής ζώνης γάλακτος Πλατέος και Ζάρκου της ∆έλτα, σηµειώνοντας πως η συνεισφορά τους είναι καθοριστική σε µία εκµετάλλευση και µπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος ενός ζώου, αυξάνοντας  ή µειώνοντάς την, έως και 6-7 κιλά την ηµέρα. «Αν υποθέσουµε ότι η αγελάδα είναι ένα βαρέλι, όσο υπάρχουν αδυναµίες και λάθη γύρω από το πώς την ταϊζουµε, αυτά θα λειτουργούν σαν τρύπες. Οπότε, όση τροφή και να ρίχνουµε στο βαρέλι, ένα µέρος από το γάλα θα το χάνουµε από τις τρύπες», επισήµανε παραστατικά ο κ. Παπαδόπουλος και σηµείωσε πως το ζώο για να αποδίδει στο µέγιστο, χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε νερό, τροφή και αέρα όλο το 24ωρο και παράλληλα να διαβιεί σε ένα στεγνό και δροσερό περιβάλλον, µε µεγάλο χώρο ανάπαυσης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία