BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Εγγύηση το GPS για ποιότητα στο βοσκότοπο

Μία νέα διάσταση στον τρόπο διαχείρισης των κοπαδιών, φαίνεται να δίνουν τα GPS µε τις πρώτες προσπάθειες εφαρµογής σε Ελλάδα και Ευρώπη να τα αναδεικνύουν σε σηµαντικό πόρο που ανεβάζει την αξία του τελικού προϊόντος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Εγγύηση το GPS για ποιότητα στο βοσκότοπο

6
0
Η εφαρµογή των δορυφορικών συστηµάτων είχε βρει αρχικώς θιασώτες στους βοοτρόφους οι οποίοι τα χρησιµοποιούν όχι µόνο ως αντικλεπτικά, αλλά και ως µέσο καταγραφής των διατροφικών συνήθειων του κοπαδιού που βοηθά τους παραγωγούς να διαλέγουν το σωστό σιτηρέσιο για το χειµώνα. Ένα τέτοιο παράδειγµα αποτελεί και το δίκτυο (cluster) κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που συµµετέχουν στο πρόγραµµα «Terra Thessalia Lactis», οι οποίοι ως µέρος του πρότζεκτ έχουν τοποθετήσει GPS στα κοπάδια αιγοπροβάτων µε απώτερο στόχο να δώσουν επιπλέον αξία στο τελικώς παραγόµενο προϊόν και εγγυήσεις ως προς την ποιότητα του















H εγκατάσταση του συστήµατος δορυφορικής παρακολούθησης (GPS tracking) σε ζώα των κοπαδιών της Terra Thessalia Lactis παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής, σε πραγµατικό χρόνο των µετακινήσεων των ζώων. Τα δεδοµένα αποθηκεύονται σε βάση που βρίσκεται εγκατεστηµένη σε ειδικά διαµορφωµένο Server.















Οι συγκεκριµένες πληροφορίες αρχείου µπορούν εύκολα να προσφερθούν στους υποψήφιους αγοραστές γαλακτοκοµικών προϊόντων της Θεσσαλίας ώστε να επιβεβαιώσουν/πιστοποιήσουν οι ίδιοι την εκτατικότητα των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων αφού θα µπορούν να παρακολουθήσουν τις µετακινήσεις των κοπαδιών στην αιτούµενη χρονική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο το σύστηµα αυτό µπορεί να δουλεύει και ως «εγγύηση», παίζοντας το ρόλο πιστοποίησης για την παραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας















Παράλληλα µέσω του συστήµατος GPS οι κτηνοτρόφοι µπορούν να παρακολουθήσουν µέσω υπολογιστή την διατροφή του κοπαδιού, µέσω της πορείας και της ταχύτητας που καταγράφουν. Έτσι γνωρίζουν σε ποιον βοσκότοπο ή λειµώνα µειώνουν ταχύτητα και ως εκ τούτου βόσκουν, πληροφορία που µετά µπορεί να µεταβιβαστεί στους γεωπόνους για να αναλύσουν το µείγµα της τροφής. Έτσι δύναται να εντοπιστούν συστατικά που µπορούν να προστεθούν στην ετικέτα του προϊόντος, όπως για παράδειγµα τα Ω3






























Υπεραξία στις αυτόχθονες φυλές







Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο Terra Thessalia συµµετέχουν αυτόχθονες φυλές, οι οποίες δείχνουν ανθεκτικότητα στις τοπικές συνθήκες και τις ζωονόσους, και παράλληλα είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε την ποιµενική παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας, κάτι που επίσης µπορεί να δώσει ώθηση στην προώθηση των τυροκοµικών προϊόντων που παράγονται. Παράλληλα µέσω του πρότζεκτ προωθείται η ιδιαίτερη αξία στο ανοιξιάτικο γάλα καθώς την άνοιξη η πλούσια ανθοφορία της χλωρίδας της ελληνικής υπαίθρου την περίοδο Απριλίου –Ιουνίου προσδίδει αρώµατα στο γάλα και το καθιστά πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία