BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του κρόκου θέλουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες

Στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του κρόκου προχωρούν Ευρωπαίοι επιστήμονες και ερευνητές, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα νοθευμένων τροφίμων στην Ευρώπη. Το φυτό, το οποίο αποκαλείται και «τέρας της φύσης» στους επιστημονικούς κόλπους, δεν καλλιεργείται με την εμφύτευση σπόρων στο έδαφος αλλά μόνο με βολβούς.

Επίσκεψη δημάρχου Κοζάνης σε χωράφια με κρόκο

6
0
Ο κρόκος ανήκει στα αρτύματα, μία από τις δέκα κατηγορίες των πιο νοθευμένων τροφίμων. Τα ποσοστά νοθείας είναι μεγάλα στη συγκεκριμένη κατηγορία εξαιτίας των αυξανόμενων πωλήσεων που σημειώνουν και του υψηλού κόστους, όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια χημείας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσιμίδου

Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι εντόπισε το άρτυμα σαφράνι στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και σε υπαίθριες αγορές των Χανίων της Κρήτης και των Αθηνών, που προέρχεται από το φυτό Κρόκος, όμως ήταν ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν

Οι μικρές ποινές που επιβάλλονται στις εγκληματικές οργανώσεις που νοθεύουν τα προϊόντα τις «προτρέπουν» να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Λίγοι είναι οι «εκπαιδευμένοι» καταναλωτές  που δύσκολα θα καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο καθαρό και το νοθευμένο προϊόν.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και με στόχο την επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του κρόκου, θα κινηθούν οι έρευνες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης COST, με αρκετούς Έλληνες ερευνητές να δίνουν το παρόν

Η κυρία Τσιμίδου υπογράμμισε ότι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και συναδέλφους τους από την Ευρώπη, δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς για την απομόνωση του γονιδιώματος. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι η απομόνωση του DNA μέσω ειδικής πληροφορίας που θα ξεχωρίσει αυτό το είδος από τα άλλα. Συνέχισε λέγοντας ότι η καταναλωτική κουλτούρα είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μην ξεγελιέται κανείς με τα νοθευμένα προϊόντα, προχωρώντας στην δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές, καθηγητές και καταναλωτές

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την ακριβή προέλευση και την πρώτη καλλιέργεια του κρόκου είναι λίγα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία και την Περσία, κατέχοντας ανέκαθεν μεγάλη εμπορική αξία και αποτελώντας το πιο ακριβό μπαχαρικό παγκοσμίως. Η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία ως βαφή, στα καλλυντικά ως συστατικό αρωμάτων, ακόμα και στην επιστήμη ως φάρμακο

Ο κρόκος έχει κατοχυρωθεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Στη χώρα μας έχει κατοχυρωθεί με το όνομα Κρόκος Κοζάνης.  Η υψηλή τιμή «έλκει» εύκολα τη νοθεία του με ξένα υλικά όπως η γαρδένια αλλά και με άγρια είδη όπως ο Crocus cartwrightianus. Οι έρευνες των Ευρωπαίων ειδικών για την καταπολέμηση της νοθείας του σαφράν, έχουν τώρα και τις «ευλογίες» της ΕΕ, καθώς είναι ένα ιστορικό προϊόν που κουβαλάει τη δική του κουλτούρα βλέποντας θετικά τις επιθυμίες των χωρών μελών της Ένωσης να το εντάξουν στις καλλιέργειες τους και ακόμη περισσότερο, χωρών εκτός της Ευρώπης όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία