BACK TO
TOP
Ιστορία

Ένα ζωντανό μουσείο στη θάλασσα της Ιρλανδίας

Ένα απομονωμένο χωριό στους λόφους Mull της Νήσου Μαν (Ιsle of Man), το Cregneash, μετατράπηκε στο μεγαλύτερο μέρος του σε ζωντανό μουσείο προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ένα ζωντανό μουσείο στη θάλασσα της Ιρλανδίας

1
0

Στο γραφικό Cregneash διατηρείται αναλλοίωτη η εθνική κληρονομιά των Μανξ, της κέλτικης φυλής από την οποία πήρε το όνομά του το Μαν και οι απόγονοι της οποίας κατοικούν ακόμη εκεί.



Ας σημειωθεί ότι το Μαν βρίσκεται στην θάλασσα της Ιρλανδίας, έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό (εκτίμηση 2009) 76.512 κατοίκους. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765. Το Κοινοβούλιο των Μανξ ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά ζητήματα, όπως της φορολογίας. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί Μαν. Η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδύνευε να εξαφανιστεί έως το 1993, οπότε και άρχισε να διδάσκεται ξανά στα σχολεία. Πρωτεύουσά του είναι το Ντάγκλας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία