BACK TO
TOP
Εργασιακά

Εισφορά από τζίρο αντί κράτηση σύνταξης για ετεροεπαγγελματίες

Αλλαγές που θα μπορούσαν να καταργήσουν τον κόφτη 30% στη σύνταξη ετεροεπαγγελματιών συνταξιούχων αγροτών επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενσωμάτωσης εργασιακής κοινοτικής οδηγίας, που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

KAR_5289__3_

Πέτρος Γκόγκος

3936
1

 Το ισχύον καθεστώς, το οποίο επισημαίνεται ότι για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ, δεν υφίσταται, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση αυτού, τροποποιείται με την εφαρμογή υποχρέωσης καταβολής εισφοράς.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος «κόφτης» του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότηση του αναμένεται ότι θα αντικατασταθεί με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την απασχόλησή του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας, ο προγραμματισμός προβλέπει πως η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος του οποίου αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού.

Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ύψος της εισφοράς, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες την τοποθετούν σε ένα ποσοστό που ξεκινά στο 10% και σίγουρα δεν θα υπερβαίνει το 30% επί του εισοδήματος.

Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση θα φύγει από τη σύνταξη και θα μεταφερθεί στο εισόδημα. Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο -αναλογικά ως ποσό- μεγαλύτερη θα είναι η κράτηση επί αυτού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται αποκλειστικά υπέρ του ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις άλλες εισφορές τις οποίες θα καταβάλλει ο απασχολούμενους συνταξιούχους υπέρ του ΕΦΚΑ, όπως ισχύει για κάθε άλλο αυτοαπασχολούμενο. Η σχετική διάταξη αναμένεται, να συμπεριληφθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση μιας εργασιακής κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο φαίνεται πως στο υπουργείο Εργασίας μετρούν αντιδράσεις από μια τέτοια μεταρρύθμιση, αφού δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι τελικά η διάταξη θα διατυπωθεί.  

Σημειώνεται πάντως, ότι σε περίπτωση που ο απασχολούμενος συνταξιούχος είναι αυταπασχολούμενος, η εισφορά 10% - 20% υπέρ ΕΦΚΑ θα αφορά το εισόδημα το οποίο αποκτά από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα του, όπως αυτό δηλώνεται κατ' έτος στην εφορία, ανεξάρτητα, από τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα πληρώνει κάθε μήνα υπέρ ΕΦΚΑ.

Για μέσα στο καλοκαίρι, δεν αποκλείεται πάντως να καταφθάσει προς επεξεργασία από τη Βουλή, ένα νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών , το οποίο θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις, καθώς και κάποιες παροχές για νέους και οικογένειες, στο μήκος κύματος των προεκλογικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία.

Αγροτικό ενδιαφέρον έχει η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες το 2024 και θα οδηγήσει σε μια πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από 90 έως 220 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ για τους αγρότες, αν και υφίσταται, «ετήσιες» υπουργικές αποφάσεις ανέβαλαν την καταβολή του τα τελευταία χρόνια.

Μείωση τεκμηρίων

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης θα «κουρευτούν» κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MYDATA και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 4. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Μείωση κατά 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κτλ.). Ευνοημένοι από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

 Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2023 12:28AΡΜΑΝΤΟ

OSO EINAI PAPOYS OPWS STO FWTOGRAFIA DYNATOS KAI ZWNTANOS KAI BOREI KAI PHGAINI STA KORAFIA EINAI KALA AMA KATSH STO SPITI THA PETHANI.MONO AYTI ELINES THOYLEBOYN TA MIKRA PEDIA EINAI TEBELIDES KAI DEN PANE SE THOYLIES POYTHENA,FETOS THA POYME MEROKAMATO 60 EBRW ALIWS EGW THEN THA PAW NA PANE TA PEDIA TOYS POY EINAI STIS KAFETERIES MESA OLH MERA ME TA KINITA SE XERI XWRIS THOYLIA OLO MONO LOGIA

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία