BACK TO
TOP
Εργασιακά

«Κόφτης» στην εισφορά των εργαζόμενων συνταξιούχων

Δύο «κόφτες» θα έχει πιθανότατα η σχεδιαζόμενη εισφορά στο εισόδημα από την απασχόληση των συνταξιούχων.

syntaxiouxoi_xrimata

160
0

Ο πρώτος "κόφτης” μπορεί να αφορά το μέγιστο ποσό το οποίο θα προκύπτει από την εισφορά, ενώ ο δεύτερος το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου θα επιβάλλεται αυτή η εισφορά.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εξαγγείλει την κατάργηση της περικοπής 30% επί της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονται και την αντικατάσταση της με μία εισφορά -η οποία θα ανέλθει στο 10%, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr- επί του εισοδήματος από την απασχόληση των συνταξιούχων.

Ο ίδιος, όμως, έχει δηλώσει πως το ποσό το οποίο θα προκύπτει από τη σχεδιαζόμενη εισφορά του 10% δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Έτσι, έστω π.χ. συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη, εξακολουθεί μετά τη σύνταξή του να εργάζεται ως ιδιοκτήτης μίας ατομικής επιχείρησης και εισπράττει 3.100 ευρώ κάθε μήνα. Αν επιβληθεί εισφορά 10% στο εισόδημά του, τότε προκύπτει μία επιβάρυνση 310 ευρώ. Επειδή, όμως, τα 310 ευρώ αντιστοιχούν στο 31% της σύνταξής του, θα "κόβονται” τα 10 ευρώ της εισφοράς, έτσι ώστε αυτή να πέφτει στο 30% της σύνταξης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε προχθές ότι διερευνάται το ενδεχόμενο να μπει ένα πλαφόν στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων μέχρι το οποίο δεν θα επιβάλλεται η σχεδιαζόμενη εισφορά 10% επί αυτού.

Το πλαφόν αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 4.956 ευρώ (12Χ413 ευρώ), σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου.

Σε αυτήν την περίπτωση, όποιος συνταξιούχος έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα από την απασχόλησή του ύψους 413 ευρώ, δεν θα επιβαρύνεται με τη σχεδιαζόμενη εισφορά του 10%. Ωστόσο, όποιος έχει πάνω από 413 ευρώ μέσο μηνιαίο εισόδημα από την εργασία, θα επιβαρύνεται με την εισφορά 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη τα οποία εμπλέκονται στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες για τον καθορισμό της νέας ρύθμισης, οι δύο παραπάνω "κόφτες” θα ισχύσουν πιθανότατα ταυτόχρονα.

Δηλαδή, από τη μια μεριά να επιβάλλεται εισφορά 10% σε εισόδημα από απασχόληση εργαζόμενων συνταξιούχων 413 ευρώ/μήνα (ή 4.956 ευρώ ετησίως) και από την άλλη το ποσό της εισφοράς 10% επί του εισοδήματος των εργαζόμενων συνταξιούχων να μην ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία