BACK TO
TOP
Φορολογικά

Από το κακό στο χειρότερο η φορολογική διοίκηση στο ψηφιακό δελτίο αποστολής

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος προς το καλοκαίρι του 2024, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε άλλους κλάδους της οικονοµίας.

958forologia-Agrenda

Γιώργος Παπαδημητρίου

899
0

Πρόκειται για ένα σύστηµα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών, που ετοίµασε η ΑΑ∆Ε. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση µε τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων µεταφοράς, το σύστηµα παρακολούθηση των διακινήσεων. Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα µπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής µε όλα τα δεδοµένα που περιλαµβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όµως η εφαρµογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιµο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγµή το φορτηγό. Ακόµα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.

Ταυτόχρονα µε το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αναµένεται ότι θα ενεργοποιηθούν και τα πρόστιµα για όσους δεν διαβιβάζουν παραστατικά στη βάση του MyDATA, µια υποχρέωση κοινή για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους αγρότες που βρίσκεται σε εφαρµογή ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Με τον ίδιο νόµο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023, θεσµοθετήθηκε ένα πλαίσιο κυρώσεων που προβλέπει µέγιστη ποινή 250 ευρώ ανά ηµέρα για παραστατικά που δεν διαβιβάστηκαν εγκαίρως (την επόµενη από την τιµολόγηση), ενώ σε βάθος τετραετίας, υπάρχει πρόβλεψη για πενταπλασιασµό της ποινής, αν διαπιστωθούν επαναλαµβανόµενοι «υποτροπιασµοί».

Η Φορολογική ∆ιοίκηση έχει βαλθεί να ξεκάνει εντελώς τους αγρότες (και όχι µόνο). Το ψηφιακό δελτίο αποστολής έχουν αποφασίσει σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΑΑ∆Ε, να το εφαρµόσουν πιλοτικά για το 2024. Μάλιστα έχει ενταχθεί η υποχρέωση αυτή στον τελευταίο νόµο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους, οι διατάξεις ψηφίζονται κατά πλειοψηφία και γίνονται νόµος του κράτους χωρίς οι ψηφίσαντες να γνωρίζουν τι είναι αυτό που το κατέστησαν νόµο µε τη δική τους ψήφο.

Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους κινούνται τόσο επιθετικά κατά των επιχειρήσεων. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να τους δώσω να καταλάβουν ότι τα πράγµατα δεν είναι έτσι που τα παρουσιάζετε, ή που σας ενηµερώνουν.

Κάθε φορά που κάποιος από τη δηµόσια διοίκηση βρίσκεται σε δηµόσιο βήµα, επικαλείται ότι βρέθηκε τρόπος να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Πώς; Με τα MyDATA.

Ξεχνάνε ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι τα MyDATA ελέγχουν όσους τιµολογούν. Όσους κόβουν δηλαδή τιµολόγια κατά την πώληση. Όσοι µέχρι τώρα πουλούσαν µαύρα, θα συνεχίσουν να το κάνουν και δεν τους αγγίζει καν η απειλή αυτή.

Ζητούν από τον αγρότη να διαβιβάζει στα MyDATA το τιµολόγιο εντός 24 ωρών από την έκδοσή του. Αυτό µεταφράζεται «αγόρασε πρόγραµµα γιατί µε τα χειρόγραφα δεν µπορείς», δηλαδή έµµεσα προσπαθούν να καταργήσουν τα χειρόγραφα τιµολόγια. Κι ας υπάρχει ρητή απαγόρευση κατάργησης από την ΕΕ.

Κλείδωσαν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ψήφισαν διάταξη που λέει ότι «δεν αναγνωρίζεται δαπάνη στον ΦΠΑ, αν η δαπάνη αυτή δεν είναι διαβιβασµένη στα MyDATA. ∆ηλαδή, κάνει κάποιος ένα έξοδο, τον πληρώνει µε τον προβλεπόµενο τρόπο, αλλά η ΑΑ∆Ε λέει ότι αν δε το διαβιβάσεις στα MyDATAδεν θα σου το αναγνωρίσω.

Τελικά ποιος νοµοθετεί; Η ΑΑ∆Ε; Τότε το Υπουργείο Οικονοµικών τι το χρειαζόµαστε; Πως αλλιώς να εξηγήσουµε το γεγονός ότι έχουν βγάλει αυτή την οδηγία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τον φορολογικό  νόµο;

Βρισκόµαστε στα όρια της παράκρουσης µε τα όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα. Σα να µην υπάρχει αύριο, ΑΑ∆Ε και ΥπΟικ κινούνται λες και τελειώνει ο κόσµος και πρέπει -ο κόσµος να χαλάσει- να ψηφίσουν ό,τι να ‘ναι για να µείνουν στην ιστορία και όχι γιατί σκοπεύουν να κάνουν κάτι καλό για τις επιχειρήσεις.

Το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα είναι η ταφόπλακα του αγρότη. ∆εν τους ενδιαφέρει. Τα πρόστιµα -όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται- θα τους αποτελειώσουν.

Σταµατώ εδώ γιατί αν συνεχίσω µε τους κωδικούς που ζητάνε να καταχωρούνται (taric), προαιρετικά τώρα στην αρχή, υποχρεωτικά αργότερα, θα µε οδηγήσει να εκφραστώ πολύ άσχηµα και δεν πρέπει.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση. Και αυτό είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο. Το χειρότερο όµως είναι ότι κάποιοι εµπλεκόµενοι δεν έχουν καταλάβει ακόµα τις τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία