BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι παγίδες στις φετινές δηλώσεις φόρου αγροτών και το πράσινο αγκάθι

Καθυστερήσεις προεξοφλούν οι φοροτεχνικοί στις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2024, εντοπίζοντας τεχνικές δυσκολίες που βάζουν εµπόδια στο άνοιγµα της πλατφόρµας του TaxisNet µέχρι τα τέλη Μαρτίου, ορίζοντα που έχει δώσει η οικονοµική αρχή.

pagides-dhlwseis-forou

Πέτρος Γκόγκος

3165
1

Οι «παγίδες» στις φετινές δηλώσεις φόρου αγροτών και το «πράσινο» αγκάθι

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο ψηφιακός βραχίωνας της ΑΑ∆Ε θα είναι πλήρως λειτουργικός µετά τα µέσα Απριλίου, σε µια χρονιά που ωστόσο θα τοποθετήσει προς το τέλος της προθεσµίας, δηλαδή την 30η Ιουνίου, τον βασικό όγκο των φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες, κυρίως λόγω και των καθυστερήσεων στις πληρωµές των eco-schemes. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ακόµα δεν έχει ολοκληρωθεί και η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε την οποία θα προσαρµοστεί η ονοµατολογία των αγροτικών ενισχύσεων στο Ε3.

Αναµένεται ο κωδικός 072, ο οποίος αντιστοιχούσε µέχρι πέρυσι στις πράσινες ενισχύσεις να αλλάξει εντελώς, ενώ, µε δεδοµένο ότι ακόµα τρέχει η επεξεργασία των δηλώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι διαχειριστικές αρχές δεν έχουν καταλήξει στα επιµέρους ποσά των δράσεων, δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το σηµείο «παγίδα» των φετινών δηλώσεων για τους αγρότες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda

Κατά τα λοιπά το Ε3 θα εµφανίζεται σε σηµεία του προσυµπληρωµένο για τους αγρότες, όπως συνέβη και µε τις περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριµένα, προσυµπληρωµένα θα είναι µεταξύ άλλων:

  • ο κύκλος εργασιών µε δεδοµένα των δύο προηγούµενων ετών, οι συνδεδεµένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελµατικοί λογαριασµοί επιχείρησης / ενεργά τερµατικά POS και ePOS.
  • η διαχειριστική περίοδος
  • η κατηγορία βιβλίων εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθµός κύριας δραστηριότητας (ΚΑ∆)

Από το φορολογικό έτος 2022 προσυµπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων µε ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδοµένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρµα myDΑΤΑ της ΑΑ∆Ε και του χαρακτηρισµού αυτών, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισµός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρµα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυµπληρώνονται στον κωδικό 585 («∆ιάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Έσοδα τα οποία διαβιβάζει ο λήπτης και όχι ο εκδότης και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί από τον εκδότη, προσυµπληρώνονται στη στήλη «Σύνολο» του κωδ.562 (Λοιπά συνήθη έσοδα).

Διαβάστε επίσης: Η χορήγηση της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-03-2024 14:48Γιωργος

Βρε ανθρωπε του Θεου για ποια φορολογικη δηλωση μιλας;;;για ποιο εισοδημα;;;;μας δουλευεις;;;;;;πουλας τρέλα;;;;;;εχουμε παθει 40 εγκεφαλικα,εχουμε να εισοδεψουμε 4 χρονια.αγροτες κτηνοτροφοι με τεραστιες περιουσιες,χωραφια,ελαιωνες,αμπελωνες, βοσκοτοπια και εχουμε ξεχασει τι παει να πει εισοδημα.ασε να εισοδεψουμε καποια στιγμη και υστερα ερχεσαι και μας δινεις συμβουλες φορολογικου περιεχομενου.βουλιαξαμε δεν το χεις παρει χαμπαρι;;;;μας βουλιαξε ο αγαπητικος σου αφορισμενος χρυσος.παθαμε καταθλιψη απο τα χρεη και απο την ανεχεια.και ερχεσαι κι εσυ και μας κοροιδευεις!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία