BACK TO
TOP
Φορολογικά

Tρόπος επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Με την υποβολή Δήλωσης - Αίτησης Επιστροφής από το δικαιούχο μέσω ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ γίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, με νέο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ να αποτυπώνει βήμα προς βήμα τη διαδικασία αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αυτήν.

epistrofi-FPA-agrotwn

2032
0

Για την είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αναρτάται το αίτημα επιστροφής του ΦΠΑ των εισροών στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαιτείται η χρήση των διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Το ανανεωμένο εγχειρίδιο αναρτήθηκε από την ΑΑΔΕ μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2023, ενώ περιλαμβάνει πληροφορίες και για τον τρόπο μετάταξης ανάμεσα στα δυο καθεστώτα που διέπουν τη φορολογική μεταχείριση των αγροτών.

Σημειώνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η δήλωση - αίτηση επιστροφής υποβάλλεται στην Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία εισοδήματος του αιτούντος αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα αιτήματά μου», η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myaade.gov.gr), με χρήση του εντύπου «ΦΠΑ 304 Δήλωση - Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ» στις εξής περιπτώσεις περιοριστικά:

  • η αίτηση υποβάλλεται από κληρονόμο θανόντος ο οποίος είχε ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ το έτος που αφορά η επιστροφή,
  • η αίτηση αφορά τροποποίηση αρχικής ή προηγούμενης αίτησης βάσει της οποίας προκύπτει ποσό προς επιστροφή μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί βάσει της αρχικής ή της προηγούμενης αίτησης από την οποία προέκυπτε επιστροφή.

Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ από τον αιτούντα την επιστροφή με υποχρέωση καταβολής εντόκως από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο αγρότης επισυνάπτει στην αίτηση ψηφιακά αρχεία των λογιστικών στοιχείων (παραστατικών) για την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποίησε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η δήλωση - αίτηση επιστροφής υποβάλλεται από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος από την 1η Απριλίου μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία αυτή είναι ανατρεπτική, δηλαδή η μη υποβολή της δήλωσης - αίτησης επιστροφής, εντός του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, στερεί από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος το δικαίωμα επιστροφής.

Δικαιολογητικά επιστροφής Φ.Π.Α.

Για τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής λαμβάνονται υπόψη λογιστικά στοιχεία (παραστατικών), που έχουν διαβιβασθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, από τον εκάστοτε αντισυμβαλλόμενο του δικαιούχου αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ως αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή λήπτη των υπηρεσιών από αυτόν. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αγοράζει προϊόντα ή δέχεται υπηρεσίες από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος, δεν αναγράφει στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει στον αγρότη του ειδικού καθεστώτος φόρο προστιθέμενης αξίας. Επίσης, το εν λόγω στοιχείο δεν έχει τέλη χαρτοσήμου. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι ιδίως:

✓ Τίτλος κτήσης (τιμολόγιο αγοράς)

✓ Εκκαθαρίσεις για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων μέσω παραγγελιοδόχου,

✓ Τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών προκειμένου για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών,

✓ Τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στην περίπτωση λήψης υπηρεσιών από αγρότες, η αμοιβή των οποίων καταβάλλεται σε είδος (εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά, κ.λπ. δικαιώματα),

✓ Εντάλματα πληρωμής ή άλλα νόμιμα στοιχεία που εκδίδονται για την καταβολή αποζημίωσης στον αγρότη στην περίπτωση απόσυρσης των αγροτικών προϊόντων.

✓ Πιστωτικό στοιχείο

Αναλυτικά θα βρείτε το εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών ειδικού καθεστώτος διαθέσιμο εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία